Med kongeparret i Grønland

Film Med kongeparret i Grønland Se Filmen

1952, 62 min., Stum

Film om Dronning Ingrid og Kong Frederik IX's rejse til Grønland i sommeren 1952. Filmen indledes med kongeparrets afrejse fra København, hvor kongen tager afsked med folket og sin mor, Dronning Alexandrine. Undervejs sejler parret forbi Kronborg, hvor de bliver de mødt af kanonsalutter. Første stop i Grønland er den internationale fiskerihavn Kangerluarsoruseq (Færingehavn), 50 kilometer syd for hovedstaden Nuuk (Godthåb). Hovedbyen er næste stop på rejsen. Dannebrog vajer i gaderne, og befolkningen er iklædt deres nationaldragter. Kongeparret får en hjertelig velkomst og modtager flere gaver bl.a. stødtænder fra en hvalros og en nationaldragt. Herefter kaffemik, besøg på et hospital, overværelse af en fodboldkamp og deltagelse i en gudstjeneste. Rejsen fortsætter til fåreavlsstationen i Nuup Kangerlua (Godthåbsfjorden) og dernæst Maniitsoq (Sukkertoppen), hvor Dronning Ingrid overrækker gaver til byens børn, inden parret i fælleskab besøger den lokale fiskefabrik. Ved den officielle ceremoni modtager kongen og dronningen adskillige gaver herunder tupilakker. Dagen rundes af med grønlandsk folkedans. I Aasiaat (Egedesminde) overværer de parteringen af en hval. Kong Frederik IX smager på det rå kød. I vandet laves der grønlændervendinger. På vej til næste destination krydses Diskobugten med de mange isfjelde. I Uummannaq er der udendørs kaffemik og gaveoverrækkelse. I Qeqertarsuaq (Godhavn) beses flora og fauna iført myggenet. Turen går videre til Sisimiut (Holsteinsborg), hvor dronningen uddeler gaver til nogle syge børn. Det lokale spejderkorps er med til at byde velkommen. Dronningen og kongen får også mulighed for at se det store kryolitbrud i Ivigtut, inden rejsen går gennem storisen til Qaqortoq (Julianehåb). Her finder endnu en officiel ceremoni med gaver og taler sted. En mindesten, der markerer parrets besøg, afsløres. Afslutningsvis ses optagelser fra dronningens afrejse fra Narssarsuak, som foretages med fly. Kongen tager afsked og sejler hjem.

Emneord: Grønland, Kongelige besøg, Kongefamilien, Nuuk, Fiskeindustri, Dans, Isbjerge, Kryolit, Minedrift, 1950-1959

Medvirkende: Kong Frederik IX, Dronning Ingrid, Dronning Alexandrine

Fotograf: Gunnar Wangel

Produktion: Gunnar Wangel Film

Filmtype: DK/Dokumentarfilm

Se alle credits i Filmdatabasen

Sådan laver du et klip

  • Find det sted i filmen, hvor du ønsker at starte dit klip, og tryk ”Start klip”.
  • Når du ønsker at afslutte klippet, trykker du ”Slut klip”.
  • For at se klippet, tryk ”Se klip”. 
  • Hvis du er tilfreds med klippet, trykker du ”Opret klip”.

Når klippet er oprettet, har du mulighed for at placere klippet ved hjælp af danmarkskortet.

OBS: Du skal kun angive din e-mailadresse, hvis du ønsker, at websitets redaktion skal gøre dit klip til en bestandig del af danmarkskortet. Kun klip med korrekt stedsangivelse bliver lagt på sitet.

Du kan frit dele dit klip på din Facebookside, hjemmeside, blog eller andet.

God fornøjelse.

Vi har brug for din viden

Hvis du har viden om et sted, en person, eller andet i filmen, som ikke findes på kortet, så kan du selv lave et klip og skrive din egen historie. Dit klip kan blive en del af kortet her, og du kan dele det med andre.

Sådan gør du

  1. Lav et nyt klip ved at trykke her
  2. Tilføj mere information til klippet såsom dato, personer eller sted

Du er også velkommen til at tilføje en kommentar med din historie

Kommentarer

Der er ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den kommer på sitet.
Har du tekniske problemer? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet kontakt filmarkivet@dfi.dk.

Tak for kommentaren

-----------------------------------------------