Fjerde Islandsekspedition

Film Fjerde Islandsekspedition Se Filmen

1936, 14 min., Stum

Fjerde Islandsekspedition starter fra Reykjavik til gården Kálfafell. Med møje og besvær kører bilerne igennem det ufremkommelige landskab. Ved gården omlades godset til hestetransport. Ekspeditionen når frem til Grímsvötn-vulkanen, der er en af de mest aktive vulkaner i Island. Den ligger i den vestlige del af gletsjeren Vatnajökull. Vulkanen gik i udbrud i 1934, og selv to år efter er asken ikke blevet afkølet. En af ekspeditionsdeltagerne stiger ned i et af kraterne. Der etableres en teltlejr på gletsjeren. Den varme aske anvendes til smeltning af sneen. Ekspeditionen drager videre. Der udføres boringer i jøklen (gletsjeren) for at studere dens bygning. Deltagerne foretager endnu en nedstigning - nu i en gletsjerspalte ved Pálsfjall. Næste stop er søen Grænalón, der er tappet ud af gletsjeren. Tilbage på søbunden ligger vældige isbjerge. I stærk strøm rider ekspeditionen over en arm af den store jøkelelv Núpsvötn. De sidste stop på rejsen er vandfaldet Gullfoss, gletsjerelven Skeidará og en af Islands største vandfald Skógafoss.

FJÓRÐI ÍSLANDSLEIÐANGURINN: Fjórði Íslandsleiðangurinn leggur í hann frá Reykjavík og haldið að bænum Kálfafelli. Keyrt er í bílum um torfæra leið en á bæjarhlaðinu er farangri leiðangursmanna hlaðið á hesta. Leiðangurinn kemur að Grímsvötnum en þar er ein virkasta eldstöð Íslands og liggur vestanmegin í Vatnajökli. Gos varð í Grímsvötnum árið 1934 og tveimur árum eftir gosið er gjóskan ekki kulnuð að fullu. Einn leiðangursmanna fer ofan í einn gíganna. Settar eru upp tjaldbúðir á jöklinum. Heit gjóska er notuð til að bræða snjó. Leiðangursmenn halda för sinni áfram. Það er borað í jökulinn til að rannsaka íslögin. Næsti áfangastaður er Grænalón sem liggur út frá jöklinum. Í enda lónsins má sjá volduga ísjaka. Riðið er yfir kvísl úr jökulánni Núpsvötnum í miklum straumi. Síðustu áningar hópsins eru við Gullfoss, Skeiðará og við einn af stærstu fossum Íslands, Skógafoss.

Emneord: Island, Ekspeditioner, Gletsjere, Vulkaner, 1930-1939

Fotograf: Niels Nielsen

Produktion: Dansk Kulturfilm

Filmtype: DK/Dokumentarfilm

Se alle credits i Filmdatabasen

Sådan laver du et klip

  • Find det sted i filmen, hvor du ønsker at starte dit klip, og tryk ”Start klip”.
  • Når du ønsker at afslutte klippet, trykker du ”Slut klip”.
  • For at se klippet, tryk ”Se klip”. 
  • Hvis du er tilfreds med klippet, trykker du ”Opret klip”.

Når klippet er oprettet, har du mulighed for at placere klippet ved hjælp af danmarkskortet.

OBS: Du skal kun angive din e-mailadresse, hvis du ønsker, at websitets redaktion skal gøre dit klip til en bestandig del af danmarkskortet. Kun klip med korrekt stedsangivelse bliver lagt på sitet.

Du kan frit dele dit klip på din Facebookside, hjemmeside, blog eller andet.

God fornøjelse.

Vi har brug for din viden

Hvis du har viden om et sted, en person, eller andet i filmen, som ikke findes på kortet, så kan du selv lave et klip og skrive din egen historie. Dit klip kan blive en del af kortet her, og du kan dele det med andre.

Sådan gør du

  1. Lav et nyt klip ved at trykke her
  2. Tilføj mere information til klippet såsom dato, personer eller sted

Du er også velkommen til at tilføje en kommentar med din historie

Kommentarer

Goran Omar Bockman

08-11-2019

Amazing and unique footage. What a Treasure!

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den kommer på sitet.
Har du tekniske problemer? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet kontakt filmarkivet@dfi.dk.

Tak for kommentaren

-----------------------------------------------