Peter Schepelern anbefaler

FAVORITFILM. Det er en genistreg om det uendeligt store i det uendeligt små, siger filmforsker Peter Schepelern om dokumentarfilmen Rejsen på ophavet.  Han anbefaler film på Filmcentralen og holder foredrag om dansk film under Golden Days Festival.

Peter Schepelern er lektor på Københavns Universitet og har skrevet mange artikler og fagbøger om film, bl.a. Gyldendals "Filmleksikon" og "Lars von Triers elementer". Han er en flittig foredragsholder, og under Golden Days Festival kan man høre hans foredrag "Dansk film og kulturarv" d. 15. september i Kvarterhuset Amagerbro.

Han har kigget Filmcentralens titler igennem og anbefaler Max Kestners dokumentarfilm "Rejsen på ophavet" (2004) med denne begrundelse:

""Rejsen på ophavet" er en kortfattet selvbiografi, en slags skabelsesberetning, hvor instruktøren med frydefuld originalitet præsenterer en både privat og almen historie om familiestamtræets farverige forgreninger og om en opvækst i venstrefløjens fede tider.

Med en saglig neutralitet, der måske ikke er helt pålidelig, rettes blikket mod objektive detaljer og videnskabelige konstateringer. Med en blanding af nærhed og distance redegøres for forældrene, bedsteforældrene og oldeforældrenes historie. Barndomsminder og familiefotos, privatliv og verdenshistorie indgår en ironisk symbiose, hvor rekonstruktion, home movies og arkivbilleder danner en slags katalog – beslægtet med Jørgen Leths Livet i Danmark, en anden perle i dansk dokumentar.

Det er en misundelsesværdig god idé at se på sig selv i lyset af sit ophav og på en eller anden måde få sat et enkelt individ i relation til hele verdensrummet. Max Kestners korte film er en genistreg om det uendeligt store i det uendeligt små," siger Peter Schepelern.

Læs mere om Peter Schepelerns foredrag "Dansk film og kulturarv" under Golden Days Festival