Kongeparrets Grønlandsrejse

Film museum/danmark-paa-film Se Filmen

1921, 33 min., Stum

Kong Christian X ledsages af dronning Alexandrine, kronprins Frederik og prins Knud på kongefamiliens første Grønlandsfærd. Krydseren "Valkyrien" lægger fra kaj ved Toldboden og sejler ud af Københavns Havn 1. juni 1921.

Første stop på rejsen er Færøerne - optagelser fra Waag (Vágur) - en af de vigtigste havnebyer hvad angår hvalfangst. Kongeparret går i land i Trangisvaag (Trongisvágur), pyntet festligt i anledning af besøget. Optagelser fra Thorshavn, færingerne i deres smukke folkedragter, Finsens monument og besøg ved mindesmærke. Herefter besøg i Klaksvik, hvor færingerne demonstrerer kaproning for kongen. Ombord på "Valkyrien" morer man sig med ringspil, men modtager også gæster.

Kongefamilien ankommer til Island og modtages på havnen i Reykjavik. Optagelser fra en flagsmykket by, gaderne, tørring af klipfisk, biblioteket og epidemihospitalet. Udflugt i bil til Thingvalla (Þingvellir) og Öxaráfoss. Kongen overværer den islandske brydesport glíma og overrækker vinderpokalen foran de mange fremmødte tilskuere. Selskabet forlader Thingvalla til hest. Udflugt til Gullfoss. Optagelser af landskabet, laksefiskeri, hesteflok. Kongen køres i bil op ad den stejle farefulde bjergside 'Kambar", beliggende ca. 40 km øst for Reykjavik.

s/s "Island" sejler kongefamilien til Grønland i høj søgang. En grønlænder i kajak sejler de kongelige gæster i møde og kommer om bord på kongeskibet. Landgang i Godthaab, hvor mange er mødt op for at hilse på kongen. Mindestenen for Jørgen Brønlund. Kajakopvisning og konebåde (umiak) - disse optagelser er kopieret ind flere gange. Grønlænderne optræder med dans. Der afholdes gudstjeneste i Frelsers Kirke. Optagelser af grønlændere. s/s "Island" møder "Søkongen", Knud Rasmussens skib på vej ud på 5. Thuleekspedition. Et svensk skib, "Bele", er strandet på et skær. Kongen kommer det til undsætning. Ankomsten til København - kongeparret takker besætningen og går i land.

Emneord: Kongefamilien, Rejser, Skibe, Færøerne, Island, Grønland, 1920-1929

Medvirkende: Kong Christian X, Dronning Alexandrine, Kong Frederik IX, Prins Knud

Produktion: Industri-Filmen

Filmtype: DK/Dokumentarfilm

Se alle credits i Filmdatabasen

Sådan laver du et klip

  • Find det sted i filmen, hvor du ønsker at starte dit klip, og tryk ”Start klip”.
  • Når du ønsker at afslutte klippet, trykker du ”Slut klip”.
  • For at se klippet, tryk ”Se klip”. 
  • Hvis du er tilfreds med klippet, trykker du ”Opret klip”.

Når klippet er oprettet, har du mulighed for at placere klippet ved hjælp af danmarkskortet.

OBS: Du skal kun angive din e-mailadresse, hvis du ønsker, at websitets redaktion skal gøre dit klip til en bestandig del af danmarkskortet. Kun klip med korrekt stedsangivelse bliver lagt på sitet.

Du kan frit dele dit klip på din Facebookside, hjemmeside, blog eller andet.

God fornøjelse.

Vi har brug for din viden

Hvis du har viden om et sted, en person, eller andet i filmen, som ikke findes på kortet, så kan du selv lave et klip og skrive din egen historie. Dit klip kan blive en del af kortet her, og du kan dele det med andre.

Sådan gør du

  1. Lav et nyt klip ved at trykke her
  2. Tilføj mere information til klippet såsom dato, personer eller sted

Du er også velkommen til at tilføje en kommentar med din historie

Kommentarer

Jóannes í Dali

06-05-2020

Gaden i Thorshavn er ikke Hoyvíksvegur, men Tinghúsvegur. Det ses bl.a. fordi Tinghuset ligger for enden til højre og derefter telefonhuset.

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den kommer på sitet.
Har du tekniske problemer? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet kontakt filmarkivet@dfi.dk.

Tak for kommentaren

-----------------------------------------------