FILM-X - Lav film i Cinemateket

Tag klassen med i FILM-X og skab jeres egne film i et professionelt miljø.  

Skoletjenesten tilbyder differentierede filmproduktionsforløb i en didaktiske ramme, hvor eleverne kommer gennem en klassisk produktionsproces. De idéudvikler, optager og klipper med professionelt filmudstyr - og undervejs får de kyndig vejledning fra vore filmpædagogiske guider.

Forløbene varer 3 timer og giver erfaring med

 • At samarbejde på filmhold i en åben og kreativ proces
 • At udvikle en filmisk fortælling
 • At anvende filmens særlige virkemidler reflekteret

Forløbene har desuden et fagligt fokus, som knytter an til de aktuelle læringsmål. Se hvilke forløb vi har til varierende klassetrin i menuen til venstre.

Til hvert forløb kan du hente en lærervejledning, der uddyber indholdet og gennemgår den forberedelse, I skal arbejde med på skolen. Find alle vejledninger i boxen "Lærervejledninger" til venstre.

FILMPRODUKTION OG DIGITAL DANNELSE

Elever anvender film / video til at finde information om og kommunikere med venner og verden. Stort set alle har adgang til teknologi, der gør det muligt at producere og dele egne optagelser, men eleverne har brug for at træne og reflektere over deres anvendelse af filmmediet for at blive digitalt og demokratisk dannede.

Processen med at optage og klippe filmen er i FILM-X både åben og eksperimenterende, så fantasien og kreativiteten sættes i spil. Samtidigt leder processen hen mod et færdigt produkt, og derfor skal gruppen undervejs træffe beslutninger omkring deres films budskab, fortælling og virkemidler. Her trækker de på deres egne filmreferencer og får gennem dialogen med kammeraterne og de filmfaglige guider nuanceret deres begreber og bevidsthed omkring filmsproget.

Erfaringen eleverne får med sig, styrker således både evnen til at udtrykke sig bevidst i en æstetisk fortælling og det kritiske blik på film og billedbårne medietekster som konstruerede og manipulerede.

Booking - grupper op til 28 elever

I kalenderen nederst på siden kan du booke tid til alle vore faste skoleforløb. Læs om forløbene i menuen til venstre eller åbn den ugviddede beskrivelse inde i bookingkalendeforløbet i kalenderen nedenfor. Bemærk priserne er opgivet ex moms.

OMBYGNING:  FILM-X holder lukket for ombygning i januar 2019. Februar åbner vi igen med et nyt optagestudie, der afløser animationsstudierne.

INFO VEDR. ÅBEN SKOLE: Alle gratis forløb for kommende skoleår er UDSOLGT

Booking - grupper på max 10 elever

Ønsker I at producere film med en mindre gruppe elever, kan I booke forløb i studie 5 - vores bilstudie, hvor eleverne samarbejder om at skabe en fortælling i varierende genrer.

Forløbene for små grupper varer 2 timer og starter med en velkomst og faglig introduktion. Herefter optager og klipper I jeres film, som vi slutter af med at se på en storskærm.

Forløbene udbydes torsdage fra april 2019 og frem.

Studier og baggrundsfilm

Når I besøger FILM-X, kommer I til at optage jeres film i et af vore studier.

Derudover kommer alle til at klippe deres film - her skal der lægges musik og effektlyde på. 

I skal sammen med jeres filmhold undersøge, hvad man kan i netop jeres studie. Klik på studiet i menuen til venstre eller billedet nedenfor.

FILM-X studie 1   FILM-X srudie 2
STUDIE 1                                                  STUDIE 2

FILM-X studie 3   FILM-X stopmotion
STUDIE 3                                                 ANIMATION

I 2018 optager alle elever i studie 1, 2, 3 og animation.

Fra februar 2019 erstatter et nyt studie 4 de to animationsstudier.

Fra april kan små grupper som noget nyt booke studie 5 - et bilstudie magen til studie 3.

Animation

FILM-X har to ens animationsstudier med plads til 2-4 personer i hvert. Er I to filmhold, kan I vælge at lave hver jeres film eller lave én film, som I klipper sammen.

grundskolen

Animationsstudie i FILM-X.

I animation optager man sin film med stopmotion teknik. Det betyder, at man optager ét billede ad gangen, flytter lidt på figurerne, optager et billede mere osv. Til sidst har man en sammenhængende bevægelse / handling. Teknikken byder på mange magiske muligheder for at give genstande liv, lave sjove bevægelser, forvandlinger eller overraskende sceneskifte mm.

I løbet af et FILM-X forløb når man typisk at lave 15-30 sekunders film. Tænk derfor på at fimen skal have en helt enkel handling.

Få idéer til jeres film ved at se inspirationsfilm med animationsteknikker.

Mulighederne i studierne

I kan vælge at optage jeres film med figurer og baggrunde der enten ligger ned (2D) eller står op (3D). Se mere om Figurer og baggrunde.

De mobile kameraer kan I selv flytte  tæt på eller langt fra filmens baggrund og figurer, så I kan lave nærbilleder, totalbilleder, skæve vinkler osv. Lyset kan justeres, så der er masser af muligheder for at eksperimentere med filmens billedside. I klippeprogrammet kan I desuden slette, kopiere og flytte billeder rundt.

Der er også mikrofoner, så I kan indspille dialog / replikker og effektlyde til filmene, og I kan tilføje musik og effektlyde fra lydbiblioteket, når filmen klippes.

I bruger vores online animationsprogram, så efter besøget kan I evt. arbejde videre på filmen eller starte på et nyt filmprojekt hjemme.

Baggrunde

I en 2D optagelse ligger baggrundene fladt på bordpladen og kameraet peger ned på opstillingen. Hvis I selv vil medbringe baggrund til 2D optagelser, anbefaler vi, at I bruger et liggende A3 ark.

I en 3D optagelse sættes baggrunden fast på en rundet flade med klipse. Hvis I selv vil medbringe baggrund til 3D optagelser, kan i skære et A2 ark over på langs, så I har et langt ark.

I FILM-X har vi disse baggrunde - alle findes både til 2D og 3D optagelser:

By baggrund Butik inde

Pizzaria ude baggrund Pizzaria inde baggrund

Himmel baggrund Landet baggrund

Rumskib baggrund Skolegård baggrund

Ørken Skovbund

Stue Planet

Figurer

Figurerne i jeres film kan enten være flade "cut outs" til liggende 2D optagelser, eller rummelige til stående 3D optagelser.

Hvis I forbereder figurerne hjemmefra, skal de være ca. 5-10 cm. høje. I kan klippe dem ud af karton (2D) eller lave dem af modellervoks (3D - husk at pakke dem ind i køkkenfilm, så de er smidige og bevægelige), eller I kan tage dukker / legetøj / genstande med, hvor I f.eks. sætter øjne og mund på.

I FILM-X har vi materialer til at skabe egne figurer af karton eller modellervoks.

Derudover har vi et udvalg af dukker og møbler til 3D optagelser samt færdiglavede figurer til 2D optageler, som kan ses nedenfor:

  pige tigere og tatoveringer Mand tigere og tatoveringer

Cirkeline Rotte Hund

Studie 1

STUDIE 1 er en blanding af green screen og kulisser. Kulissen er to huse i hver side af studiet, som forbindes med en bro, der kan tages af.

På det ene hus er der en balkon, som skuespillerne kan stå på. Resten af studiet er grønt. Alt hvad der foregår på den grønne baggrund er usynligt for skuespillerne under optagelserne.

Studiet har to kameraer, der begge står fast. Det ene kamera filmer et totalbillede over broen, det andet filmer et nærbillede ind på balkonen.

Studie 1 balkonen   Studie 1 broen   Studie 1 tårnet

forløbet

 1. Optagelse af billedside (ca. 60 min.)
 2. Optagelse af replikker ved klippestationen (ca. 15 min.)
 3. Klip af billede og lyd ved klippetationerne (ca. 45 min.)

Filmholdet

STUDIE 1 passer til et filmhold på 4-7 personer. Inden I kommer, skal I fordele rollerne på holdet mellem jer. På holdet skal der være:

 • En instruktør - instruktøren er holdets leder, der guider holdet gennem processen og træffer beslutninger, hvis der er noget holdet ikke er enige om
 • En fotograf / scenograf - fotografen / scenografen starter optagelsen og klipper mellem de to kameraer, og vælger desuden kostumer og rekvisitter i dialog med resten af filmholdet.
 • En klipper - klipperen styrer computeren under klipningen og lægger f.eks. indklip, lyd og effekter ind i filmen.Klipperen kan være fotografen eller en skuespiller med en bi-rolle. To personer kan også skiftes til at klippe f.eks. billede og lyd.
 • 2-5 skuespillere - skuespillerne har hver sin rolle, og former deres karakter med støtte fra  instruktøren.

Baggrundsfilm

Når I optager filmen, vælger I mellem fem baggrundsfilm. Baggrundsfilmen mixes under optagelserne sammen med jeres skuespil foran kameraet, så det ligner at skuespillerne er med i baggrundsfilmen.

Til de fleste forløb skal der vælges en baggrundsfilm og planlægge jeres fortælling, inden I kommer. Spørg jeres lærer.

Se alle baggrundsfilm i menuen til venstre. Her ser I også indklipsbilleder - det er ekstra optagelser, I klipper ind i jeres egne optagelser for at skabe spænding og give filmen et professionelt look.

Bemærk: Man kan ikke selv være med i indklipsbillederne. Det er kun baggrundfilmen, I selv kan spille med i.

Kostumer og rekvisitter

I FILM-X finder I forskellige rekvisitter og kostumer, der kan bruges i jeres film. Til studie 1 findes der:

I studie 1 findes
- Cafébord med to stole
- Græsslåmaskine
- Tørresnor med klemmer
- Grønt stof der kan gøre skuespillerne usynlige
- Tinsoldat

Af fælles kostumer og rekvisitter har vi bl.a.
- Masker, hatte, parykker og briller
- Tøj til forskellige tidsaldre
- Kitler og uniformer
- Eventyr-kostumer som kjoler og kapper
- Teater-våben (sværd, pistoler og knive)
- Tasker

Er der helt bestemte rekvisitter eller kostumer I vil bruge, må I gerne tage jeres egne med. Eller spørg os på en mail til film-x@dfi.dk

Studie 1 med filmhold

Elever optager film i Studie 1.

Huset på klippen

Credits: Baggrundsfilmen er udviklet i samarbejde med Nepenthe film på baggrund af spillefilmen Skammerens Datter (2015). Se også undervisningsmateriale til Skammerens datter.

Genre: Fantasy / eventyr / action

I befinder jer i et hus på en stejl klippe. Pludselig bryder huset i brænd. Eneste udvej er broen over det brusende hav.

FIND PÅ EN HANDLING

 • Hvem er I? Måske er I på flugt fra en ond hersker? Eller børn der er fanget i flammerne?
 • Hvad er jeres mål? I skal væk fra huset, men tør I krydse broen? Skal I redde nogen ud?
 • Hvilke problemer opstår? Nogen vil fange jer, når I kommer ud? I taber noget vigtigt - eller er ved at falde ned?
 • Når I målet til sidst? Ender filmen godt, skidt eller måske åbent?

EKSTRA KLIP

Der findes ekstra klip til jeres film, der kan bruges til at skabe stemning og action. De ekstra klip er fra filmen Skammerens Datter.
Nedenfor kan du se de ekstra klip, der findes til Huset på klippen.

Metropolen


Credits: Baggrundsfilmen er udviklet i samarbejde med The Animation Workshop på baggrund af afgangsfilmen Vagabond (2015).

Genre: Science fiction, action / superhelt / agent

I denne baggrundsfilm befinder I jer på en svævende platform i en travl, fremtidsagtig storby. Dybt under jer drøner mennesker rundt.

FIND PÅ EN HANDLING

 • Hvem er I? Måske agenter, oprørere, robotter – eller bare en flok venner?
 • Hvad er jeres mål? Er I fx på flugt? Eller på udkig efter nogen i mængden?
 • Hvilke problemer opstår? Måske bryder en virus ud? En meteor nærmer sig? En fjende dukker op i huset overfor?
 • Når I målet til sidst? Ender filmen godt, skidt eller måske åbent?

EKSTRA KLIP

Der findes en række ekstra klip, som I kan tænke ind i jeres handling og bruge til at etablere filmens miljø skabe stemning og tempo.

Nedenfor kan du se de ekstra klip, der findes til Metropolen.

Dinosaurerne

Genre: Science fiction / action / gys

I befinder jer i en bygning højt over mørke gader i en forladt storby. Under jer vrimler det med drabelige dinosaurer. Mellem husene går en smal bro, som I skal krydse. Men pas på! Dinosaurerne kan hoppe højt…

FIND PÅ EN HANDLING

 • Hvem er I? De videnskabsmænd der genskabte dinosaurerne? Måske de sidste overlevende på jorden?
 • Hvad er jeres mål? At slippe væk fra dinosaurerne? At få udryddet dem? Eller at redde nogen?
 • Hvilke problemer opstår? Måske kommer nogen op at skændes eller slås? Falder nogen ned?
 • Når I målet til sidst? Ender filmen godt, skidt eller måske åbent?

EKSTRA KLIP

Der findes ekstra klip til jeres film med nærbilleder af dinosaurerne, som kan bruges til at skabe spænding. Nedenfor kan du se de ekstra klip, der findes til Dinosaurerne

Stor Dino Nær

Stor dino set oppefra

Stor Dino Kommer

Dino ved skraldespand

Det øde hus

Ovenfor ses studieoptagelse med baggrundsfilmen "Det øde hus".

Genre: Drama / gys

Studie 1 forvandles i denne baggrundsfilm til et øde hus, som skuespillerne står udenfor. Huset ligger øde og grænser op til naturen (mark/skov). Huset er spøgelsesagtigt, men man fornemmer, at det kan have været smukt en gang.

FIND PÅ EN HANDLING

 • Hvem er I? Venner eller familie, der er faret vild – eller som undersøger et forladt sted?
 • Hvad er jeres mål? Skal I have hjælp – nogen er måske kommet til skade? Eller vil I undersøge huset for mystiske personer eller spøgelser?
 • Hvilke problemer opstår? Måske kommer nogen op at skændes eller slås? Nogen forsvinder – eller forandrer sig?
 • Når I målet til sidst? Ender filmen godt, skidt eller måske åbent?

EKSTRA KLIP

Der findes ekstra klip til jeres film, som kan bruges i en parallel handling inde i huset: Kameraet vandrer rundt og afsøger huset, og kan møde en gammel dame, der enten er venlig eller truende.

Nedenfor kan du se de ekstra klip, der findes til Det øde hus

Gyden

Ovenfor kan du se en studieoptagelse med baggrundsfilmen Gyden i Studie 1.

Genre: Historisk drama / krimi / krigsfilm

I befinder jer i en gyde i en fattig del af byen, og filmen foregår i gamle dage.

FIND PÅ EN HANDLING

 • Hvem er I? Måske er I modstandsfolk under 2. verdenskrig? Eller en fattig familie?
 • Hvad er jeres mål? Måske planlægger I sabotage? Eller en fattig og rig ønsker at blive gift?
 • Hvilke problemer opstår? Måske kommer en stikker i vejen? Eller byen angribes?
 • Når I målet til sidst? Ender filmen godt, skidt eller måske åbent?

EKSTRA KLIP

Der findes ekstra klip til jeres film med personer i forskellige situationer, ødelagte huse og andet, der kan tænkes ind i jeres historie. Alle klip er autentisk arkivmateriale fra gamle dage.

Nedenfor kan du se de ekstra klip, der findes til Gyden.

Studie 2

STUDIE 2 er et green screen-studie. Skuespillerne har derfor ikke meget at holde sig til, så det er afgørende, at instruktøren hjælper skuespillerne med at koordinere bevægelser og blikretninger og fortælle, hvad der sker i baggrundfilmen.

Studie 2   Studie 2 tomt

Børn indspiller film i STUDIE 2.

Studiet har to kameraer, der står fast. Det ene filmer et totalbillede, så hele scenen vises, og det andet filmer et nærbillede så man kan vise skuespillernes følelser eller detaljer i historien.

Når I laver film i STUDIE 2, ser jeres produktionsforløb sådan ud:

 1. Optagelse af billedside (ca. 60 min.)
 2. Optagelse af replikker ved klippecomputeren (ca. 15 min.) 
 3. Klip af billede og lyd ved klippestationerne (ca. 45 min.)

Filmholdet

STUDIE 2 passer til et filmhold på 4-7 personer. Inden I kommer, skal I fordele rollerne mellem jer. På holdet skal der være:

 • En instruktør - instruktøren er holdets leder, der guider holdet gennem processen og træffer beslutninger, hvis der er noget holdet ikke er enige om
 • En fotograf / scenograf - fotografen / scenografen starter optagelsen og klipper mellem de to kameraer, og vælger desuden kostumer og rekvisitter i dialog med resten af filmholdet.
 • En klipper - klipperen styrer computeren under klipningen og lægger f.eks. indklip, lyd og effekter ind i filmen.Klipperen kan være fotografen eller en skuespiller med en bi-rolle. To personer kan også skiftes til at klippe f.eks. billede og lyd.
 • 2-5 skuespillere - skuespillerne har hver sin rolle, og former deres karakter med støtte fra  instruktøren.

Baggrundsfilm

Når I optager filmen, vælger I mellem fem baggrundsfilm. Baggrundsfilmen mixes under optagelserne sammen med jeres skuespil foran kameraet, så det ligner at skuespillerne er med i baggrundsfilmen.

Til de fleste forløb skal I vælge en baggrundsfilm og planlægge jeres fortælling, inden I kommer - spørg jeres lærer.

Studie 2 har fem forskellige baggrundsfilm at vælge imellem - klik på titlerne i menuen til venstre for at se filmene. Til de fleste film findes desuden indklig - dvs. optagelser I kan klippe ovenpå jeres egne film, så den får et flot, professionelt look.

Bemærk: Man kan ikke selv være med i indklipsbillederne. Det er kun baggrundfilmen, I selv kan spille med i.

Kostumer og rekvisitter

Baggrundsfilmen er jeres scenografi. Den kan I udvikle på ved at bruge kostumer og rekvisitter.

I FILM-X finder I forskellige rekvisitter og kostumer, der kan bruges i jeres film. I studie 2 findes:

 • Store bolsjer og slikposer
 • Bombe
 • Skattekiste
 • Dykkerudstyr
 • Kufferter
 • Grønt stof der kan gøre skuespillerne usynlige

Af fælles kostumer og rekvisitter har vi bl.a.

 • Masker, hatte, parykker og briller
 • Tøj til forskellige tidsaldre
 • Kitler og uniformer
 • Eventyr-kostumer som kjoler og kapper
 • Teater-våben (sværd, pistoler og knive)
 • Tasker

Er der helt bestemte rekvisitter eller kostumer I vil bruge, må I gerne tage jeres egne med. Eller spørg os på en mail til film-x@dfi.dk

Instruktør og fotograf

Storbyen

Storbyen - dag, baggrundsfilm til FILM-X studie 2   Storbyen - nat, baggrundsfilm til FILM-X studie 2

Se Storbyen - Nat

Se Storbyen - Dag

Credits: Baggrundsfilmen er udviklet i samarbejde med The Animation Workshop på baggrund af afgangsfilmen Vagabond (2015).

Genre: Science fiction / krimi / superhelt / agent

I befinder jer i en skummel gyde i en fremtidsagtig storby. I kan både lade handlingen foregå om dagen og om natten.

Om dagen når lyset knap ned til jer i den snavsede gyde under broen. Omkring jer suser oprydningsrobotter omkring.

Om natten ligger gyden øde hen, men mon I er alene? Overalt er der tegn på liv fra robotter og nattens skabninger.

FIND PÅ EN HANDLING

 • Hvem er I? Måske agenter, kriminelle, robotter – eller en flok venner der hænger ud?
 • Hvad er jeres mål? Er I fx på flugt? På en mission? Eller på vej til et hemmeligt møde?
 • Hvilke problemer opstår? Nogen overvåger og opdager jer? En fjende dukker op?
 • Når I målet til sidst? Ender filmen godt, skidt eller måske åbent?

EKSTRA KLIP

Der findes en række ekstra klip, som I kan tænke ind i jeres handling og bruge til at etablere filmens miljø skabe stemning og tempo. Nedenfor kan du se de ekstra klip, der findes til Storbyen.

Legetøjsbutikken


Ovenfor ses studieoptagelse med baggrundsfilmen Legetøjsbutikken.

Genre: Eventyr / magi / gys

I denne film forvandles I til små mennesker på en disk i en legetøjsbutik. Butikken lader til at være tom, men pludselig går nogen forbi i baggrunden – og er bamsen mon levende?

FIND PÅ EN HANDLING

 • Hvem er I? Er I små mennesker? Eller levende legetøj? Eller noget helt tredje…
 • Hvad er jeres mål? At stikke af fra butikken inden I bliver solgt? At have en sjov nat uden forstyrrelser?
 • Hvilke problemer opstår? Et barn kommer for at købe legetøj og får øje på jer? Bamsen vækkes til live og vil gøre det af med jer?
 • Når I målet til sidst? Ender filmen godt, skidt eller måske åbent?

EKSTRA KLIP

Der findes ekstra klip til jeres film, som kan bruges til at skabe spænding, f.eks. et barn der besøger butikken og bamsen, der bliver blinker og kigger. Nedenfor kan du se de ekstra klip, der findes til Legetøjsbutikken.

Maskinrummet

Genre: Action / krimi / gys

Filmen foregår i et dystert maskinrum – det kan være en fabrik, et skib eller kælderen i et hus (se ekstra klip).

FIND PÅ EN HANDLING

 • Hvem er I? Måske fabriksarbejdere, dykkere, kriminelle eller agenter?
 • Hvad er jeres mål? Er I f.eks. på en hemmelig mission? Skal I slippe fri – eller gemme jer for nogen?
 • Hvilke problemer opstår? Måske bliver I opdaget – og angrebet?
 • Når I målet til sidst? Ender filmen godt, skidt eller måske åbent?

EKSTRA KLIP

Der findes ekstra klip, der lægges ind i jeres egne optagelser, og som kan etablere scenen som både kælder, fabrik og ubåd.

Nedenfor kan du se de ekstra klip, der findes til Maskinrummet.

Stationen

Stationen - baggrundsfilm FILM-X studie 2

Se baggrundsfilmen "Stationen" - filmen, I selv spiller med i

Genre: Drama / krimi / gys

Filmen foregår på en mennesketom togstation. Toget ankommer og kører så videre.

FIND PÅ EN HANDLING

 • Hvem er I? En gruppe venner? Kærester? Eller fremmede der støder på hinanden?
 • Hvad er jeres mål? Venter I på nogen? Eller skal I tage afsked?
 • Hvilke problemer opstår? Er der sket en forbrydelse på stationen? Bliver nogen uvenner?
 • Når I målet til sidst? Ender filmen godt, skidt eller måske åbent?

EKSTRA KLIP

Der findes ekstra klip, der lægges ind i jeres egne optagelser. Klippene viser f.eks. toget i forskellige vinkler, en mystisk person der gemmer sig, og en politibil der ankommer.

Nedenfor kan du se de ekstra klip, der findes til Stationen.

Skøjtesøen

Baggrundsfilmen Skøjtesøen FILM-X studie 2

Se baggrundsfilmen I selv spiller med i

I befinder jer på en skøjtesø og tiden er skruet ca. 100 år tilbage. Omkring jer står publikum og i baggrunden ses en mand udføre sit kunstskøjtenummer.

FIND PÅ EN HANDLING

 • Hvem er I? Er I publikum eller skøjteløbere? Måske står I for sikkerheden – eller er selv kriminelle?
 • Hvad er jeres mål? Er I f.eks. på en hemmelig mission? Skal I slippe fri – eller gemme jer for nogen?
 • Hvilke problemer opstår? Måske bliver I opdaget – og angrebet?
 • Når I målet til sidst? Ender filmen godt, skidt eller måske åbent?

EKSTRA KLIP

Der findes ekstra klip, som kan bruges i jeres historie, f.eks. klip af publikum, folk på skøjter og politi i aktion. Alle klip er autentiske arkivklip fra gamle film. Nedenfor kan du se de ekstra klip, der findes til Skøjtesøen.

Studie 3

STUDIE 3 er en fast kulisse, nemlig en bil. Når skuespillerne sidder i bilen, kan de se baggrundsfilmen i bilens bagrude, og de kan se hvor bilen kører hen på en monitor i bilens forrude.

Der er to kameraer i studiet: Et kamerae filmer gennem bilens forrude, og et kamera filmer på bilens bagsæde.

Derudover er der en mikrofon i bilen, så jeres stemmer bliver optaget undervejs.

Studie 3 Bilstudiet

Når I laver film i STUDIE 3, ser jeres produktionsforløb sådan ud:

 1. Optagelse af billedside i bil-studiet (ca. 70 min.)
 2. Klip af billede og lyd ved klippestationerne (ca. 50 min.)

Filmholdet

STUDIE 3 passer til et filmhold på 3-6 personer. Inden I kommer, skal I fordele rollerne på holdet mellem. På holdet skal der være:

 • En instruktør - instruktøren er holdets leder, der guider holdet gennem processen og træffer beslutninger, hvis der er noget holdet ikke er enige om
 • En fotograf / scenograf - fotografen / scenografen starter optagelsen og klipper mellem de to kameraer, og vælger desuden kostumer og rekvisitter i dialog med resten af filmholdet.
 • En klipper - klipperen styrer computeren under klipningen og lægger f.eks. indklip, lyd og effekter ind i filmen.Klipperen kan være fotografen eller en skuespiller med en bi-rolle. To personer kan også skiftes til at klippe f.eks. billede og lyd.
 • 2-4 skuespillere - skuespillerne har hver sin rolle, og former deres karakter med støtte fra  instruktøren.

Baggrundsfilm

Når I optager filmen, vælger I mellem fem baggrundsfilm. Baggrundsfilmen afspilles under optagelserne på bagskærmen i bagruden, så skuespillerne selv kan følge med i handlingen. 

Se hvilke film der findes til Studie 3 ved at klikke på titlerne i menuen til venstre. Her ser I også filmens indklipsbilleder - det er materiale, I kan klippe ovenpå jeres optagelser, så den får et flot, professionelt look. Bemærk: Man kan ikke selv være med i indklipsbillederne. Det er kun baggrundfilmen I selv kan spille med i.

Til de fleste forløb skal I vælge en baggrundsfilm og planlægge jeres fortælling, inden I kommer - spørg jeres lærer.

Der er en mikrofon i studiet, så jeres stemmer bliver optaget live.

Kostumer og rekvisitter

Baggrundsfilmen er - sammen med selve bilen - jeres scenografi. Den kan I udvikle på ved at bruge kostumer og rekvisitter.

I FILM-X finder I forskellige rekvisitter og kostumer, der kan bruges i jeres film. Til studie 3 findes der bl.a.:

 • Chauffør-kasket
 • Scream-masker

Af fælles kostumer og rekvisitter har vi bl.a.

 • Masker, hatte, parykker og briller
 • Tøj til forskellige tidsaldre
 • Kitler og uniformer
 • Eventyr-kostumer som kjoler og kapper
 • Teater-våben (sværd, pistoler og knive)
 • Tasker

Er der helt bestemte rekvisitter eller kostumer I vil bruge, må I gerne tage jeres egne med. Eller spørg os på en mail til film-x@dfi.dk

Den øde skovvej

Nedenfor ses studieoptagelse med baggrundsfilmen "Den øde skovvej".

Skovvejen

Genre: Gys / action

I denne film kører bilen på en hyggelig skovvej. Men pludselig stopper bilen og i baggrunden dukker en mystisk personen med maske og kappe op. I sidste øjeblik kører bilen væk.

FIND PÅ EN HANDLING

 • Hvem er I? En familie eller en gruppe venner på udflugt?
 • Hvad er jeres mål? At få en hyggelig dag sammen? At besøge nogen I kender?
 • Hvilke problemer opstår? Bilen vil ikke starte? Nogen i bilen bliver uvenner?
 • Når I målet til sidst? Ender filmen godt, skidt eller måske åbent?

EKSTRA KLIP

Der findes ekstra klip, der lægges ind i jeres egne optagelser, så filmen forvandles til en ægte gyser. Se alle ekstra klip nedenfor.

Biljagten

Ovenfor ses en studieoptagelse med baggrundsfilmen "Biljagten.

Genre: Action / krimi

Filmen er en klassisk sort / hvid biljagt på en havn. I holder stille, men da der dukker en forfølger op, kommer der fart på. I sidste øjeblik slipper I væk.

FIND PÅ EN HANDLING

 • Hvem er I? En gruppe forbrydere? Familie på flugt?
 • Hvad er jeres mål? At slippe væk fra gangsterbossen? Måske gemmer I jer for myndighederne?
 • Hvilke problemer opstår? Forfølgeren er tæt på at fange jer! Måske bliver nogen i bilen uvenner?
 • Når I målet til sidst? Ender filmen godt, skidt eller måske åbent?

EKSTRA KLIP

Der findes ekstra klip, der lægges ind i jeres egne optagelser, så der kommer ægte action og spænding i jeres film.

Nedenfor kan du se de ekstra klip, der findes til Biljagten.

Køreturen

Ovenfor ses en studieoptagelse med baggrundsfilmen "Køreturen"

Genre: Drama / realisme

I denne baggrundsfilm kører I ned ad en stille villavej, ud på en større vej og ender igen med at parkere på en stille sidevej. Undervejs holder I for rødt ved en fodgængerovergang.

FIND PÅ EN HANDLING

 • Hvem er I? En familie eller venner på udflugt? Eller måske en gruppe der ikke kender hinanden?
 • Hvad er jeres mål? Skal I besøge nogen I kender? Har nogen i bilen en vigtig nyhed, der skal frem?
 • Hvilke problemer opstår? Måske bliver nogen i bilen uvenner? I samler en mystisk person op?
 • Når I målet til sidst? Ender filmen godt, skidt eller måske åbent?

EKSTRA KLIP

Der findes ekstra klip, der lægges ind i jeres egne optagelser og være med i historien. F.eks. bilen set udefra, en cyklist der krydser vejen, lyskrydset der skifter.

Nedenfor kan du se de ekstra klip, der findes til Køreturen.

Gennem portalen


Credits: Baggrundsfilmen er udviklet i samarbejde med The Animation Workshop på baggrund af afgangsfilmen Stellar (2017).

Ovenfor ses studieoptagelse med baggrundsfilmen "Gennem portalen".

Genre: Scifi / superhelt / magi

I denne film kører først igennem en fremtidsagtig storby. Bilen letter og sætter kursen mod en mystisk portal på himlen. I kører ind i portalen – en fremmed dimension med masser af fart og farver. I slutningen kommer I ud på den anden side.

FIND PÅ EN HANDLING

 • Hvem er I? Måske er I videnskabsmænd eller eventyrere? Eller måske superhelte?
 • Hvad er jeres mål? At komme til en ny tid eller galakse? Eller at slippe væk fra nogen?
 • Hvilke problemer opstår? Nogen har kodet bilen til det forkerte? Måske bliver nogen i bilen uvenner?
 • Når I målet til sidst? Ender filmen godt, skidt eller måske åbent?

EKSTRA KLIP

Der findes ekstra klip, der lægges ind i jeres egne optagelser, så der kommer ekstra spænding i jeres film.

Nedenfor kan du se de ekstra klip, der findes til Gennem portalen.

Luft under hjulene

Ovenfor ses optagelse fra studie 3 med baggrundsfilmen "Luft under hjulene"

Genre: Eventyr / drama / sci fi

I denne baggrundsfilm flyver I hen over et bjerglandskab. Det er op til fantasien om jeres scene er en flyvende bil eller et mini-fly.

FIND PÅ EN HANDLING

 • Hvem er I? Personer med magiske kræfter? Familie eller venner på tur?
 • Hvad er jeres mål? At rejse til et ukendt sted? Besøge nogen? Er i på flugt?
 • Hvilke problemer opstår? Nogen i bilen bliver uvenner? Et fly er ved at ramme jer?  
 • Når I målet til sidst? Ender filmen godt, skidt eller måske åbent?

EKSTRA KLIP

Der findes ekstra klip, der lægges ind i jeres egne optagelser. Klippene kan skabe stemning og spænding i jeres film. Nedenfor kan du se de ekstra klip, der findes til Luft under hjulene.

Bilen letter

Skov og huse

Landskab 2

Fly vender

Bjerg 1

Bjerg 2

Studie 4 (åbner februar 2019)

Passer til 5-7 personer (instruktør, fotograf og 3-5 skuespillere).

Studie 4 er en kombination af en fysisk kulisse, nemlig en sofabås, med et vindue i baggrunden, hvor jeres baggrundsfilm vises på store skærme.

Studiet har indbyggede mikrofoner, og I kan skifte mellem tre kameraer, så i kan optage en klassisk dialogscene.

Når studiet åbner til februar, kan I væge mellem følgende baggrundsfilm:

 • DINEREN - især egnet til hverdagsdrama, romantik eller krimi
 • TÅRNVÆRELSET - her kan I f.eks. optage eventyr eller vampyrfilm
 • TOGKUPÉEN - vælg mellem et nutidsdrama eller en historisk film i 40'erne
 • RUMKAPSLEN - en fantastisk fremtidsfortælling i rummet
 • DAGLIGSTUEN (nat / dag) - her kan I optage både familiedrama, romantik og gyserfilm

Baggrundsfilm og studiebilleder kan ses fra januar.

grundskolen
Still: Skammerens Datter, Nepenthe Film, 2015 / baggrundsfilmen Tårnværelset bliver udviklet på baggrund af materiale fra Skammerens Datter

Klipning af film i studie 1-4

Når I har optaget jeres film i studiet, skal den kippes.

 • I lægger indklip ind i jeres egne optagelser. Det skaber tempo, stemning og spænding i jeres film. 
  Se under hver baggrudnsfilm, hvilke indklip, der findes til jeres film. Indklip fra andre baggrundsfilm kan dog også vælges, men detbør forberedes hjemmefra.
 • I tilføjer lyd og musik til filmen. Der er en mikrofon ved klippestanderen, og her optager I dialogen (bilen har monteret en mikrofon, hvor dialogen optages live), og I kan selv optage lydeffekter.
 • I har adgang til et stort lydbibliotek med både musik og effektlyde til at skabe stemning, så filmen kan gøres sjov, uhyggelig, spændende osv.
 • Hvis der er tid, kan I tilføje titel og credits til den færdige film.
 • Når filmen gemmes, får I et personlig login til jeres film, så I kan se den igen efter FILM-X besøget.

Filmholdene i studie 1-3 klipper deres film i iMovie - et meget enkelt klippeprogram, som mange børn kender fra deres mobile enheder.

Animationsprogrammet har sin egen klippefunktion, som er specielt udviklet til at klippe stop motion film. Dette kan I evt. afprøve hjemmefra - og eleverne kan fortsætte klipningen efter besøget i FILM-X med deres personlige login.

Filmhold ved klippestation

Studie 5

FILM-X studie 3

Studie 5 er et bilstudie - magen til studie 3. Studiet er opstillet i Cinematekets publikumsområde og anvendes til forløb for små grupper på max 10 elever.

I studie 5 optager I jeres film i en ægte bilkulisse. I bagruden afspilles varierende baggrudnsfilm, så jeres handling kan foregår forskellige steder.

I kan vælge mellem følgende baggrundsfilm:

Studiet er udstyret med mikrofoner, og der hører to klippestandere med til studiet, så to hold på skift kan optage og klippe film i studiet.

Læs mere om forløb for små grupper

Book et forløb i studie 5

Biljagten

Ovenfor ses en studieoptagelse med baggrundsfilmen "Biljagten.

Genre: Action / krimi

Filmen er en klassisk sort / hvid biljagt på en havn. I holder stille, men da der dukker en forfølger op, kommer der fart på. I sidste øjeblik slipper I væk.

FIND PÅ EN HANDLING

 • Hvem er I? En gruppe forbrydere? Familie på flugt?
 • Hvad er jeres mål? At slippe væk fra gangsterbossen? Måske gemmer I jer for myndighederne?
 • Hvilke problemer opstår? Forfølgeren er tæt på at fange jer! Måske bliver nogen i bilen uvenner?
 • Når I målet til sidst? Ender filmen godt, skidt eller måske åbent?

EKSTRA KLIP

Der findes ekstra klip, der lægges ind i jeres egne optagelser, så der kommer ægte action og spænding i jeres film.

Nedenfor kan du se de ekstra klip, der findes til Biljagten.

Den øde skovvej

Nedenfor ses studieoptagelse med baggrundsfilmen "Den øde skovvej".

Skovvejen

Genre: Gys / action

I denne film kører bilen på en hyggelig skovvej. Men pludselig stopper bilen og i baggrunden dukker en mystisk personen med maske og kappe op. I sidste øjeblik kører bilen væk.

FIND PÅ EN HANDLING

 • Hvem er I? En familie eller en gruppe venner på udflugt?
 • Hvad er jeres mål? At få en hyggelig dag sammen? At besøge nogen I kender?
 • Hvilke problemer opstår? Bilen vil ikke starte? Nogen i bilen bliver uvenner?
 • Når I målet til sidst? Ender filmen godt, skidt eller måske åbent?

EKSTRA KLIP

Der findes ekstra klip, der lægges ind i jeres egne optagelser, så filmen forvandles til en ægte gyser. Se alle ekstra klip nedenfor.

Luft under hjulene

Ovenfor ses optagelse fra studie 3 med baggrundsfilmen "Luft under hjulene"

Genre: Eventyr / drama / sci fi

I denne baggrundsfilm flyver I hen over et bjerglandskab. Det er op til fantasien om jeres scene er en flyvende bil eller et mini-fly.

FIND PÅ EN HANDLING

 • Hvem er I? Personer med magiske kræfter? Familie eller venner på tur?
 • Hvad er jeres mål? At rejse til et ukendt sted? Besøge nogen? Er i på flugt?
 • Hvilke problemer opstår? Nogen i bilen bliver uvenner? Et fly er ved at ramme jer?  
 • Når I målet til sidst? Ender filmen godt, skidt eller måske åbent?

EKSTRA KLIP

Der findes ekstra klip, der lægges ind i jeres egne optagelser. Klippene kan skabe stemning og spænding i jeres film. Nedenfor kan du se de ekstra klip, der findes til Luft under hjulene.

Bilen letter

Skov og huse

Landskab 2

Fly vender

Bjerg 1

Bjerg 2

Ællingen

Ællingen - baggrundsfilm

Genre: Action / krimi

Filmen er en højspændt, animeret biljagt. I starten af filmen dukker en bil op bag jer, og I bliver i højt tempo jagtet af en flot vrede ænder. I sidste øjeblik flyver bilen væk.

FIND PÅ EN HANDLING

 • Hvem er I? En gruppe forbrydere?
 • Hvad er jeres mål? At slippe væk fra gangsterbossen?
 • Hvilke problemer opstår? Forfølgeren er tæt på at fange jer! Måske bliver nogen i bilen uvenner?
 • Når I målet til sidst? Ender filmen godt, skidt eller måske åbent?

EKSTRA KLIP

Der findes ekstra klip, der lægges ind i jeres egne optagelser, så der kommer ægte action og spænding i jeres film.

Nedenfor kan du se de ekstra klip, der findes til Ællingen.

Strandvejsturen

Baggrundsfilm - bagskærm

Genre: Drama / realisme

I baggrundsfilmen Strandvejsturen er I på en køretur en hyggelig sommerdag ned ad Nordsjællands kyst. I skal selv skabe dramaet og finde på en konflikt til jeres historie.

FIND PÅ EN HANDLING

 • Hvem er I? En familie på vej på ferie? Et kærestepar eller en venneflok?
 • Hvad er jeres mål? Besøge nogen? På vej til familiefest? Bare cruise?
 • Hvilke problemer opstår? Nogen i bilen bliver uvenner? En overraskende hemmelighed afsløres?
 • Når I målet til sidst? Ender filmen godt, skidt eller måske åbent?

EKSTRA KLIP

Der findes ekstra klip, der lægges ind i jeres egne optagelser, så der kommer variation og ekstra handling i jeres film.

Nedenfor kan du se de ekstra klip, der findes til Strandvejsturen.

Introfilm og lærerforberedelse

Før FILM-X besøget

Et forløb i FILM-X giver en produktiv, kreativ dimension til et længere forløb, der starter og slutter på skolen.

 • Start med at læse lærervejledningen til det bookede forløb (findes i boksen nederst til venstre).
 • Se FILM-X introfilmen nedenfor med klassen - den berører alt fra dramaturgi til ordensregler.

 • Arbejd med jeres emne teoretisk og analytisk i det omfang du synes det giver mening - brug lærervejledningen som inspiration
 • Eleverne fordeles på hold og studier - følg lærervejledningen
 • Filmholdene bruger hjemmesiden "Studier og baggrundsfilm - elevforberedelse" til at undersøge mulighederne for deres optagestudie; de fordeler roller og ser baggrundsfilm igennem.

Lærere kan i øvrigt deltage i et introkursus. Kurset er gratis ved tilmelding af klasse, hvor du sætter flueben ved "Lærerkursus". Eller send en mail til film-x@dfi.dk. Der afholdes kurser i august og januar, og Skoletjenesten kontakter interesserede lærere med nærmere info.

Under FILM-X besøget

To FILM-X undervisere holder fagligt oplæg og undserstøtter selve filmprocessen, mens I er i FILM-X. Det er dog vigtigt, at lærere er tilstede.

Dels kan filmholdene have behov for at indlægge pauser sammen med deres lærere. Dels har eleverne ofte brug for hjælp til at holde fokus gennem processen, og særligt de yngste kan få brug for støtte under klipningen.
I øvrigt hjælper du med at perspektivere og fastholde erfaringerne i FILM-X til det faglige forløb på skolen. Vi anbefaler i den forbindelse, at lærere dokumenterer processen i video eller fotos, så I kan følge op på forløbet hjemme.

Efter FILM-X besøget

Et FILM-X besøg afrundes med en kort evaluering og filmvisning, men vi anbefaler, at evaluere mere dybdegående efterfølgende i klassen. Her kan I f.eks. anvende vores evalueringsark til eleverne.

Derudover er det oplagt at bygge videre på den læring, eleverne har med sig hjem ved at producere flere film. Få inspiration til et stopmotionforløb på FILM-X Animation, eller find inspiration til små medieproduktioner på SMÅP.DK. Og brug elevernes nyerhvervede filmiske begreber, når I analyserer film her på Filmcentralen.

Forløb til indskolingen

Alle skoleforløb varer 3 timer og følger formen fagligt oplæg (20 min.), filmoptagelse (80 min.), filmklipning (60 min.) og filmvisning / evaluering (30 min.). Filmholdene aftaler pauser undervejs med de to guider.

Lav film om venskab

Film om venskab Blodsøstre

Hvad vil det sige at være en god ven? Det er et tema, der optager børn og går igen i et væld af gode film. Når I besøger FILM-X, skal børnenes egne fortællinger omhandle venskab.

Under filmoptagelserne i FILM-X reflekteres med indlevelse over både konflikter og løsninger, som børnene kender fra deres egen hverdag. Under klipningen udvælger eleverne musik og lyd, der understreger personernes følelser.

Book forløb

Leg en film

Filmhold i bilstudiet FILM-X

Filmproduktion handler om samarbejde. I dette forløb skal eleverne lege en fortælling frem i en kreativ proces, hvor der er fokus på at lytte, give hinanden plads – og selv turde komme på banen.

FILM-X guiderne giver filmholdene missioner og benspænd, der får dem til at tænke ud af boksen.

Book forløb

Fortæl en film

FILM-X elever med udklædning

I dette forløb skaber eleverne deres egne små filmfortællinger med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning.

Filmholdene tager en fortælling med hjemmefra, og under optagelserne og klipningen bruger de filmens særlige sprog til at etablere, optrappe og afrunde deres historie.

Book forløb

Forløb til mellemtrinnet

Alle skoleforløb varer 3 timer og følger formen fagligt oplæg (20 min.), filmoptagelse (80 min.), filmklipning (60 min.) og filmvisning / evaluering (30 min.)

Lav film om venskab -  4. klasse

Film om venskab Blodsøstre

Hvad vil det sige at være en god ven? Det er et tema, der optager børn og går igen i et væld af gode film. Når I besøger FILM-X, skal børnenes egne fortællinger omhandle venskab.

Under filmoptagelserne i FILM-X reflekteres med indlevelse over både konflikter og løsninger, som børnene kender fra deres egen hverdag. Under klipningen udvælger eleverne musik og lyd, der understreger personernes følelser.

Book forløb

Leg en film -  4.-5. klasse

Filmhold i bilstudiet FILM-X

Filmproduktion handler om samarbejde. I dette forløb skal eleverne lege en fortælling frem i en kreativ proces, hvor der er fokus på at lytte, give hinanden plads – og selv turde komme på banen.

FILM-X guiderne giver filmholdene missioner og benspænd, der får dem til at tænke ud af boksen.

Book forløb

Fortæl en film -  4. klasse

FILM-X elever med udklædning

I dette forløb skaber eleverne deres egne små filmfortællinger med en klar konflikt og opbygning med start-midte-slutning.

Filmholdene tager en fortælling med hjemmefra, og under optagelserne og klipningen bruger de filmens særlige sprog til at etablere, optrappe og afrunde deres historie.

Book forløb

Science fiction - film jeres forestillinger om fremtiden

hublot_scifi_filmx

Filmholdene slipper fantasien løs, når de skal skabe en historie, der foregår i et science fiction univers. Scenografien udgøres af en af vore nye baggrundsfilm og med kostumer, rekvisitter og lyd understreger eleverne stemningen i deres film.

Book forløb

Skab filmfortællinger fra 2. verdenskrig

Krigens hemmeligheder

I dette forløb skal eleverne omsætte deres viden om 2. verdenskrig til en filmscene, der beretter om modstandskampen. Filmholdene levendegør deres fortælling med virkemidler som scenografi, dialog og musik.

Rammen omkring den praktiske proces i filmstudierne er en diskussion og undersøgelse af fiktionsfilmens kildeværdi. 

Book forløb

Lav gyserfilm - fra 5. klasse

Gys - temabillede

Eleverne samarbejder om at skabe deres egne gyserfilm med refleksion omkring gyserfilmens effektive virkemidler. De optager en uhyggelig fortælling i studierne og overvejer f.eks. brug af rekvisitter, chok og suspence. I klipningen tilføjes spænding med ekstra billedklip og naturligvis skræmmende lyd og musik.

Book forløb

Reklame- og kampagnefilm (Fra 5. klasse)

FILM-X reklamelogo

Eleverne reflekterer over begreber som målgruppe, budskab og virkemidler, når de skaber deres egne narrative reklme- og kampagnefilm. De idéudvikler med afsæt et udleveret produkt og definerede kundeønsker.

Filmene optages og klippes i FILM-X studierne, hvor filmholdene skal tilpasse deres idé en given ramme og baggrundsfilm.

Book forløb

Forløb til udskolingen

Alle skoleforløb varer 3 timer og følger formen fagligt oplæg (20 min.), filmoptagelse (80 min.), filmklipning (60 min.) og filmvisning / evaluering (30 min.)

Producer film i sprogundervisningen

- kan vælges i fransk, tysk og engelsk

Tenner

Sprog læres bedst, når det anvendes aktivt. Dette gælder både fremmedsprog og filmens særlige sprog. I dette forløb skal eleverne indspille en kort film, hvor filmholdene forbereder en dialog på fransk, tysk eller engelsk.

Under optaglserne i filmstudierne er der fokus på at replikkerne falder naturligt. Alle filmhold har mulighed for at eftersynkronisere deres dialog og evt. indspille fortællerstemme under filmklipningen, hvor der også tilføjes musik og indklipsbilleder.

Book forløb

Science fiction - film jeres forestillinger om fremtiden

hublot_scifi_filmx

Filmholdene slipper fantasien løs, når de skal skabe en historie, der foregår i et science fiction univers. Scenografien udgøres af en af vore nye baggrundsfilm og med kostumer, rekvisitter og lyd understreger eleverne stemningen i deres film.

Book forløb

Skab film om immigration

Almanya - Vekommen til Tyskland

Mennesker har altid immigreret gennem vores historie. Nogle i jagten på lykken – andre af nød. I dette forløb skal eleverne producere en film, der rummer en virkelighedsnær beretning om immigration. Fortællingen udvikles hjemme på baggrund af kilder eller interviews.

Filmholdene levendegør under FILM-X forløbet deres fortælling med virkemidler som scenografi, dialog og musik.

Book forløb

Lav gyserfilm

Gys - temabillede

Eleverne samarbejder om at skabe deres egne gyserfilm med refleksion omkring gyserfilmens effektive virkemidler. De optager en uhyggelig fortælling i studierne og overvejer f.eks. brug af rekvisitter, chok og suspence. I klipningen tilføjes spænding med ekstra billedklip og naturligvis skræmmende lyd og musik.

Book forløb

Reklame- og kampagnefilm 

FILM-X reklamelogo

Eleverne reflekterer over begreber som målgruppe, budskab og virkemidler, når de skaber deres egne narrative reklme- og kampagnefilm. De idéudvikler med afsæt et udleveret produkt og definerede kundeønsker.

Filmene optages og klippes i FILM-X studierne, hvor filmholdene skal tilpasse deres idé en given ramme og baggrundsfilm.

Book forløb

Forløb til små grupper (max 10 elever)

I studie 5 tilbyder vi varierende forløb for små grupper, der især egner sig til elever med særlige behov. De producerer deres filmfortælling i vores Morris Mascot, der er lavet om til filmstudie. Når eleverne optager filmen, afspilles en baggrundsfilm i bagruden, så skuespillerne selv kan følge med i handlingen. Baggrundsfilmen afgør, hvor handlingen foregår. Se mere om studie 5

Holdet kommer gennem en klassisk filmproduktionsproces, og får i løbet af to timer erfaring med at samarbejde på et filmhold (bestående af skuespillere, instruktør, kameramand/ klipper), udvikle en filmisk fortælling og anvende filmens særlige virkemidler.

Eleverne kan få en oplevelse af at lykkes i en gruppe og kommer hjem med et færdigt produkt, de kan vise til kammerater og familie.

Eleverne udvikler deres egen filmiske fortælling, men arbejder i faste rammer i et struktureret forløb: De idéudvikler, optager i vores bilstudie og klipper til sidst filmen med indklipsbilleder, effektlyde og musik. Undervejs får eleverne kyndig vejledning af vores filmpædagogiske FILM-X guide. 

Vi har positive erfaringer med at arbejde med små grupper af elever med særlige behov. Eleverne samarbejder i en medskabende proces om et konkret produkt. Vi oplever ofte, at de er stolte over at nå i mål med at have skabt noget sammen.

Ekstroverte elever kan få succesoplevelser med at træde i karakter og spille skuespil i en setting, hvor det boglige ikke er vigtigst, men hvor de kan arbejde med sig selv og deres fantasi på en anden måde.

Mere introverte elever kan fordybe sig i den tekniske del - redigeringen af filmen med valg af indklipsbilleder, musik og effektlyde. 

Erfaringen har vist, at elever med særlige behov mange gange kommer i blandede aldersgrupper. Derfor undervisningsdifferentierer guiden ud fra den enkelte elevgruppes forudsætninger, så godt vi kan i samarbejde med jer (pædagog/ lærer).

Vi tilbyder følgende tre forløb til grupper af elever med særlige behov

Action – Biljagten 

I dette forløb danner baggrundsfilmen ”Biljagten” rammen om elevernes fortælling: En mand i en sort jaguar forfølger den bil eleverne sidder i, indtil de i sidste øjeblik formår at slippe væk. Dramaturgien er således på forhånd fastlagt, men eleverne skal finde ud af hvem de er, og hvor de er på vej hen.

Forløbet giver mulighed for at arbejde med spænding og effektlyde, opbygning af forskellige karakterer, der spiller op mod hinanden og udvikling af en kort fortælling. 

Olsenbanden kan med fordel benyttes som reference og til inspiration. 

Gys – Den Øde Skovvej (4.-9. klasse)

I denne film kører bilen på en hyggelig skovvej, men pludselig stopper bilen og i baggrunden dukker en mystisk maskeret person op. I sidste øjeblik når bilen væk. Baggrundsfilmen har en handling indbygget, og eleverne kan koncentrere sig om karakteropbygning, plot og de filmiske virkemidler, der er særlige for gysergenren.

Fri fortælling – valgfrit tema og baggrundsfilm

I dette forløb skal eleverne lege en fortælling frem i en kreativ proces, hvor der er fokus på at lytte, give hinanden plads og selv komme på banen. Eleverne vælger frit mellem vores fem baggrundsfilm, og I kan vælge at tage afsæt i et tema, som I har arbejdet med på skolen. Dette noteres meget gerne i jeres booking, så guiden kender til jeres fokus på forhånd.

BOOK FORLØB

Praktiske oplysninger

Kapacitet og personale

Et besøg i FILM-X gennemføres med max. 28 elever ad gangen. Der vil være to undervisere til at facilitere vore skoleforløb og en underviser med på forløb for små grupper på max. 11 elever.

Åbningstider i FILM-X

Mandag: Lukket

Tirsdag - fredag:

Modul 1: 9:00-12:00
Modul 2: 12:45-15:45

ADRESSE OG Transport

FILM-X er placeret i Cinemateket, Det Danske Filminstitut, Gothersgade 55, 1123 København K. Fra Nørreport Station er der ca. 10 minutters gang. Bus 350S kører lige til Gothersgade 55.

Priser

2-10 elever: 600 kr. (ex moms)
11-20 elever: 700 kr. (ex moms)
21-28 elever: 800 kr. (ex moms)

Fra 1/9 ændres priserne således at alle forløb koster 780 kr. (ex moms) uanset holdstørrelsen.

Afbud eller forsinkelser

Du kan afbestille et besøg indtil 14 dage før uden beregning, herefter er tilmeldningen bindende og der fremsendes faktura. Brug linket i din bekræftelsesmail eller kontakt os på film-x@dfi.dk. Bliver I forhindret senere end tidsfristen er skolen velkommen til at sende en anden klasse og blot orientere os pr mail film-x@dfi.dk.

Hvis I bliver mere end 10-15 min. forsinkede på dagen, bedes I kontakte receptionen på 3374 3400.

Pædagogisk rådgivning

Hvis du har spørgsmål til dit besøg i FILM-X eller brug for vejledning i forbindelse med forberedelsen, er du velkommen til at kontakte Skoletjenesten på telefon 3374 3669 eller pr mail film-x@dfi.dk.

Husk også...

At medbringe det, eleverne har forberedt til besøget: Storyboards, nedskrevet dialog, evt. egne baggrunde og figurer til animation.

Det anbefales, at man ikke tager grønt eller hvidt tøj på, hvis man skal optage i green screen-studierne. 

Under FILM-X besøget kan tasker og overtøj opbevares i biografen, som aflåses under besøget.

Spisning

Eleverne kan frem til kl. 13 spise deres medbragte mad i særligt område af restaurant SULT. Spørg jeres FILM-X guide.

Booking

Du kan booke jeres FILM-X besøg her.

Film not available: