About a Girl

About a Girl

- et undervisningsmateriale

Filmfaglige vinkler

Genre: Tragikomedie, coming-of-age

”About a Girl” er en tragikomedie om selvmord, venskab, kærlighed og pubertet.

Filmen har et både tragisk og komisk indhold. Genren lægger op til, at publikum skal more sig, men den har en tragisk bagside, som det komiske dækker over. Filmens hovedperson Charleen træffer den tragiske beslutning at ville begå selvmord ud fra sin fascination af døden. Hun er, som karakterer i komediegenren ofte er, i konflikt med sig selv og sit forhold til omverdenen. Igennem Charleens selvironiske replikker i ofte absurde, men samtidig morsomme episoder, formidler filmen det mørke tema om døden og selvmord i et tilgængeligt og umiddelbart sprog. Humoren og de uventede absurde situationer optræder i miljøer, der er genkendelige for filmens målgruppe bl.a. hjemme hos familien, i skolen og sammen med vennen Linus. Filmens slutning er ikke entydigt lykkelig, men realistisk. Kan Charleen håndtere sorgen over mormorens død og samtidig holde fast i glæden ved livet?

Andre film med døden og mørk humor som tema er bl.a. "Wilbur begår selvmord", "The Skeleton Twins" og Monty Pythons film og sketches.

grundskolen
Foto: IMBISSFILM

”About a Girl” er en coming-of-age film, hvor plottet er baseret på teenageren Charleens interesser og hverdagsliv: hendes konflikt med forældrene og det at blive voksen, hendes oprør mod autoriteter og hendes første forelskelse i Linus. Charleens samling af bamser og snekugler på hendes værelse viser, at hun ikke har givet slip på barndommen sammen med faren, der forlod familien, da hun var seks år.

Som kontrast viser udklip og tegninger på væggene den dystre side af Charleen. Hendes optagethed af døden bliver for Charleen midlet til at forsøge at undgå udviklingen frem mod at blive voksen. Da selvmordet mislykkes, må Charleen modvilligt fortsætte den udvikling. Hun gør oprør mod sine forældre, som hun ser som uduelige autoriteter, og hun har held til at forvirre og næsten slippe af med samfundsautoriteten i form af socialpsykiatrien.

I mødet med Linus lærer Charleen sig selv at kende, og det lykkes hende med hjælp fra sin livskloge mormor og psykologen Dr. Frei at gennemleve en følelsesmæssig udvikling fra den usikre, barnlige teenager til en mere selvsikker teenager, der sammen med sin familie, Linus og Isa er på vej mod livet som voksen med de op- og nedture, det indebærer.

I dansk og evt. tysk vil elevernes forhåndsviden om eventyrgenren kunne drages ind. Et af de handlingsmotiver, der indgår i langt de fleste eventyr, er netop den farefulde overgang fra barn til voksen. Eventyrets unge hovedperson begiver sig ud på en rejse og bliver gennem forskellige prøver modnet og finder vejen til en ny identitet. 

About a girl
Foto: IMBISSFILM

Set up – pay off

Set up er en information, handling eller en rekvisit, som senere i et pay off bliver væsentlig for filmens handling. Når vi som publikum senere får det tilhørende pay off, forstår vi betydningen af en tilfældig og umiddelbart ubetydelig detalje. Som virkemiddel er det effektivt til at fange publikums nysgerrighed og skabe fremdrift i film.

I ”About a Girl” er humoren en væsentlig faktor i flere pay offs. Det løfter stemningen omkring filmens dystre temaer. Der bliver således lagt op til mange af filmens begivenheder længe inden, de faktisk sker.

Nedenfor er der eksempler på nogle af filmens set ups med tilhørende pay off. Er eleverne trænede og godt forberedte på at holde øje med det virkemiddel, vil de sandsynligvis få øje på endnu flere.  

Tidskoder (ca.) Set up Pay off Type

01:39

85:15

Charleen sidder på trappen.

Forældrene skændes.

Charleen sidder på trappen.

Moren og Volker skændes.

Hændelse

02:17

25:00
Faren bliver påkørt af lastbil. Faren står lyslevende i Charleens værelse. Hændelse

07:04

93:31

Charleen sminker død kvinde.

Charleen sminker sin døde mormor.

Hændelse

07:42

08:55

39:52
Charleen ser føntørrer i forretningen ved siden af bedemanden.

Charleen bruger føntørrer i selvmordsforsøget.

En overdimensioneret føntørrer passerer forbi uden for Charleens vinduesplads i bussen.

Rekvisit

16:28

89:57
Charleen indtaler sit løfte om ikke at begå selvmord på Dr. Freis diktafon. Dr. Frei afspiller Charleens løfte for hende, da hun nævner tanken om selvmord igen. Hændelse

33.00

90:47
Mormor: ”Dit liv er en gave, og en gave smider man ikke væk.” Dr. Frei: ”Døden konfronterer os med det faktum, at livet er en gave.”

Replik

42:02

42:43

Linus cykler forbi Charleen, mens hun fotograferer en død mus.

Mormoren spørger om Charleen ville bryde sig om at blive fotograferet som død.Charleen svarer, at det ville være at foretrække fremfor at blive ignoreret.

Hændelse

Replik

46:46

52:23

Charleen fotograferer en død fugl på et stakit, Linus spørger undrende hvorfor? Linus hænger hen over stakittet.

Hændelse/
Replik

Hændelse

Kontakt

Martin Brandt-Pedersen, Lisbeth Juhl Sibbesen

Det Danske Filminstitut, Gothersgade 55, 1123 København K. Copyright ©2017.

Kontakt os for spørgsmål vedr. undervisningsmaterialer

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle