FILM-X - Lav film i Cinemateket

FILM-X - Lav film i Cinemateket

Klipperens rolle

Klipperen er den person, der skal forvandle filmmaterialet til en færdig fortælling.

Filmklipperen er som regel den sidste person, der er arbejder med filmen (og lydklipperen, hvis der er sådan en på holdet). Klipperen er sjældent med til at finde på historien eller at planlægge optagelserne, men selvfølgelig er det en god idé, at klipperen læser manuskriptet og kommer med forslag, inden optagelserne starter. For klipperen har tit et andet overblik over, hvad der skal i kassen, for at historien hænger sammen i sidste ende.

grundskolen

Hvordan klipper man?

Stort set alle klippere arbejder på computer. Først ser man råmaterialet på en monitor. Jo mere råmateriale klipperen har til rådighed, jo flere mulige versioner er der af den færdige film – men jo længere tid tager det selvfølgelig også at klippe filmen. Efter en grovsortering indlæser/digitaliserer klipperen det råmateriale, vedkommende har udvalgt. Herefter arbejder man først med at klippe billedsiden og til sidst færdiggør en lydklipper lydsiden.

Storyboard

Hvis man vil undgå at bruge flere måneder på at klippe filmen, er det en god idé at arbejde med storyboards. Det er en slags tegneserie med filmen. Her beslutter instruktøren allerede inden optagelserne, hvordan filmen skal se ud. Skal I planlægge en filmoptagelse, kan I bruge denne skabelon til at lave et storyboard.

Et storyboard bruges som "klippemanuskript", så klipperen kan finde de optagelser, der passer til storyboardet.

Man skal være ret god til at tegne for at lave et helt præcist storyboard. Derfor bruger man det mest til scener, som f.eks. er meget dyre og svære at lave. Eller scener der skal laves på computer, så der ikke optages mere materiale end højst nødvendigt.

Her ses et eksempel på, hvordan der er brugt storyboard til at planlægge optagelserne i forbindelse med produktionen af filmen "A Nightmare Before Christmas".

improvisation

En anden metode er, at instruktøren lader skuespillerne improvisere under optagelserne. Det vil sige, at skuespillerne ved, hvad scenen skal handle om, og så finder de selv på, hvad de skal sige og gøre. Man optager den samme scene om og om igen. Bagefter er der mange timers optagelser, som skal ses igennem, og instruktøren og klipperen skal finde filmens form i samarbejde under klipningen.

Det er forskelligt fra klipper til klipper, om man er mest vild med at få filmen til at se flot og sej ud, eller man går mere op i, at skuespillernes bedste præstationer skal med i filmen.

Men i alle tilfælde tager det lang tid og kræver stor tålmodighed at klippe en film. Man skal kunne lide at nørkle med små detaljer og være glad for at sidde ved en computer i lang tid af gangen.

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle