ERINDRINGSBIO

Et barn og en voksen snakker sammen på et sort-hvidt billede

Fra filmen "Hamburgerbørn ankommer", 1943.

For en person med demens kan det være svært at huske, hvad der skete i går. Men erindringer fra ungdoms- og barndomsårene kan stadig være intakte. Med ErindringsBio forsøger vi at vække minderne til live gennem temapakker med levende billeder fra fortrinsvist 1950’erne og 1960’erne. Billeder, der kan puste liv i hukommelsen og sætte samtaler i gang.

Her på siden finder du de fire temapakker, som er udviklet til pilotprojektet ErindringsBio af Det Danske Filminstitut i tæt samarbejde med VIA University College og omsorgscentret Pedershave. Formålet med ErindringsBio er at skabe meningsfulde filmtilbud til mennesker med demens.

Hver temapakke består af:

  • Film fra fortrinsvis 1950’erne og 1960’erne
  • Dialogmateriale, som kan bruges til at indlede samtaler på baggrund af filmene

Målgruppen for temapakkerne i ErindringsBio er:

  • Mennesker med demens, deres pårørende og plejepersonale
  • Frivillige, der arbejder med mennesker med demens

Reminiscensarbejde

ErindringsBio er baseret på principper for reminiscensarbejde. I reminiscensarbejde bruger man typisk genstande og kulturprodukter som film, bøger, musik og lignende til at vække minder hos mennesker med demens. I reminiscensarbejde er der fokus på:

  • At skabe værdifulde oplevelser
  • At styrke identitetsfølelse
  • At styrke samtaleevne

Tidligere projekter og forskning har vist, at kulturarvsmateriale kan have flere positive effekter på målgruppen. Med ErindringsBio vil Det Danske Filminstitut bidrage til dette arbejde ved at stille filmarven til rådighed i lettilgængelige tilbud, skræddersyet til mennesker med demens.

Alle filmene i ErindringsBio stammer fra streamingsitet ‘Danmark på film’, hvor du frit kan se flere film - uden betaling eller abonnement.