Flygtningetransport

Film Flygtningetransport Se Filmen

1946, 13 min., Stum

Fragmenterede og uredigerede optagelser af flygtninge, der på tog, busser og åbne lad på lastbiler transporteres fra Dansk Røde Kors' flygtningelejr på Grand Hotel i Kalundborg til Flygtningelejren Kløvermarken på Amager. Det er kvinder, børn og ældre mænd. Dansk politi forestår transporten. Hotellet, der allerede under krigen var beslaglagt af den tyske værnemagt, blev i november 1945 indrettet til flygtningelejr for såkaldt ikke-tyske flygtninge, hovedsageligt fra Polen. Fra januar 1946 åbnede Stalin for at polske flygtninge kunne sendes hjem til Polen. I april 1946 skrev Kalundborg Avis, at der sad 306 flygtninge på Grand Hotel. I juni 1946 skrev samme avis, at ca. 250 af flygtningene efter visitation var blevet bedømt til at være tyske flygtninge, der herefter skulle videre til Kløvermarken. Derefter ville kun 60 sidde tilbage på Grand Hotel og afvente deres hjemrejse til Polen. Det er sandsynligvis disse 250 tyske flygtninge, der i filmen forlader Grand Hotel i juni 1946.

Emneord: Flygtninge, Politi, Anden Verdenskrig, 1940-1949

Fotograf: Henry Clausen

Produktion: Politiets Filmtjeneste

Filmtype: Dokumentariske optagelser

Se alle credits i Filmdatabasen

Sådan laver du et klip

  • Find det sted i filmen, hvor du ønsker at starte dit klip, og tryk ”Start klip”.
  • Når du ønsker at afslutte klippet, trykker du ”Slut klip”.
  • For at se klippet, tryk ”Se klip”. 
  • Hvis du er tilfreds med klippet, trykker du ”Opret klip”.

Når klippet er oprettet, har du mulighed for at placere klippet ved hjælp af danmarkskortet.

OBS: Du skal kun angive din e-mailadresse, hvis du ønsker, at websitets redaktion skal gøre dit klip til en bestandig del af danmarkskortet. Kun klip med korrekt stedsangivelse bliver lagt på sitet.

Du kan frit dele dit klip på din Facebookside, hjemmeside, blog eller andet.

God fornøjelse.

Vi har brug for din viden

Hvis du har viden om et sted, en person, eller andet i filmen, som ikke findes på kortet, så kan du selv lave et klip og skrive din egen historie. Dit klip kan blive en del af kortet her, og du kan dele det med andre.

Sådan gør du

  1. Lav et nyt klip ved at trykke her
  2. Tilføj mere information til klippet såsom dato, personer eller sted

Du er også velkommen til at tilføje en kommentar med din historie

Kommentarer

Michael Bach, bibliotekar

07-08-2021

Filmen kan dateres til juni 1946. Grand Hotel i Kalundborg, som allerede under krigen var beslaglagt af den tyske værnemagt, blev i november 1945 indrettet til flygtningelejr for såkaldt ikke-tyske flygtninge, hovedsagligt polske flygtninge. Kallundborg Avis beretter i nov.-dec. 1945 om flere møder mellem flygtningene og byens indbyggere. Der blev arrangeret fodboldkampe, og flygtninge optrådte med folkedans, og i juledagene foregik der også en del. Fra januar 1946 åbnede Stalin for at polske flygtninge kunne sendes hjem til Polen. I april 1946 beretter avisen, at der sad 306 flygtninge på Grand Hotel. I juni 1946 fortæller avisen, at ca. 250 af flygtningene efter visitation var blevet bedømt til at være tyske flygtninge, der herefter skulle videre til Kløvermarken. Derefter ville kun 60 sidde tilbage på Grand Hotel og afvente deres hjemrejse til Polen. Så det må være de 250 tyske flygtninge vi i filmen ser forlade Grand Hotel i juni 1946.

Radaktionen

16-08-2021

Kære Michael Bach
Tak for kommentar. Jeg har nu rettet årstallet og tilføjet dine oplysninger til synopsen.
Mvh Maria Nielsen

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den kommer på sitet.
Har du tekniske problemer? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet kontakt filmarkivet@dfi.dk.

Tak for kommentaren

-----------------------------------------------