I Kill Giants

I Kill Giants

– et undervisningsmateriale

Fag og temaer

Intet menneske er en ø

Intet menneske er en ø, en verden for sig; ethvert menneske er et stykke af fastlandet, en del af det hele. Sådan skrev den kendte engelske digter John Donne og afslutter med: "thi jeg er ét med den ganske menneskehed: så derfor skal du ikke spørge: Hvem ringer klokkerne for? De ringer for dig". 

Hovedkarakteren, Barbara, er heller ikke en ø, selvom hun stædigt forsøger at være det. Hun er tilsyneladende sig selv nok, en enerådig kriger, der mutters alene kæmper for at redde sin by (og sin mor) fra kæmper. Hun kan ikke omgås andre og har slet ikke tid til relationer til andre mennesker – hvoraf flere faktisk gerne vil hjælpe hende.

Barbara fungerer ikke på hjemmebanen og har mildt sagt et anstrengt forhold til broren, Dave, der er ved at drive sin storesøster til vanvid. Karen kæmper virkelig for at holde sammen på den hårdt ramte familie og er ulykkelig over Barbaras manglende forståelse for situationen. I skolen forsøger psykologen fru Mollé at forstå og trænge ind til den sørgende pige, mens skolelederen er gevaldig træt af Barbara. 

Sophia vil så gerne være veninde og er faktisk trofast. Men Barbara er sit vanskelige sind bevidst og advarer om, at man ikke skal komme for tæt på. Så kommer man til skade; Barbara er usundt venskab. Imens prøver bissen Taylor at mobbe hovedpersonen med hendes kaninører, men her sætter Barbara også klare grænser. Hun er en ener. En ensom og på egne præmisser modig fighter. Men også sårbar bag den aggressive attitude og kan krakelere hvert øjeblik. For den sværeste relation har hun til sin døende mor, der er et både fornægtende og helende projekt. Barbara har altså brug for hjælp. Hun har brug for sine medmennesker. Hun er nemlig ikke en ø. Hun er – som alle andre små menneskebørn – en del af fastlandet. 

Start i klassen med at diskutere, hvordan Barbara holder andre mennesker stangen og isolerer sig, selvom hun i virkeligheden har brug for hjælp. Med en kliché fra krimi-litteraturen er hun hårdkogt, men blød indvendig. Det kan føre til en snak om forholdet mellem attitude og væsen hos mennesker, vores tilgang til andre folk og indbyrdes relationer generelt.

I Kill Giants
Foto: Camera Film

Frostkæmper, sumpkæmper og bjergkæmper 

En kæmpe kan helt uskyldigt være en høj eller kraftig person, som oftest er af hankøn. Men en kæmpe kan også være et stort og overnaturligt, men menneskelignende uhyre: en gigant. Barbara har i sin fantasiverden skabt et univers af farlige kæmper, som for en hver pris må og skal bekæmpes. Barbara forsøger på et tidspunkt at sætte veninden Sophia ind i sin viden:
 
”Det hævdes, at alle kæmper nedstammer fra Ur. Den første kæmpe, som var den uægte søn af Jorden og Himlen. 30 kilometer høj”. Men Ur er ensom og plaget, så han river sig selv fra hinanden, hvilket bliver til flere kæmper, som Barbara beskriver som Jordens første mørke konger. "Kæmper er skadedyr ligesom rotter eller duer. Men kolossale. De kan blive ni meter høje og findes i alle mulige udgaver".

Barbara fortæller så om tre slags kæmper:

”Frostkæmper har hår af levende is og bruger menneskelige nyrer som garnering, når de æder rensdyr. Sumpkæmper udrydder en hel by med mennesker bare for at erstatte dem med dukker lavet af slyngplanter. Bjergkæmper bader i børneblod og har en forkærlighed for at synge hyrdesange! Disse er dog blot forløbere for andre kæmper. Men titaner er endnu værre!”

Men det egentlige problem er, ifølge Barbara, almindelige kæmper, som man blot afskriver som uvejr og jordskælv: 

”Men hvis man åbner øjnene, ser man varslerne og sandheden”.

Det er altså ikke småting, som rumsterer i Barbaras hoved. Hendes forsøg på at opbygge et både mytologisk og farligt univers kan være interessant at arbejde med i klassen, hvor man også kan dele viden om kæmper og uhyrer i film og litteratur.

Der er også kæmper og monstre på spil i for eksempel Steven Spielbergs ’Den store venlige kæmpe’ (2016) og J. A. Bayonas ’Syv minutter over midnat’ (2016). Sidstnævnte er ’I Kill Giants’ meget beslægtet med og har desuden også et undervisningsmateriale på Filmcentralen.  

I Kill Giants
Foto: Camera Film

Kontakt

Martin Brandt-Pedersen, Lisbeth Juhl Sibbesen

Det Danske Filminstitut, Gothersgade 55, 1123 København K. Copyright ©2017.

Kontakt os for spørgsmål vedr. undervisningsmaterialer

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle