Rocks

Rocks

– et undervisningsmateriale

Fag og temaer

Styrke og fællesskaber

En af grundene til, at 'Rocks' har fået så meget positiv opmærksomhed, er, at den behandler kvindelig empowerment og pigefællesskaber. Begreber som er evigt aktuelle, men som også har fået fornyet opmærksomhed i disse år. Det stærke pigefælleskab er dog ikke noget, som ofte er skildret på film, men som i 'Rocks' får et autentisk og stærkt talerør. 

Filmen starter med, at vi ser Rocks og hendes veninder snakke, pjatte og synge oppe på et tag i London. Rocks' navn betyder klippe(r). I filmen fortæller Rocks, at hun har fået sit navn, fordi hun altid står ved siden af sin bedste veninde Sumaya som klippen i deres venskab. Men man kan også se navnet "Rocks" på andre måder, når man skal fortolke filmen. Hun er på godt og ondt en klippe i forhold til sin lillebror, som hun påtager sig ansvaret og moderrollen for. Hun vil ikke bede samfundet om støtte og har i løbet af filmen svært ved at modtage hjælp fra sine gode veninder. Afslutningen viser, at Rocks finder styrken i sig selv ved at bruge fællesskabet. Selvom filmen slutter åbent, og vi ikke ved, om Rocks får mulighed for at flytte sammen med sin mor og bror igen, så er der håb i styrken fra det stærke pigefællesskab. 

Location i første scene er et tag (og det er ikke den eneste gang i løbet af filmen, Rocks befinder sig på et tag). Pigerne er fysisk set hævet op fra små lejligheder og skolerum med fokus på fremtiden. Her på taget under himlen kan de være sig selv i et fællesskab, hvor de kan snakke, drille og synge. Taget er med andre ord et symbol på frihed, en location med symbolsk betydning.

Rocks
Foto: Angel Films

En multikulturel verden

Rocks og hendes veninder er unge mennesker, der helt naturligt vokser op i en multikulturel verden og selv skaber deres identitet i en kulturel smeltedigel. Rocks' egen baggrund er nigeriansk og kristen, hvilket ses i filmen, da Emmanuel beder fadervor til deres morgenmåltid (se klip 1 nedenfor og under Klip fra filmen). Straks efter møder vi Rocks bedste veninde Sumaya, som er somalisk muslim og bærer hovedbeklædning. Senere bliver vi også præsenteret for Sumayas store familie og familiefællesskab, da Rocks og Emmanuel overnatter hos Sumaya, mens hendes familie er i gang med at planlægge et stort bryllup. En af skolekammeraterne, Sabina, er jøde, og pigerne diskuterer henkastet i en time Hitler og Holocaust. Den nye veninde, Roshé, har en østeuropæisk stedmor, og hendes ven præsenterer sit ophav som kinesisk, jamaicansk og engelsk. Da han bliver spurgt, hvad han spiser til jul, svarer han: ”Kylling, selvfølgelig”. 

Klip 1

Filmen viser på autentisk vis, hvordan det er at være ung i en verden, hvor man kommer forskellige steder fra og har forskellig religiøs og kulturel baggrund. Hvor det ikke er noget, der bliver problematiseret, men bare er en helt naturlig del af ens hverdag.

Rocks
Foto: Angel Films

Kontakt

Martin Brandt-Pedersen, Lisbeth Juhl Sibbesen

Det Danske Filminstitut, Gothersgade 55, 1123 København K. Copyright ©2017.

Kontakt os for spørgsmål vedr. undervisningsmaterialer

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle