De sidste mænd i Aleppo

De sidste mænd i Aleppo

- en gymnasiefaglig filmvejledning

Om filmen

Dokumentarfilmen 'De sidste mænd i Aleppo' følger nødhjælpsarbejdere i storbyen Aleppo i 2015-16. På det tidspunkt har den syriske borgerkrig stået på i omkring fem år. Størstedelen af Aleppo er på oprørernes side, og byen er belejret af Bashar al-Assads regeringstropper. Rusland støtter den syriske regering med fly, der kaster bomber over byens civilbefolkning.

Filmen følger gennem godt et år nødhjælpsarbejderen Khaled og hans yngre kollega Mahmoud fra den frivillige nødhjælpsorganisation De Hvide Hjelme. Vi oplever på nærmeste hold, hvordan de efter luftbombardementer rykker ud i deres nedslidte køretøj gennem et nærmest uvirkeligt ruinlandskab for at redde mennesker, der ligger begravet under sønderbombede bygninger. Vi ser befolkningens taknemmelighed, når det lykkes at grave et endnu levende barn ud, og deler sorgen og vreden, når et spinkelt håb viser sig ubegrundet.

Bombardementerne ansporer befolkningen til modstand og demonstrationer mod regeringen. Men efterhånden som situationen bliver værre, breder håbløsheden sig. Resten af verden virker ligeglad med Aleppo, og ingen andre arabiske lande kommer byen til undsætning. Følelsen af at være svigtet af alle tvinger Khaled til at spørge sig selv: Skal han fortsætte hjælpearbejdet i sin by, eller skal han for sine børns skyld flygte til en usikker tilværelse, hvor familien risikerer at blive splittet?

Dokumentaren bringer os helt tæt på krigens virkelighed. Vi lytter til mændenes overvejelser om deres arbejde, deres ansvar for familiens sikkerhed og en usikker fremtid for alle syrere. Vi oplever deres vrede mod Bashar al-Assad og russerne, når de ser nyhedsudsendelser på tv eller ser optagelser fra styrets torturfængsler på deres mobiltelefoner.

Mændenes oplevelser og følelser gør indtryk. Hvad vi ser og hører, står alene uden en autoritativ fortællerstemme eller andre indgreb fra filmskaberens side. Kun indledningens korte tekster giver materiale til at sætte situationen ind i en større forståelsesramme. Det større perspektiv på konflikten i Aleppo må vi selv finde.

I samfundsfag inviterer 'De sidste mænd i Aleppo' således til at anskue den syriske borgerkrig som en international konflikt og med udgangspunkt i teorier om international politik undersøge årsagerne til, at de vestlige lande ikke i større omfang har involveret sig i konflikten på oprørernes side.

Desuden vil det være oplagt at undersøge om det, der foregår i Syrien, kan karakteriseres som krigsforbrydelser, forbrydelser mod menneskeheden eller folkedrab.

De sidste mænd i Aleppo
Foto: DFI

Kontakt

Martin Brandt-Pedersen, Lisbeth Juhl Sibbesen

Det Danske Filminstitut, Gothersgade 55, 1123 København K. Copyright ©2017.

Kontakt os for spørgsmål vedr. undervisningsmaterialer

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle