Film

Thorø og Assens

1926, 51 min., Stum

Om Thoremanden Harald Plum (1881-1929) og hans familie, der boede på øen Thorø syd for Assens fra 1917-1929. Filmen viser forskellige optagelser fra familiens hjem – den gamle Thorøgaard – samt optagelser fra diverse private og officielle arrangementer på Thorø og i Assens forestået af Harald Plum. Bl.a. ses afsløringen af billedhugger Carl Johan Bonnesens store Thor-Monument og afsløringen af et monument til erindring om 1. verdenskrig.

Harald Plum var en farverig, dansk erhvervsmand, der havde sin storhedstid i 1910’erne og 1920’erne. Han blev omdrejningspunkt for en af Danmarks største erhvervsskandaler, da han medvirkede til, at Landmandsbanken krakkede i 1922. Plum selv holdt skindet på næsen, men i 1929 gik det galt igen, da endnu et af hans selskaber gik konkurs og tilmed blev afsløret som et svindelforetagende. Det resulterede i, at Plum begik selvmord den 24. oktober 1929 på Thorø - et selvmord der den dag i dag er omgærdet af mystik og konspirationsteorier.

Kommentarer

Klaus Koch fre, 07/24/2020 - 16:27

Måske skulle I bemærke at han tog sig af dage og hvorfor, denne gullashbaron.

Redaktionen ons, 08/05/2020 - 11:17

Kære Klaus Koch
Tak for din kommentar. I synopsen skriver vi, at han begik selvmord og hvorfor.
Mvh Maria Knude Oldhøj Nielsen

Gunvor Henriksen f.1944 søn, 02/28/2021 - 11:12

Mine forældre Dagny og Børge Larsen forpagtede Thorøgård fra 1943 til 1948.Ud over at drive landbrug slæbte min far, med hestene, store kampesten, ned til stranden, for at bryde bølgerne og således sikre Thorø.Så vidt jeg ved er det københavns læreforening der ejer øen. Man kan leje både Skovhytten og Vesterborg. Som forpagter skulle man være en dygtig landmand,. have diplomatisk sans og kunne lide thorø drengene. Ellers kunne man ikke begå sig i hirakiet .Forstanderne for kolonien opførte sig ofte som små konger.
Thorø var en dejlig tid af min barndom.Gunvor

Morten Rostoft ons, 05/11/2022 - 09:04

Det var sjovt , at se fortidens Torø" Min fader Anders Rostoft, var om sommeren tilknyttet lærestaben på Torøgård i mange år og jeg som barn i halvtredserne, havde en fest vær sommer, på denne dejlige ferie -koloni. Jeg mindes især : Ture rundt til Skovhytten og Vesterborg, Brolyng, Jætte og lea , Iversen og Frodin samt Karl Petersen og hans båd, som transporterede folk og forsyninger til øen. Også den gamle færgemand Stoffer i Torøhuse , har jeg stærke minder om. Til sidst " men ikke mindst " samvær med svagbørn koloniens drenge, i deres færden !!! Badning, Fodbold, Indianerteltlejer, sang morgen og aften ved flaget. Spisesalen vor der skulle være ro under måltiderne og den i øvrigt strenge disciplin der var fremherskende . Dengang vankede der øretæver , som et led i opdragelsen. Jeg har vist lige glemt Frk. Jensen, som var fast Sygeplejerske på Gården !!! I Hvid kittel , streng, men retfærdig , tror jeg.
EN HERLIG TID !!!

CAPTCHA Dette spørgsmål er for at teste om du er et menneske og for at undgå spam.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den vises på siden.
Har du et teknisk problem? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet? Kontakt filmarkivet@dfi.dk