Julemærkefilmen 1949

Film museum/danmark-paa-film Se Filmen

1949, 25 min., Stum

Hvad bruges julemærke-indsamlingens penge til? Udsatte og særligt trængende børn får mulighed for at komme på julemærkehjemmene rundt om i Danmark. Ikke alle børn har det lige let derhjemme, det kan være småt med midlerne, og de kan være meget overladt til sig selv. Børneliv i baggårdene er et vilkår for mange. Mange børn trænger til god pleje og frisk luft efter sygdom. De heldige får ophold på et julemærkehjem. Det kan dog være svært at sige farvel på Hovedbanegården. Vi følger dagligdagen på Lindersvold i Faxe, som har 80 børn året rundt, Fjordmark ved Flensborg Fjord, Holbølls Minde ved Svendborg, som har 60 mindre børn, Hobro-hjemmet ved Mariager Fjord, som er det nyeste og mest moderne, samt julemærkehjemmet i Juelsminde. Kongeparret besøger Hobro Julemærkehjem.

Emneord: 1940-1949, Børneforsorg, Børneliv, Julemærkehjem

Medvirkende: Kong Frederik IX, Dronning Ingrid

Filmtype: DK/Dokumentarfilm

Se alle credits i Filmdatabasen

Sådan laver du et klip

  • Find det sted i filmen, hvor du ønsker at starte dit klip, og tryk ”Start klip”.
  • Når du ønsker at afslutte klippet, trykker du ”Slut klip”.
  • For at se klippet, tryk ”Se klip”. 
  • Hvis du er tilfreds med klippet, trykker du ”Opret klip”.

Når klippet er oprettet, har du mulighed for at placere klippet geografisk i Danmark. Brug danmarkskortet til at placere klippet. Kun klip med stedsangivelse bliver lagt på sitet.

Du behøver kun angive navn og e-mailadresse, hvis du ønsker dit klip skal være en del af sitet.

Du kan frit sende, dele og i de fleste tilfælde indlejre klippet på din Facebookside, hjemmeside, blog eller andet. 

God fornøjelse.

Vi har brug for din viden

Hvis du har viden om et sted, en person, eller andet i filmen, som ikke findes på kortet, så kan du selv lave et klip og skrive din egen historie. Dit klip kan blive en del af kortet her, og du kan dele det med andre.

Sådan gør du

  1. Lav et nyt klip ved at trykke her
  2. Tilføj mere information til klippet såsom dato, personer eller sted

Du er også velkommen til at tilføje en kommentar med din historie

Kommentarer

Annelise Prien

27-01-2016

Fra begyndelsen af januar 1949 til 19. juni 1949 var jeg på Julemærkehjemmet i Hobro. Filmklippene derfra må være fra sommeren 49. Lammene, der blev født omkring påske, og som jeg og et par andre gav flaske, er blevet store. Dukkevognen er én af 2, som mine forældre forærede julemærkehjemmet efter min hjemkomst. Det undrer mig, at 10-årsjubilæet i foråret ikke bliver nævnt. Det var en stor festdag også for os børn.

Jens Hilding Andersen

21-02-2017

Jeg har været på Lindersvold 2 gange nok 1950-1952 fra Frederiksberg Jeg kan huske mange ting i filmen og kan huske tiden som en god tid i min barndom.

Annelise Jørgensen (dengang Madsen)

22-02-2017

Jeg var på julemærkehjemmet i Mørkøv i 1954 (5 år gammel) og jeg er så en af dem, der ikke har gode minder med i bagagen. Streng diciplin, hjemve, mangel på nær, personlig omsorg m.v. - helt sikkert god latin i datiden, men ikke rart for en lille pige. Min eneste trøst var, at min lillesøster Bente på 3 år også var med, men på grund af aldersforskellen, var vi ikke ret meget sammen. Nogle af minderne er dog epokegørende - billedet af landmanden, der gik bag ploven med sine heste foran, noget man kunne se ud af vinduet i spisestuen, hvor der i øvrigt herskede stilhed. Det er desværre ikke en tid, jeg ser tilbagepå med glæde.

Dorthe Hecht

24-02-2017

Jeg var på julemærkehjemmet i Mørkøv ad 2 omgange, den ene sammen med min storesøster. Det har nok været sidst i 50erne . De få minder jeg har fra dengang er gode minder. Selvfølgelig havde vi hjemve, for det var jo et langt ophold af 3 måneders varighed. Den eneste gang jeg har været ked af det, var da jeg skulle være der i julen, og blev tvunget til at spise risengrød og drikke hvidtøl til. Jeg har ikke rørt det siden.

Jens Palmqvist

10-03-2017

Hej!
Jeg havde den absolut blandede fornøjelse at at være "beboer" på Hollbølsminde i1958-60. Jeg kan overhovedet ikke genkende det glamouriøse billede af forholdene på Hollbølsmide " I forsøger at skabe ! Svendborg Kommune burde i virkeligheden betragte dette julmærkehjem som en skamplet!!!!!!!!

Henrik Madsen

18-07-2017

Jeg var på Lindersvold to gange, i 1960 i mellem salen og i 1962 i den store sal (de ældste).Billgren var forstander, en hård, men retfærdig mand. Hans kone stod for sundhedsplejen og fik hjælp af datteren Nina. Jeg husker et par af "lærerne" Wilhelm fra Schweiz og familien Kruse. Har kun gode minder fra mine ophold og kan genkende mange af tingene i filmen.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den kommer på sitet.
Har du tekniske problemer? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet kontakt filmarkivet@dfi.dk.

Tak for kommentaren

-----------------------------------------------

An unexpected error occurred!

We are very sorry, please try again later