Færøfilmen

Film museum/danmark-paa-film Se Filmen

1930, 64 min., Stum

Færøerne består af 18 øer med ca. 23.000 indbyggere. De fleste lever af fiskeri og fåreavl. Afrejse fra København med "Tjaldur" - turen tager 3 døgn. Indsejling til Thorshavn, som beboes af ca. 2000 mennesker. Den nye havnemole og Tinganæs - en gammel handelsgård fra det 16. årh, Lagtingsbygningen og  Finsenmonumentet. Den gamle skanse udenfor Thorshavn og højskolen. Vintervejr. Fåreavl - to gange årligt samles fårene. De klippes, og ulden kartes og spindes i 'røgstuen'. En pige strikker en færøsk sweater. Kirkebø på sydvestsiden af Strømø. Smukke dørkarme skåret i træ. Kirkeruin fra det 13. årh. Edderfugle. Unge piger i nationaldragt. Typisk færøsk bondegård. Høbjergning: man bærer selv høet pga. det ufremkommelige terræn. Udsigt over vestsiden af Strømø med Skællingfjeld. Hvalfangst med harpun. 'Lille Dimon' og basaltformationerne ved Frodebø. Havneanlægget i Trangisvágur. Fiskeri af torsk og tilvirkning af klipfisk er færingernes hovederhverv. Tørringen på land tager 1-2 måneder. En båd sættes i vandet ved hjælp af et hejseværk. Fjeldpartier på Suderø. Mænd danser folkedans. Terneunger. Fangst af søpapegøjer på den lille ø Tindholm. Metoden kaldes 'flejning' og en dygtig flejemand kan fange op til 1000 fugle på en dag. Vest for Myggenæs lever sulen, den store søfugl. Jagt og fangst af grindehvaler. Forbjerget 'Troldkonefingeren' på Vaagø. Transport af kreaturer kan være vanskeligt - på Store Dimun benyttes et hejseværk, der står 200 meter  over havets overflade. Her findes også de største fuglefjelde, hvor man fanger fugle ved hjælp af 'figling' - den farligste fuglefangst. Lomvien er det mest attraktive bytte. Riden - en tretået måge - ligger på rede. En malmuk-unge. Lomviekoloni: de minder om pingviner og er meget nysgerrige.

Denne film kan desværre ikke indlejres på andre hjemmesider pga. rettigheder.

Emneord: Fiskeproduktion, Fiskeri, Folkedans, Folkedragter, Fugle, Fuglefjelde, Færøerne, Får, Fåreavl, Huse, Hvalfangst, 1930-1939

Instruktør: Leo Hansen

Filmtype: DK/Dokumentarfilm

Se alle credits i Filmdatabasen

Sådan laver du et klip

  • Find det sted i filmen, hvor du ønsker at starte dit klip, og tryk ”Start klip”.
  • Når du ønsker at afslutte klippet, trykker du ”Slut klip”.
  • For at se klippet, tryk ”Se klip”. 
  • Hvis du er tilfreds med klippet, trykker du ”Opret klip”.

Når klippet er oprettet, har du mulighed for at placere klippet ved hjælp af danmarkskortet.

OBS: Du skal kun angive din e-mailadresse, hvis du ønsker, at websitets redaktion skal gøre dit klip til en bestandig del af danmarkskortet. Kun klip med korrekt stedsangivelse bliver lagt på sitet.

Du kan frit dele dit klip på din Facebookside, hjemmeside, blog eller andet.

God fornøjelse.

Vi har brug for din viden

Hvis du har viden om et sted, en person, eller andet i filmen, som ikke findes på kortet, så kan du selv lave et klip og skrive din egen historie. Dit klip kan blive en del af kortet her, og du kan dele det med andre.

Sådan gør du

  1. Lav et nyt klip ved at trykke her
  2. Tilføj mere information til klippet såsom dato, personer eller sted

Du er også velkommen til at tilføje en kommentar med din historie

Kommentarer

Der er ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den kommer på sitet.
Har du tekniske problemer? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet kontakt filmarkivet@dfi.dk.

Tak for kommentaren

-----------------------------------------------