DKP Landspartikonference 1938

Film DKP Landspartikonference 1938 Se Filmen

1938, 17 min., Stum

Det kommunistiske partis landskonference i Fyens Forum i Odense 4.-6. juni 1938. Deltagere var partiets centralkomite samt 400 delegerede fra partiets og ungdomsforbundets afdelinger. Som gæster deltog repræsentanter fra Odenseanske fagforeninger og de samvirkende afholdsselskaber, samt fra udlandet: Emil Løvlien og Ottar Lie fra Norge og rigsdagsmændene Senander og Hagberg samt Lager og Öhmann fra Sverige. Endvidere deputeret Etienne Fajon fra Frankrig og Tom Mann fra England. Foruden de delegerede var 2000 tilhørere kommet til stede. Åbningsmødet i Fyens Forums festligt udsmykkede kuppelsal. Konferencen åbnedes af borgerrepræsentant Johannes Hansen. Udsmykning med plakater og Politiske slogans. Otto Gelsteds kantate synges. Sam Besekow reciterer. Faner føres ind i salen. Navne på 28 danske frivillige, som er faldet i Spanien, læses op af Bjarne Sørensen. Alvida Larsen overrækker en sølv-dirigentklokke til Knudaage Larsen. Socialmarchen synges. Tom Mann, Etienne Fajon, Løvlien og Senander taler. Aksel Larsen aflægger beretning og fortæller bl.a., at partiets medlemstal er fordoblet på to år og understreger, "At være kommunist - det forpligter". Talernes indhold er gengivet i mellemtekster. Internationale afsynges. Konferencen sluttede med en stor demonstration, som samler 10.000 mennesker. Opstilling på Albani Torv. 4.000 marcherer gennem Odenses gader under politiledsagelse. På festpladsen er der faneopmarch og taler af forskellige delegerede. Der opfordres bl.a. til hjælp i Spanien. Forfatter Martin Andersen Nexø er til stede. Husmand Valdemar Sørensen opfordrer til, at der bygges bro mellem arbejder og bonde. Aksel Larsen slutter af.

Emneord: 1930-1939, Danmarks Kommunistiske Parti (DKP), Demonstrationer, Landsmøder, Odense, Optog

Medvirkende: Aksel Larsen

Fotograf: Axel Rom

Filmtype: Propagandafilm

Se alle credits i Filmdatabasen

Sådan laver du et klip

  • Find det sted i filmen, hvor du ønsker at starte dit klip, og tryk ”Start klip”.
  • Når du ønsker at afslutte klippet, trykker du ”Slut klip”.
  • For at se klippet, tryk ”Se klip”. 
  • Hvis du er tilfreds med klippet, trykker du ”Opret klip”.

Når klippet er oprettet, har du mulighed for at placere klippet ved hjælp af danmarkskortet.

OBS: Du skal kun angive din e-mailadresse, hvis du ønsker, at websitets redaktion skal gøre dit klip til en bestandig del af danmarkskortet. Kun klip med korrekt stedsangivelse bliver lagt på sitet.

Du kan frit dele dit klip på din Facebookside, hjemmeside, blog eller andet.

God fornøjelse.

Vi har brug for din viden

Hvis du har viden om et sted, en person, eller andet i filmen, som ikke findes på kortet, så kan du selv lave et klip og skrive din egen historie. Dit klip kan blive en del af kortet her, og du kan dele det med andre.

Sådan gør du

  1. Lav et nyt klip ved at trykke her
  2. Tilføj mere information til klippet såsom dato, personer eller sted

Du er også velkommen til at tilføje en kommentar med din historie

Kommentarer

Der er ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den kommer på sitet.
Har du tekniske problemer? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet kontakt filmarkivet@dfi.dk.

Tak for kommentaren

-----------------------------------------------