Med livet som indsats

Chicagos gadeengle

BANDEVOLD. Dokumentarfilmen ”Chicagos Gadeengle” giver et indblik i voldens anatomi. Filmens optimistiske budskab er, at den onde cirkel kan brydes.

af Liselotte Michelsen

”Chicagos Gadeengle” minder på en del punkter om tv-serien ”The Wire” – bare i virkeligheden. Filmen udspiller sig over et år i en periode, hvor Chicago var berygtet som en af de mest voldsramte byer i USA. Skuddrab og vold er hverdag i de kvarterer, vi besøger i filmen. Bandernes hierarki skaber magtstrukturerne i de mini-samfund, filmen portrætterer. Små drenge drømmer om at være omgærdet af samme respekt som bandernes ledere. En grum cocktail af tæv, misrøgt og stofmisbrug har formet denne del af Chicagos ungdom. Resultatet er, som det påpeges i filmen, at vold spreder sig som en virus.

Men der findes enkelte resistente personer. Eller rettere: helbredte. Det er tre af dem, vi følger i ”Chicagos Gadeengle”, og som har givet filmen dens titel. Ameena, Cobe og Eddie har selv en baggrund med bandevold, fængsel, ja ligefrem mord. Men nu har de vendt skuden 180 grader. De er blevet ”interrupters”, voldsafværgere, i organisationen CeaseFire. Med ildsjælens ihærdighed – og måske også som soning for deres synder – mægler de med livet som indsats i konflikter, der potentielt kan udvikle sig voldeligt. Det foregår nogle gange under formaliserede rammer omkring et bord, andre gange på gadeplan, hvor de forsøger at løse konflikter mellem grupper eller enkeltpersoner.

”Chicagos Gadeengle” er fra 2011 og er inspireret af en artikel i New York Times af Alex Kotlowitz, som har været med til at lave filmen. Den har vundet en lang række priser på filmfestivaler, og den er indkøbt af Det Danske Filminstitut efter indstilling fra konsulent Klara Grunning-Harris.

”Instruktøren Steve James er en af de bedste dokumentarister i USA”, siger Klara Grunning-Harris. ”Han går tæt på sine personer i nogle hårde og eksponerende situationer, men han gør det med varme og respekt. Steve James er god til at fortælle historier, som foregår i et mikrokosmos, der spejler den store verden. I Chicagos Gadeengle handler det om en række helt konkrete situationer i Chicago. Men samtidig fortæller filmen en almen historie om, hvordan vold avler vold. Og den viser, at det ER muligt at stoppe den onde cirkel. Det er filmens tre hovedpersoner levende eksempler på.”

”Chicagos Gadeengle” ligger frit tilgængeligt på Filmcentralen.

Emneord: 

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle