Haslevs 75 Aars Jubilæum

Film museum/danmark-paa-film Se Filmen

1945, 7 min., Stum

Haslev fejrer sit 75-års jubilæum som stationsby (1870-1945). Der er flagsmykkede gader og optog gennem byen. Der er optagelser af Haslev Kirke, Haslev Rådhus med byrådsmedlemmerne, som går og ankommer, og selvfølgelig stationsbygningen. Festdagen afsluttes med et spektakulært fyrværkeri. Sidst i filmen er der private optagelser af civilingeniør Carl Christian Grambye og biografdirektør Ernst Klinker med deres respektive hustruer  Gerda Grambye og Herdis Klinker (søster til Gerda) samt sønnerne Sten Grambye og hans fætter Jørgen Klinker. Optagelserne er formentlig fra haven bag ejendommen i Jernbanegade, hvor familien Klinker boede.

Emneord: Byfester, Kirker, Biografer, Rådhuse, Fyrværkeri, Haslev, Familier, 1940-1949

Filmtype: Dokumentariske optagelser

Se alle credits i Filmdatabasen

Sådan laver du et klip

  • Find det sted i filmen, hvor du ønsker at starte dit klip, og tryk ”Start klip”.
  • Når du ønsker at afslutte klippet, trykker du ”Slut klip”.
  • For at se klippet, tryk ”Se klip”. 
  • Hvis du er tilfreds med klippet, trykker du ”Opret klip”.

Når klippet er oprettet, har du mulighed for at placere klippet ved hjælp af danmarkskortet.

OBS: Du skal kun angive din e-mailadresse, hvis du ønsker, at websitets redaktion skal gøre dit klip til en bestandig del af danmarkskortet. Kun klip med korrekt stedsangivelse bliver lagt på sitet.

Du kan frit dele dit klip på din Facebookside, hjemmeside, blog eller andet.

God fornøjelse.

Vi har brug for din viden

Hvis du har viden om et sted, en person, eller andet i filmen, som ikke findes på kortet, så kan du selv lave et klip og skrive din egen historie. Dit klip kan blive en del af kortet her, og du kan dele det med andre.

Sådan gør du

  1. Lav et nyt klip ved at trykke her
  2. Tilføj mere information til klippet såsom dato, personer eller sted

Du er også velkommen til at tilføje en kommentar med din historie

Kommentarer

Lars Grambye

08-05-2021

I de private optagelser til sidst i filmen optræder medlemmer af familierne Grambye og Klinker. I enkeltradet jakke ses civilingeniør Carl Christian Grambye sammen med sin hustru Gerda Grambye, født Bagger. Den anden herre i dobbeltradet er Ernst Klinker, gift med Gerda Grambyes søster Herdis Klinker. De to drenge er Sten Grambye og hans fætter Jørgen Klinker, sønner af ovenstående.
Optagelserne er formentlig fra haven bag ejendommen i Jernbanegade, hvor der var trykkeri og bolig. Ernst og Herdis Klinker boede der med sønnen Jørgen, da filmen blev optaget.
Villaen og trykkeriet blev skabt af redaktør Lorenz Bagger, som grundlagde Haslevposten og Haslev bio. Lorenz Bagger var fader til Gerda Grambye og Herdis Klinker. Ved hans tidlige død i 1924 blev virksomheden drevet af hans enke Anine Bagger, født Venø. Ved hendes død 1941 overgik virksomheden til de to søstre, og Ernst Klinker varetog posten som direktør for biografen og Haslevposten. Det er formentlig i forbindelse med denne virksomhed, at den lille film er blevet optaget, og Ernst Klinker ses da også instruere de forskellige honoratiores i enkelte klip.

Redaktionen

26-05-2021

Kære Lars Grambye
Tak for kommentar. Synopsen er hermed opdateret med nogle af dine oplysninger.
Mvh Maria Nielsen

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den kommer på sitet.
Har du tekniske problemer? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet kontakt filmarkivet@dfi.dk.

Tak for kommentaren

-----------------------------------------------