Kap Farvel - Angmagssalik, 6. Thuleekspedition

Film museum/danmark-paa-film Se Filmen

1931, 35 min., Stum

6. Thuleekspedition 1931. SS "Feddy" sejler ekspedtionens motorbåd "Dagmar" op til Grønland. Deltagerne er: kaptajnløjtnant Fred Bangsbøll, søløjtnant Hans Wittrup-Hansen, maskinkonstabel Lauritz Torking, magister Johannes Olsen, arkæolog-assistent, stud. mag. Erik Holtved, fotograf Svend Nielsen og Knud Rasmussen. Ekspeditionen starter 19. august fra Julianehaab og går op langs østkysten fra Kap Farvel til Angmagssalik. Man finder forladte bopladser i Dronning Marie Dal, samt gravpladser og en store ruin inde i bunden af Skjoldungen Fjord (Saqqisikuik). Grønlænderen Kristian, som er opvokset der, fortæller levende til Knud Rasmussen om ånderne - også de onde. Hans beretninger er illustreret med tegninger. Herfra går turen videre til Kungmiut inde i Angmagssalik-fjorden, hvor ekspeditionen modtages med stor imødekommenhed. Der hentes tilmed gæster fra omegnen. Unge mænd giver opvisning i kajakkæntring samt andre manøvrer, og derefter samles alle til trommedans. Her ses et eksempel på en 'nidvise', hvor den syngende danser rundt om sin modstander og understreger sine hånende ord med skaller. Og 'torskedansen', hvor den optrædende har udspilet mund og snapper efter madding, demonstreres. Kvinderne viser danse med andre temaer og rytmiske hoftevrid. Rejsen slutter i Angmagssalik, hvor Kristian tager afsked med en trommedans.

Emneord: 1930-1939, Dans, Ekspeditioner, Grønland, Grønlændere, Kajakker, Sagn, trommedans, Ånder

Medvirkende: Knud Rasmussen

Se alle credits i Filmdatabasen

Sådan laver du et klip

  • Find det sted i filmen, hvor du ønsker at starte dit klip, og tryk ”Start klip”.
  • Når du ønsker at afslutte klippet, trykker du ”Slut klip”.
  • For at se klippet, tryk ”Se klip”. 
  • Hvis du er tilfreds med klippet, trykker du ”Opret klip”.

Når klippet er oprettet, har du mulighed for at placere klippet på danmarkskortet her på siden og på den måde hjælpe os med at udfylde de tomme områder. Kun klip med stedsangivelse bliver lagt på sitet.

Du kan frit sende, dele og i de fleste tilfælde indlejre klippet på din facebookside, hjemmeside, blog eller andet. 

God fornøjelse.

Vi har brug for din viden

Hvis du har viden om et sted, en person, eller andet i filmen, som ikke findes på kortet, så kan du selv lave et klip og skrive din egen historie. Dit klip kan blive en del af kortet her, og du kan dele det med andre.

Sådan gør du

  1. Lav et nyt klip ved at trykke her
  2. Tilføj mere information til klippet såsom dato, personer eller sted

Du er også velkommen til at tilføje en kommentar med din historie

Kommentarer

Der er ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den kommer på sitet. Hvis du oplever tekniske problemer kontakt venligst filmcentralen@dfi.dk Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet kontakt filmarkivet@dfi.dk

Tak for kommentaren

Vi vender tilbage til dig!

An unexpected error occurred!

We are very sorry, please try again later