Profil: Michael Noer

Profil: Michael Noer

PORTRÆT. Instruktøren Michael Noer holder af historier om unge mennesker, der træder i karakter og bliver voksne. Profil af Per Juul Carlsen.

af Per Juul Carlsen, bragt på FILMupdate den 8. april 2013.

Man skal være varsom med at lede efter røde tråde i en filminstruktørs curriculum vitae. Det har en grim tendens til at forfladige historierne og gøre dem fattigere. Men det ødelægger vist ikke noget at slå fast, at 34-årige Michael Noer holder af historier om unge mennesker, der træder i karakter og bliver voksne. Næsten alle hans film handler om personer, der som små fugleunger står på en gren højt oppe i et træ og skal tage springet ud i livet. Holder vingerne? Eller knækker nakken?

I dokumentaren "Vesterbro" fra 2007 optog Noer sine naboer, et ungt par, på vej ind i voksenverdenen i deres samliv. I "De vilde hjerter" (2008), ligeledes en dokumentar, fulgte han en gruppe charmerende drengerøve, der tager på dannelsesrejse på deres knallerter ned gennem Europa. I spillefilmen "R" (sammen med Tobias Lindholm, 2010) beskrev han en ung kriminel mand, der havner i en magtkamp blandt hærdede kriminelle i et fængsel. Og i "Nordvest" bliver to teenagebrødre voksne i konflikten mellem to bander i Københavns nedslidte arbejderkvarter Nordvest.

Der er andre interessante vinkler og temaer i Michael Noers film, for eksempel mandighed, drengerøvs-ritualer, råstyrke og følsomhed, men der er ingen tvivl om, at dramaet i at træde i karakter og tage ansvar interesserer Noer.

Det giver plads til at undersøge ekstreme miljøer og mulighed for at beskrive følsomheden hos et menneske, der netop forsøger at gøre sig ufølsom. Der er rum til at lade det civiliserede og det uciviliserede, det pæne og det grimme, det blide og det hårde, støde sammen på dramatisk vis. Det passer i øvrigt fint på personen Michael Noer, der selv indeholder både den kåde drengerøv, den intellektuelle tænker, den provokerende rod og den følsomme familiefar.

Michael Noers næste projekt, efter "Nordvest", foregår blandt ældre mennesker på et plejehjem. Og det ville ligne Noer temmelig dårligt, hvis ikke historien også handlede om mennesker, der går gennem et af deres livs dramaer – og tager endnu et skridt ud af uskylden, ind i de voksnes verden.

Emneord: 

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle