Sydslesvig
En propagandafilm med sloganet: Gør Sydslesvig frit! Om Danmarks grænseland, hvor kampen mellem dansk og tysk har bølget frem og tilbage gennem mange årtier. Især var presset tungt under de 12 år med nazistisk styre. En trofast flok holdt ud i kampen for dansk kultur, og 5. maj 1945 føltes også som en befrielse i Sydslesvig. For første gang siden 1864 var der fri mulighed for udfoldelse af det danske arbejde i Sydslesvig. Sydslesvigsk Forening modtager tusindvis af nye ansøgninger om optagelse. I sommeren 1946 var der anmeldt over 100 nye danske skoler med ca. 11.000 tilmeldte elever, som skal opføres og køres i gang. Duborgskolen i Flensborg og Ansgarskole i Slesvig. Vandrelærerne samler de danske børn. Dansk gudstjeneste i Sdr. Brarup Kirke. De danske biblioteker mangler bøger. Højdepunktet for det danske arbejde efter kapitulationen er årsmøderne i Husum, Slesvig og Flensborg i juni 1946, hvor 70.000 sydslesvigere tilkendegiver deres danskhed. Grænseforeningen i Danmark yder stor hjælp til det humanitære og kulturelle arbejde. Sydslesvigsk Udvalg af 5. maj 1945 arbejder aktivt på Sydslesvigs løsrivelse fra Tyskland. ½ mio. danske borgere har tilsluttet sig dette krav. Stort møde på Rosenborg Execerplads 10. juli 1945. Sydslesvigere hilser Kongen den 26 september 1946. Nøden er stor i Sydslesvig - danske sydslesvigere får ½ liter mælk om ugen fra Danmark, og der deles mad ud fra særlige danske butikker. Der arrangeres også bespisning af danske skolebørn. Hedeby Kirke og Slesvig Domkirke. Dannevirke. Truslen fra flygtninge.
Emneord: Sydslesvig, Tyskland, Anden Verdenskrig, Grænseområder, Mindretal, Skolevæsen, Flensborg, Nødhjælp, Flygtninge, Hjælpearbejde, Biblioteker, Folkemøder, Optog, Selvstændighedsbevægelser, 1940-1949
Instruktør: Gunnar Wangel
Manus: Poul Meyer
Fotograf: Gunnar Wangel
Produktion: Dansk Film Co.
Filmtype: DK/Dokumentarfilm
Sådan laver du et klip
- Find det sted i filmen, hvor du ønsker at starte dit klip, og tryk ”Start klip”.
- Når du ønsker at afslutte klippet, trykker du ”Slut klip”.
- For at se klippet, tryk ”Se klip”.
- Hvis du er tilfreds med klippet, trykker du ”Opret klip”.
Når klippet er oprettet, har du mulighed for at placere klippet ved hjælp af danmarkskortet.
OBS: Du skal kun angive din e-mailadresse, hvis du ønsker, at websitets redaktion skal gøre dit klip til en bestandig del af danmarkskortet. Kun klip med korrekt stedsangivelse bliver lagt på sitet.
Du kan frit dele dit klip på din Facebookside, hjemmeside, blog eller andet.
God fornøjelse.
Se andre klip
Vi har brug for din viden
Hvis du har viden om et sted, en person, eller andet i filmen, som ikke findes på kortet, så kan du selv lave et klip og skrive din egen historie. Dit klip kan blive en del af kortet her, og du kan dele det med andre.
Sådan gør du
- Lav et nyt klip ved at trykke her
- Tilføj mere information til klippet såsom dato, personer eller sted
Du er også velkommen til at tilføje en kommentar med din historie
Kommentarer
Der er ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere
Tilføj kommentar
Tak for kommentaren
-----------------------------------------------