Dansk film under Besættelsen

Dansk film under Besættelsen

FILMHISTORIE. Bogen ”Dansk film under nazismen” sætter fokus på filmbranchens forhold til besættelsesmagten. Filmcentralen har samlet et tema med film, der omtales i bogen, samt andre film om besættelselsestiden.

Filmhistoriker Lars-Martin Sørensens bog ”Dansk film under nazismen” udkom 5. maj og har vakt så meget interesse, at den er strøget ind på bestsellerlisten. Hans forskning viser, at den danske filmbranche langt fra var genstridig overfor tyskerne. I følge Lars-Martin Sørensen var danskerne mere end samarbejdsvillige:

”Når Nordisk Film går ud og ansætter medlemmer af det tyske nazistparti for at lette forhandlingsgangen med de tyskere, som nu står i landet, ganske få uger efter landet er blevet besat, så er vi ovre i noget, man kan kalde hyperaktiv samarbejdsvilje.”

I en kronik i Politiken 18. maj uddyber Lars-Martin Sørensen:

”En anmelder skriver, at ”Dansk film under nazismen” tegner et uhyggeligt billede af dansk film under besættelsen. Ja, det gør den. Fuldstændig som megen anden nyere besættelseshistorie maler et stadig mere broget portræt af andre dele af det danske samfund. […] Et lyspunkt i historien om dansk film under nazismen er, at der ikke blev produceret direkte nazistiske danske biograffilm, og at den kunstneriske udvikling blomstrede. De fede tider uden konkurrence fra Hollywood medførte, at dansk film spredte sig over flere genrer. Man måtte selv producere sine muntre screwball-komedier med letpåklædte dansepiger og fængende musik. Og dystre psykologiske dramaer og kriminalfilm vandt frem.”

Læs interview med Lars-Martin Sørensen om ”Dansk film under nazismen” her:

http://www.dfi.dk/Nyheder/FILMupdate/2014/Maj/Besaettelsestidens-brogede-billede.aspx