Attack on Gestapo H.Q. at Odense 17/4-1945

Film museum/danmark-paa-film Se Filmen

1945, 2 min., Stum

Britiske optagelser af 6 RAF Mosquito-flys angreb på Gestapos danske hovedkvarter på Husmandsskolen i Odense 17. april 1945. Et af flyene havde til opgave at filme angrebet for det britiske Royal Air Force. Skolen bliver udbombet, og 12 af de 28 bomber rammer huse på Husmandsskolens Allé (i dag Jeppe Aakjærs Allé) og på Østrupvej. 9 odenseanere mister livet, og 20 bliver såret. En enkelt tysker mister livet.

Emneord: 1940-1949, Anden Verdenskrig, Besættelsestiden, England, Flyvevåbnet, Luftangreb, Odense, Royal Air Force

Se alle credits i Filmdatabasen

Sådan laver du et klip

  • Find det sted i filmen, hvor du ønsker at starte dit klip, og tryk ”Start klip”.
  • Når du ønsker at afslutte klippet, trykker du ”Slut klip”.
  • For at se klippet, tryk ”Se klip”. 
  • Hvis du er tilfreds med klippet, trykker du ”Opret klip”.

Når klippet er oprettet, har du mulighed for at placere klippet ved hjælp af danmarkskortet.

OBS: Du skal kun angive din e-mailadresse, hvis du ønsker, at websitets redaktion skal gøre dit klip til en bestandig del af danmarkskortet. Kun klip med korrekt stedsangivelse bliver lagt på sitet.

Du kan frit dele dit klip på din Facebookside, hjemmeside, blog eller andet.

God fornøjelse.

Vi har brug for din viden

Hvis du har viden om et sted, en person, eller andet i filmen, som ikke findes på kortet, så kan du selv lave et klip og skrive din egen historie. Dit klip kan blive en del af kortet her, og du kan dele det med andre.

Sådan gør du

  1. Lav et nyt klip ved at trykke her
  2. Tilføj mere information til klippet såsom dato, personer eller sted

Du er også velkommen til at tilføje en kommentar med din historie

Kommentarer

L.helmer j.

14-11-2017

Spørgsmål: Kom de ikke vestfra? De boliger man ser, hvor ligger eller lå de?

Redaktionen

16-11-2017

Kære L. Helmer J.
Tak for kommentar. I klippets synopsis kan du læse om, hvilke boliger der blev berørt af bombningerne.
Mvh Maria Berendt Oldhøj Nielsen

thomas møller

18-12-2019

Ja jeg var een af dem der så flyene ankomme eller på vej mod målet jeg boede ved mine forældre jeg var 9 år dengang og vi boede ca 3 Km nord for BRAHETROLLEBORG som ligger ca 15 KM nord for FÅBORG og da jeg så dem kom de fra syd og de fløj meget lavt det var klart solskin og de fløj op over telefontråde og hegn og ned igen og da det var forår og meget tørt på markerne rejste der sig støv efter dem der står jo også på filmklippet at højden er ca 50 fod og det er omkring 20 mtr jeg kunne tydeligt se piloten og det glimtede i blanke metaldele på hans hjelm men det gik stærkt de kunne jo flyve 6----700 Km i timen .----.----i begyndelsen af filmen kan man se at de passerer en kystlinie og ude til højre mener jeg at ´kunne genkende JORDLØSE kirke der har en kuppel som spir og det tog der kører passer meget godt med tommerup ASSENS banen der slår et slag sydøst på før det kører mod tommerup så flyruten har uden tvivl været over nordsøen og "landfall" ved Esbjerg og over søndrejylland og en østlig kurs over sydvestfyn indtil de er drejet krapt til venstre med kurs mod odense det gjorde man jo ofte under bombetogter over TYSKLAND idet de kom om natten nordfra og fløj over sydfynske ø hav men de kom så vel fra england på en østlig kurs og derefter drejede mod syd men de tyske tomotors natjagere(der var stationeret i KARUP (grove dengang) var jo hårde ved dem de havde jo en radar installeret så der faldt en del ned i flammende bål kunne vi se men en fantastisk film i her har bevaret .----.----

Connie Schou

10-01-2020

Min mormor og morfar boede på Østrupvej med 6 børn de nåede lige at komme væk fra deres hus (et af dem i bunden af billedet ) lige inden et fly kom til at tabe en bombe ned i deres hus

Erik Jensen Sømarksvej 82 søndersø

09-04-2020

Jeg var ved t harve med heste på marken mellem Snavevej og Holmevej i Søndersø da der kom to engelske flyvemaskiner fra øst så lavt hen over mig at jeg tydeligt kunne se piloterne.lidt efter kunne jeg se nogle store røgskyer ud over Odense og lidt senere kunne jeg høre de høre brag .

Tim

30-04-2020

Thank you for posting this film clip. Many years ago I bought an RAF log book. This originally belonged to a Navigator with 464 squadron who took part in this raid. His aircraft flew so low they blew up one of thier own engines ! After all these years it has been amazing for me to actual see film footage of this raid.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den kommer på sitet.
Har du tekniske problemer? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet kontakt filmarkivet@dfi.dk.

Tak for kommentaren

-----------------------------------------------