Bort fra Byen

Film museum/danmark-paa-film Se Filmen

1944, 37 min., Stum

I forårsskoven ser skovalfen Puk en skovfe, der danser igennem billedet og får anemonerne til at blomstre. Puk danser glad rundt og kærtegner de grønne bøgeblade, finder en cykelpumpe, klatrer op i et træ. Puk flyver til byen og lister sig ind og sprøjter med sin tryllecykelpumpe ønskedrømme ind i øjnene på fire gode venner, der ser mærkelige syner - såsom et par vandresko, der selv begynder at vandre. Herefter skildrer filmen de fire unges cykeltur på landet i Nordsjælland. De begynder på Frilandsmuseet og cykler derfra af sted, hilser på hestevogn og gammelfar med cigar, cykler videre ud i enge og skov ad hulvej. Cyklen punkterer på markvej. En bonde viser vej, de cykler videre ind til en gård, hvor en bonde malker ged med kæmpeyver. De ankommer til vandrehjemmet, reder senge, hygger sig om aftenen, sidder og synger, piger og drenge sammen, ild i pejsen. Næste morgen er der morgengymnastik. De unge gør rent, spiser havregrød. Pigerne er i shorts. Dannebrog hejses, og de unge mennesker synger og kigger andægtigt op på det vajende flag. De fire unge i robåd på Mølleåen. Myggedans, kronhjorte, frokost i det grønne, håndmadder. De glemmer at rydde op, Puk sparker dem bagi - tilbage og rydde op! Gurreborg, sange om Tovelil - sang om to fugle, der mødes og slår fast: "Jeg tror, der er skønnest i Danmark". De unge mennesker sætter taskerne på bagagebærerne, pumper cyklerne og forlader vandrehjemmet. De fire unge fra byen møder derpå en landbo, der viser rundt i den danske naturs nyttegaver: Koen giver mælk og smør, kornmarken giver brød, grise giver flæsk, fårets uld giver klæder. De unge cykler igennem Grib Skov, hvor Dansk Vandrelaugs blev stiftet d. 18. maj 1930, og man rejste en minde-varde af natursten. I vinterskoven står de unge på ski. Det bliver atter forår, og mens bøgen springer ud, danser skovalfen Puk igen rundt i skoven.

Emneord: 1940-1949, Fritid, Naturen, Unge, Vandrehjem, Friluftsaktiviteter, Dansk Vandrelaug, Vandreture, Cykelture

Instruktør: Preben Frank

Manus: Palle Aastrup

Fotograf: Preben Frank

Produktion: Preben Frank Film, Dansk Kulturfilm, Dansk Vandrelaug

Filmtype: DK/Dokumentarfilm

Se alle credits i Filmdatabasen

Sådan laver du et klip

  • Find det sted i filmen, hvor du ønsker at starte dit klip, og tryk ”Start klip”.
  • Når du ønsker at afslutte klippet, trykker du ”Slut klip”.
  • For at se klippet, tryk ”Se klip”. 
  • Hvis du er tilfreds med klippet, trykker du ”Opret klip”.

Når klippet er oprettet, har du mulighed for at placere klippet ved hjælp af danmarkskortet.

OBS: Du skal kun angive din e-mailadresse, hvis du ønsker, at websitets redaktion skal gøre dit klip til en bestandig del af danmarkskortet. Kun klip med korrekt stedsangivelse bliver lagt på sitet.

Du kan frit dele dit klip på din Facebookside, hjemmeside, blog eller andet.

God fornøjelse.

Vi har brug for din viden

Hvis du har viden om et sted, en person, eller andet i filmen, som ikke findes på kortet, så kan du selv lave et klip og skrive din egen historie. Dit klip kan blive en del af kortet her, og du kan dele det med andre.

Sådan gør du

  1. Lav et nyt klip ved at trykke her
  2. Tilføj mere information til klippet såsom dato, personer eller sted

Du er også velkommen til at tilføje en kommentar med din historie

Kommentarer

Der er ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den kommer på sitet.
Har du tekniske problemer? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet kontakt filmarkivet@dfi.dk.

Tak for kommentaren

-----------------------------------------------