Radioens Udvikling i Danmark

Film museum/danmark-paa-film Se Filmen

1931, 61 min., Stum

En fortælling om radioens historiske udvikling i Danmark. Filmen indledes med ingeniør og opfinder Valdemar Poulsen og hans gamle samarbejdspartner professor P.O. Pedersen, der besøger deres gamle forsøgsstation ved Bagsværd Sø, som senere kom til at hedde Lyngby Radio, og beser deres mange opfindelser. Her blev de første radioforsøg uden for laboratoriet foretaget i 1905. I løbet af de næste par år blev afstanden mellem sender og modtager hurtigt forøget gennem en række forsøg. I 1917 overtog den danske stat Lyngby Radio. Senderne tastes fra hovedtelegrafstationen i København. Modtagning af hurtigtelegrafi foregår på Amager Radio. Skibet m/s Jylland og Blåvand Radio demonstrerer kommunikationen med radiosenderen mellem skibe til havs og fastlandet. Siden 1923 har Bornholm stået i radiotelefonisk forbindelse med København. Også ruteflyvere står i forbindelse med lufthavnene ved hælp af radio. Den 5. november 1922 udsendes for første gang musik og sang over Lyngby Radio: Den første radiofoni. Overingeniør Kay Christiansen, redaktør Svend Carstensen og kammersanger Emil Holm spiller i det første studie. Ryvang Radio fulgte derefter fra 1. april 1925 og Kalundborg Radio i august 1927. Spredte billeder af "radiofoniens spredte billedbog": morgenvækning med morgengymnastik, hestevæddeløb, et dyreforedrag, skuespil med lydkulisser, kammersanger Holm synger "Humlebien", koncert i Odd-Fellow Palæet med dans - selv hjemme i stuerne!
NB: Filmen indeholder mellemtekster på både fransk og dansk, men enkelte af de danske mellemtekster er desværre gået tabt.

Emneord: 1920-1929, Elektroakustiske apparater, Telegrafoner, Telegrafvæsen, Radiokommunikation, Telekommunikation, Radiostudier, Radioprogrammer, Radioteknik, Teknologi, Teknologisk udvikling, Radio

Medvirkende: Valdemar Poulsen, Peder Oluf Pedersen, Kay Christiansen, Svend Carstensen, Emil Holm

Produktion: Palladium

Filmtype: DK/Dokumentarfilm

Se alle credits i Filmdatabasen

Sådan laver du et klip

  • Find det sted i filmen, hvor du ønsker at starte dit klip, og tryk ”Start klip”.
  • Når du ønsker at afslutte klippet, trykker du ”Slut klip”.
  • For at se klippet, tryk ”Se klip”. 
  • Hvis du er tilfreds med klippet, trykker du ”Opret klip”.

Når klippet er oprettet, har du mulighed for at placere klippet ved hjælp af danmarkskortet.

OBS: Du skal kun angive din e-mailadresse, hvis du ønsker, at websitets redaktion skal gøre dit klip til en bestandig del af danmarkskortet. Kun klip med korrekt stedsangivelse bliver lagt på sitet.

Du kan frit dele dit klip på din Facebookside, hjemmeside, blog eller andet.

God fornøjelse.

Vi har brug for din viden

Hvis du har viden om et sted, en person, eller andet i filmen, som ikke findes på kortet, så kan du selv lave et klip og skrive din egen historie. Dit klip kan blive en del af kortet her, og du kan dele det med andre.

Sådan gør du

  1. Lav et nyt klip ved at trykke her
  2. Tilføj mere information til klippet såsom dato, personer eller sted

Du er også velkommen til at tilføje en kommentar med din historie

Kommentarer

Der er ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den kommer på sitet.
Har du tekniske problemer? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet kontakt filmarkivet@dfi.dk.

Tak for kommentaren

-----------------------------------------------