Sex - en brugsanvisning for unge

Film sex - en brugsanvisning Se Filmen

1987, 19 min., Speak

Sex er kommet for at blive - men det er ikke altid nemt! Slet ikke når man som Lis og Per er nybegyndere. Hvordan gør de andre? Teknik og følelser, orgasme og prævention... Er jeg god nok? Her er nogle kontante tips - underholdende og sjovt serveret.

Denne film kan desværre ikke indlejres på andre hjemmesider pga. rettigheder.

Emneord: 1980-1989, Animationsfilm, Prævention, Seksualitet, Seksualoplysning, Sex, Unge

Instruktør: Liller Møller

Manus: Liller Møller

Produktion: Filmforsyningen

Filmtype: DK/Dokumentarfilm, Animation, Undervisningsfilm, Ungdomsfilm

Se alle credits i Filmdatabasen

Vis transskription

Sådan laver du et klip

  • Find det sted i filmen, hvor du ønsker at starte dit klip, og tryk ”Start klip”.
  • Når du ønsker at afslutte klippet, trykker du ”Slut klip”.
  • For at se klippet, tryk ”Se klip”. 
  • Hvis du er tilfreds med klippet, trykker du ”Opret klip”.

Når klippet er oprettet, har du mulighed for at placere klippet ved hjælp af danmarkskortet.

OBS: Du skal kun angive din e-mailadresse, hvis du ønsker, at websitets redaktion skal gøre dit klip til en bestandig del af danmarkskortet. Kun klip med korrekt stedsangivelse bliver lagt på sitet.

Du kan frit dele dit klip på din Facebookside, hjemmeside, blog eller andet.

God fornøjelse.

Transskription

Kommentarer fra transskribenten er markeret med […]

Lis er vild med Per. Han har aldrig haft nogen kæreste. Han har egentlig heller ikke spekuleret på det. Før det sidste halve års tid. Han kan godt lide Lis. Hun har været kærester med Brian. Men han slog op, fordi hun ikke ville gå i seng med ham. Det blev hun ret ked af. Per spørger, om de skal danse.

Han prøver at huske alt, hvad han har hørt og læst. Og hans hånd [ender/finder?] ned mellem benene på Lis. Hun er våd. Han må hellere se at få et kondom på. Det tager sin tid. Lis bliver nervøs. Det er slet ikke, som hun havde forestillet sig. Hvad vil han tænke, hvis hun nu siger, at hun ikke vil? På den anden side – han er ret sød, og hun vil jo også gerne. Han okser løs. Per kommer i tvivl, om han har ramt det rigtige sted.  Det gør dødondt, og hun har bare lyst til at komme hjem og gemme sig langt væk. Måske hjælper det at røre lidt ved hende. Nu er hun helt tør. Han prøver lidt mere. Bare han ville holde op. Hun er helt øm, og det svier. Per synes, hun bliver så underlig, og han spørger, om de skal stoppe. Lis føler sig helt forkert og ved ikke, hvad hun skal sige. Hun synes også, han kysser barnligt. Per tænker på, om han har gjort noget forkert. Og Lis spekulerer på, om hun er unormal.

JAMEN, ER DE DA DE ENESTE, DER HAR DET SÅDAN?

Neej, første gang var noget, der ligesom bare skulle prøves.

Han tænkte kun på sig selv, ham, jeg gjorde det med.

Man er også genert, man tør dårligt røre eller gøre noget.

Altså, mange gange, så er det bare hu-hej og så færdig.

 Jeg turde ikke indrømme, jeg var forelsket i en dreng.

Jeg har aldrig onaneret. Jeg synes, det er ulækkert og ligge der og gøre det på sig selv.

 Jeg onanerer nogle gange hver dag, nogle gange går der en uge.

Det er hårdt, når ens bedste veninde får en kæreste, og man opdager, at man faktisk er forelsket i hende.

Det er i det hele taget hårdt, hvis man er udenfor.

Hende, jeg kommer sammen med, hun har aldrig snakket om orgasme. Hun lyder ikke skuffet over, hun ikke får det.

Så kigger jeg lige i et par pornoblade, - ja, så må man jo lige spille den af.

Jeg synes, der bliver rakket meget ned på dem, der ikke tør gå i seng med nogen.

Mange gange så var det mig, der skulle finde ud af det hele.

Jeg vil gerne, men jeg er også lidt bange for det.

Du kan godt forberede dig lidt. Kig i et spejl, og se, hvordan du ser ud. Skedeindgangen kan være dækket af en tynd hinde; den brister første gang, du boller. Det kan godt gøre ondt og bløde lidt. Og så er det altså heller ikke værre. Det værste er skrækken for at det skal gøre ondt og for at sige til og fra.

Skrækken for at være begynder - og for at vise følelser - eller spørge om noget. Kort sagt, skrækken for at dumme sig.

Prøv selv, helt forsigtigt, at stikke en finger ind – eller to. Bryd hinden selv, så har du ikke dét problem længere.

Lis og Per mødes igen, og – øh – de kan faktisk ret godt lide hinanden. Lis er alene hjemme, og de kan slet ikke lade være med at kæle. De ligger længe og kæler, og nu tør Lis godt vise ham, hvordan man kysser med tungen. De kysser og kysser, og det hele er bare dødlækkert. Men hun vil ikke rigtig have, at han rører for meget ved hende. Han gør det for hårdt, hun tør bare ikke sige noget. Faktisk aner de ingenting om hinandens kønsorganer.

Klitoris og de små kønslæber svulmer op og bliver blodfyldte, når vi får lyst. Ligesom pikken? Ja, præcis.

Hovedet og klitoris er de mest følsomme steder. Direkte berøring kan gøre smadderondt. Piger ser meget forskellige ud. Kønslæberne kan være store eller små og er tit større i den ene side. Klitoris kan være dækket mere eller mindre af forhud og varierer i størrelsen. Piger onanerer som regel ved at røre ved klitoris og området omkring med våde, bløde fingre. Der er mange måder at gøre det på, og det er forskelligt, hvad man synes bedst om. Størrelsen af skeden er også forskellig fra den ene til den anden. Når vi får lyst, kommer der er klar, slimet væske fra [skedevæggen?]. Det er faktisk forudsætningen for, at det er rart at bolle.

Og hvad er så orgasme egentlig?

Det er muskelsammentrækninger, men oplevelsen er forskellig fra den ene til den anden. Nogle orgasmer er flade og næsten utydelige. Andre som en eksplosion i hele kroppen. Det er kun dig selv, der kan afgøre, hvad det er for dig. Det er forskelligt fra gang til gang, både for piger og for drenge.

Drenge onanerer ved for eksempel at trække forhuden frem og tilbage. Nogle foretrækker at gøre sådan. Ved orgasmen trækker musklerne sig sammen i stød og sender sæden ud fra testiklerne i små portioner.

Det kan godt ske, mens du sover. Det har de fleste prøvet.

I afslappet tilstand ser vi meget forskellige ud, og den ene er ikke mere rigtig end den anden. Og én gang for alle: det er ikke størrelsen, det kommer an på. Der er i øvrigt ikke så stor forskel på stive pikke. Afslappet, men nogle har meget forhud, andre har meget lidt eller slet ingen. Den kan godt være skæv i alle retninger. Og nosserne hænger tit lidt skævt. Bag ved hovedet samler der sig et hvidt stof, der suger bakterier til sig. Det kan give forhudsbetændelse, som svier og giver rifter, og man smitter andre. I øvrigt lugter det ikke godt. Så husk lige at trække forhuden tilbage, og vask dig ordentligt hver dag. Snavsede fingre kan give infektioner i skeden. Lange, beskidte negle kan rive og er ulækre.

Skeden renser sig selv ved et sekret og er lige så ren som mundhulen. Derfor skal du ikke bruge skedeudskylninger, medmindre du fejler noget. For meget sæbe kan give irritation og er unødvendig. Brug bare lunkent vand, og kom ind mellem alle folderne. Vask og tør dig forfra og bagud, og undgå infektioner fra endetarmen. Hvis du synes, du lugter dårligt, kan det godt skyldes menstruationstamponer. De udtørrer skeden og nedbryder den naturlige balance. Derfor skal de ikke sidde i for længe, i hvert fald ikke natten over. Brug helst bind, og gå til lægen, når lugten er forkert. Hvis det klør eller irriterer, kan det altså godt bare skyldes for stramt tøj. Eller vaskepulver. Syntetiske trusser. Eller intimspray.

Per synes, han bliver bedre og bedre til at kysse. Han har aldrig vidst, at det kunne være så dødlækkert.

MEN, HVAD ER NU DET?

Han får udløsning. Op ad hendes bluse. Lis har ikke set sæd før. Nu gik det lige så godt. Og nu er det bare dødfjollet. Han er flov. Ha-ha. Men det var jo ikke med vilje. Ha-ha. Per har bare lyst til at komme hjem og gemme sig langt væk.

Mange drenge kommer ret hurtigt. Hvem siger, det så er slut? Det værste tryk er gået af. Nu er der netop tid til at kæle, lære noget mere om hinanden og sig selv. Sex er meget mere end orgasme.

Mange piger får slet ikke orgasme, når de boller, men før eller efter. Nogle kærtegner selv klitoris samtidig. Eller drengen gør det. Vi er alle sammen forskellige, med forskellige behov – MEN – tilfælles har vi de erogene zoner, de steder på kroppen, hvor vi er særlig følsomme.

Brysterne kan godt være ret ømme. De skal ikke baskes med eller mases. Det gælder også nosserne. Lad dem bevare formen, nogenlunde. Sådan, for eksempel. Og måske, øh, nulre brystvorterne lidt. Vi har også seksuelle fornemmelser i og omkring endetarmsåbningen, og så er der jo selvfølgelig – NEJ, NEJ – sex er ikke kun teknik på kønsorganerne og slet ikke lige med det samme. Det kan virke modsat hensigten. Find den længste omvej, og opdag, at hele kroppen faktisk kan gå hen og blive én stor erogen zone. Det kalder man forspil. Du kan ikke forvente, nogen andre skal vide, hvad du kan lide.

Lis prøver at onanere. Det er næsten som om, det kildrer alt for meget. Åh, nu ved Lis, hvad orgasme kan være. En behagelig træthed breder sig i hele kroppen.

Sex er også skrækken for at blive gravid. Ansvaret er dit. Og dit. Find ud af, hvad for en prævention, der passer bedst til dig. Spiral er bedst egnet til kvinder, der har født. P-pillen er den mest brugte form for prævention, fordi det er så nemt. Flere og flere helt unge piger spiser p-piller. Selvom man ikke aner, hvad der vil ske senere. Stikpiller og sæddræbende skum kan godt give svie i skeden hos nogle. De to sikreste former for prævention uden skadelige bivirkninger er altså kondom og pessar. Pessar kan bruges, når hinden er brudt. Du skal til lægen for at få taget mål. Der kan du også få vejledning i, hvordan du tager det på. Sammen med sæddræbende creme er det en sikker måde at beskytte sig på. Hvis du ikke er vant til at røre ved din egen krop, kan det godt være svært i starten. Når du øver dig nogle gange, bliver det ret nemt.

Så er der kondomer. Som at spise bolsjer med papir på. Overhovedet ikke. Kondomer er lavet af så fint gummi, at du næsten ikke mærker det. Du skal bare øve dig hjemmefra. Det skal på, mens den er stiv og før, du overhovedet kommer ind i pigen. Hvis pikken er våd, glider det nemt af, og i øvrigt kan der godt komme nogle dråber før udløsningen. Med sædceller i. Når du trækker dig ud af pigen, skal du holde på kondomet, for nu glider det særligt nemt af. Man kan godt bolle, når pigen har menstruation. Du får bare lidt blod på, og det er helt rent. Nogle piger har slet ikke lyst i de dage. Nogle har ondt, for slimhinden kan godt være irriteret. Vi kan godt være mere modtageligt for infektioner i den periode, så … hav altid et kondom parat, uanset hvad du ellers bruger af prævention. Især første gang du boller med en ny. Det er den eneste måde, du kan sikre dig - mod infektioner.

Kønssygdomme. Og aids. Hvem siger i øvrigt at man behøver at bolle, hvis man nu ikke rigtigt er klar til det? Det er dødlækkert at kæle uden ligesom at skulle præstere noget, og så behøver man ikke være bange for følgerne. Der er jo så mange ting, man kan sammen. Seksuelt.

Vi har følelser i forbindelse med alle mennesker, også seksuelt, og nogle vælger at rette dem mod deres eget køn. Dine følelser er dine egne, og det er dem, der tæller. Det er dejligt at møde nogle, der har det ligesom en selv. Det er som regel omgivelserne, der giver problemerne. Du skal gøre, hvad du har lyst til, så længe du ikke gør noget mod andres vilje. Hvis du gør noget, du ikke har lyst til, fordi du føler, det forventes af dig, så ender det som regel dårligt. Du bliver usikker, ukoncentreret, og så er det svært at give og modtage. Du kan sige nej. Du kan sige ja. Du bestemmer selv. Du bestemmer selv. Du bestemmer selv …

Lis’ bryster er ikke lige store. Det er også lige meget, siger Per, for han synes, det er de sødeste bryster i hele verden.

Sang: Du bestemmer selv, du bestemmer selv …

Vi har brug for din viden

Hvis du har viden om et sted, en person, eller andet i filmen, som ikke findes på kortet, så kan du selv lave et klip og skrive din egen historie. Dit klip kan blive en del af kortet her, og du kan dele det med andre.

Sådan gør du

  1. Lav et nyt klip ved at trykke her
  2. Tilføj mere information til klippet såsom dato, personer eller sted

Du er også velkommen til at tilføje en kommentar med din historie