Kim Skotte anbefaler

FAVORITFILM. Kim Skotte, der er journalist og filmanmelder på Politiken, har set på Filmcentralens samling af kort- og dokumentarfilm. Han vælger at fremhæve Bente Miltons dokumentarfilm "Gaias børn" fra 1998.

Af Liselotte Michelsen. Foto: framegrab fra Politiken.tv.

Kim Skotte begrunder sin anbefaling sådan her:

"Drømmen om den perfekte krop omgiver os 24-7. Den perfekte krop er reklamens skjulte budskab. Vi er omgivet af de lækre mennesker, men der er også noget brutalt i denne kommercialiserede forestilling om det perfekte som skønhedsideal. I sin både smukke og tankevækkende dokumentarfilm "Gaias børn" lader Bente Milton andre og dybere skønhedsidealer komme til orde. Hovedpersonerne i "Gaias børn" er alle, hvad man normalt vil betegne som svært handicappede."

"Men det er ikke den historie Bente Milton fortæller. Hvis Venus fra Milo er smuk, kan en kvinde født uden arme og ben vel også være det? Hænder der kun er stumper, ben der næsten ikke er der, kroppe der ikke kan klare sig uden teknologisk bistand, og øjne så store, at de ser ud, som om de er ved at springe ud af hovedets sprøde skal. "Gaias børn" er en broget flok. Racehygiejnens fascistoide logik ville ikke have tøvet mange øjeblikke. Bente Milton tøver. Opholder sig. Fokuserer. Æsteticerer. Hendes budskab er enkelt. Menneskets skønhed handler ikke om BMI, venusmål eller silikonebryster, men om noget helt, helt andet," siger Kim Skotte.