Hitchcock og Holocaust

Hitchcock og Holocaust

FILMHISTORIE. Dokumentarfilmen "Kz-lejrenes befrielse - Hitchcocks glemte film" går bag tilblivelsen af Hitchcocks planlagte dokumentarfilm om befrielsen af nazisternes kz-lejre. Den så først dagens lys 70 år efter befrielsen. Filmen er dansk koproduceret.

Skrevet af Freja Dam. Bragt i FILMUpdate 2015.

Alfred Hitchcock skabte aldrig dokumentarfilm. Bortset fra én gang, ved afslutningen af Anden Verdenskrig, hvor den allerede da anerkendte instruktør blev kaldt til England for sammen med produceren Sidney Bernstein at lede arbejdet med en film, som skulle bevise nazisternes systematiske forbrydelser. Filmen, der fik arbejdstitlen "German Concentration Camps Factual Survey", skulle bestå af optagelser fra de rædselsscenarier, som chokerede fotografer fra de allierede tropper fik i kassen under befrielsen af nazisternes kz-lejre.

På grund af den storpolitiske udvikling blev filmen skrinlagt. Den er først blevet gjort færdig 70 år senere - i 2014 - hvor forskere på Imperial War Museum i England har genskabt og restaureret filmen.

Dokumentarfilmen "Kz-lejrenes befrielse - Hitchcocks glemte film" fortæller historien bag filmen. Instruktør André Singer lader os møde de fotografer, som uforberedte trådte ind i helvede, og de børn og unge, som blev foreviget, da de udhungrede traskede væk fra Josef Mengeles forsøgslokaler. Samtidig undersøger filmen, hvorfor projektet aldrig blev færdiggjort efter hensigten.

Skelsættende filmarbejde

"Kz-lejrenes befrielse – Hitckcocks glemte film" udsprang af et møde mellem den britiske filmproducer Sally Angel og Dr. Toby Haggith på Londons Imperial War Museum. Da han fortalte, at den originale men glemte film om de tyske koncentrationslejre var ved at blive færdiggjort, indså hun straks, hvor skelsættende det filmarbejde var og satte sig for at fortælle hele historien. Som instruktør hyrede hun André Singer, der bl.a. har stået i spidsen for BBC Documentary Department’s Independent Unit og er executive producer på Joshua Oppenheimers "The Act of Killing" og "The Look of Silence".

"Min inspiration på denne rejse har været de ekstraordinære og livsbekræftende vidnesbyrd, som de sidste overlevende fra befrielsen af de tyske kz-lejre her har kunnet give os," siger André Singer. "Det har været et enormt privilegium at tale med de soldater, der som de første trængte ind i lejrene, med de kameramænd, som løftede deres udstyr og filmede, de klippere, som gennemså materialet og de ofre, som led i lejrene, og som blev filmet i det første, utrolige øjeblik, hvor redningen endelig nåede frem. Mens millioner fejrede krigens afslutning i Europa, stirrede disse mennesker ind i helvedes midte."

Et rystende opdragelsesprojekt

De helvedesbilleder, som "KZ-lejrenes befrielse" formidler, er ligeså overvældende at være vidne til i dag som for 70 år siden, mener Flemming Kaspersen, redaktør på Det Danske Filminstitut.

"Det er en unik Holocaust-film, fordi den indeholder materiale, der ikke er set før. Målet med de britiske og russiske soldaters optagelser var at dokumentere overgrebene og registrere ofrene, og derfor går de tættere på, end vi normalt ser. Det er meget rystende," siger Kaspersen. "Samtidig fortæller ”KZ-lejrenes befrielse” et stykke filmhistorie om optagelserne og politikken bag filmen, der startede som opdragelsesprojekt, men aldrig blev lavet færdig, fordi det politisk blev besluttet, at man hellere ville forsone."

Emneord: