Med Leo Hansen paa Østgrønland

Film museum/danmark-paa-film Se Filmen

1936, 72 min., Speak

Filmoptagelse af Østgrønlands natur og dyreliv. Leo Hansen fortæller om sin rejse til Grønlands Østkyst 1934-1936. Skibet Gustav Holm forlader Københavns Havn i juli 1934, gør et kort ophold i Akureyri på Island og ankommer til Ittoqqortoormiit (Scoresbysund) i Grønland d. 24. Juli 1934. Her læsses slædehunde ombord og videre går det nordpå. Kæmpe isfjelde og isbræer passeres. D. 1. august lægger skibet til ved Ella Ø,  hvor Lauge Kochs ekspeditionshus 'Ørnereden' ligger. Her landsættes tre islandske heste, som har været med fra Akureyri. Sejladsen går videre nordpå til Sandodden/Daneborg, hvor Leo Hansen sættes af med to mænd og en motorbåd. Han sejler derfra 200 km til Hochstätter og lægger til i Germania Havn, hvor en ung fangstmand med stor glæde modtager gæster. Der samles kul til en vinters forbrug. De fem mænd i lejren skåler i Akvavit på Kongens fødselsdag. Tilkørsel af hundespand. Fangstmand tømmer rævefælder. Vel hjemme igen tør han dyrene op og pelser dem. Skindende sælges til de store markeder i Europa.
I slutningen af februar måned vender solen tilbage. Der bliver gjort klar til den første af mange lange slæderejse for at filme storvildt. Det bliver til mere end 4000 km med hundeslæde. Leo Hansen 'fanger' en voksen isbjørn med kameraets linse. Senere fanger han en 3 mdr. gammel isbjørneunge, som han tager med hjem til lejren. Hun får navnet Dorthe og bliver delvist tam. Hvalrosser er sky og svære at filme. Sæler er mere nysgerrige. Klapmydsen med unge er dog meget beskyttende og skælder ud. 'Hjemme' igen skal motorbåden repareres efter vinterens skader. Så kommer sommeren. Kærulden blomstrer, der er masser af blomsterarter. Præstekraven og sandløberen lægger æg i græsset. Det myldrende fugleliv består af bl.a. brunstrubet lom og thorshanen. Det lykkes også at få optagelser af moskusokser med hjem. Og en kælen moskusokse-baby bliver døbt Tommy. 
I august er det slut med lejrlivet, en motorbåd rigges til. Man håber at møde skibet ved Eskimonæs, men isen er flere steder en hindring. Den pakker sig, der er masser af grødis, og en snestorm af orkanstyrke trækker op. I 5-6 døgn er mændende fanget i båden, provianten fordærver, og det er meget svært at holde varmen. Båden skrues fast i isen og knuses - det ser håbløst ud. En norsk sælfanger har hørt nødråbet og samler mændende op, da stormen har lagt sig. Men også det store sælfangerskib ender med at sidde fast. Isen skruer sig op om båden. Men så blæser det op fra den rigtige retning, og det bliver redningen. Skibet kommer på åbent hav, og Norges kyst nåes efter 5 døgns sejlads..

Denne film kan desværre ikke indlejres på andre hjemmesider pga. rettigheder.

Emneord: Østgrønland, Grønland, Polarekspeditioner, Naturen, Hundeslæder, Fugle, Isbjørne, 1930-1939

Medvirkende: Leo Hansen

Instruktør: Leo Hansen, Aage Wiltrup

Manus: Leo Hansen

Fotograf: Leo Hansen

Produktion: Saga Studio

Filmtype: DK/Dokumentarfilm

Se alle credits i Filmdatabasen

Sådan laver du et klip

  • Find det sted i filmen, hvor du ønsker at starte dit klip, og tryk ”Start klip”.
  • Når du ønsker at afslutte klippet, trykker du ”Slut klip”.
  • For at se klippet, tryk ”Se klip”. 
  • Hvis du er tilfreds med klippet, trykker du ”Opret klip”.

Når klippet er oprettet, har du mulighed for at placere klippet ved hjælp af danmarkskortet.

OBS: Du skal kun angive din e-mailadresse, hvis du ønsker, at websitets redaktion skal gøre dit klip til en bestandig del af danmarkskortet. Kun klip med korrekt stedsangivelse bliver lagt på sitet.

Du kan frit dele dit klip på din Facebookside, hjemmeside, blog eller andet.

God fornøjelse.

Vi har brug for din viden

Hvis du har viden om et sted, en person, eller andet i filmen, som ikke findes på kortet, så kan du selv lave et klip og skrive din egen historie. Dit klip kan blive en del af kortet her, og du kan dele det med andre.

Sådan gør du

  1. Lav et nyt klip ved at trykke her
  2. Tilføj mere information til klippet såsom dato, personer eller sted

Du er også velkommen til at tilføje en kommentar med din historie

Kommentarer

Marie Rødgaard

27-01-2019

Det ser ud til at være i Tasermiut, ved Tasiusaq og ikke Tasersuaq Qaqortoq

Leo hansen

23-06-2020

Foyeren i lyngby bio

Johnny C. Rieck

08-03-2021

Dette var den absolut sidste film vist i Bio Lyngby i oktober 1999 - optaget af direktøren selv.
Læs hele historien her: http://www.biografinfo.dk/cm59/

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den kommer på sitet.
Har du tekniske problemer? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet kontakt filmarkivet@dfi.dk.

Tak for kommentaren

-----------------------------------------------