Tysk arbejde i Nordslesvig

Film Tysk arbejde i Nordslesvig Se Filmen

1942, 73 min., Stum

National-Sozialistische Deutsche Arbeiter-Partei - Nordschleswig's (Det tyske mindretals nationalsocialistiske parti i Sønderjylland): optagelser fra sommeren 1941 til efteråret 1942. 
Den tyske gesandt i København, von Renthe-Fink, besøger Nordslesvig (Sønderjylland) i oktober 1941. Sommeren 1941: Områdeleder Henning Thye på sin gård. Maj 1942: efter et møde i Dibbernhus i Aabenraa tager gruppeleder Lorenz, overborgmester Dr. Kracht og sturmbannführer Kubitz m.fl. ud til Knivsbjerg. Derefter udflugt til Dybbøl Skanser. 
De national-socialistiske kvinder i Nordschleswig: sykursus og andre sysler. Kvinder, børn og soldater hjælper til med arbejdet på en 'Eintopf-Acker' i Haderslev, der dyrkes ingredienser til vinterens gryderetter. I anledning af Hitlers fødselsdag skænker de tyske kvinder fra Aabenraa køkkenudstyr til bosættere i de østlige landområder. Kvinderne står også for en omfattende uldindsamling til soldaterne på østfronen til en værdi af 350.000 kroner.
 Forsommeren 1941: SK-træf i Aabenraa (Schleswigsche Kameradschaft - det tyske mindretals paradekorps). 12. oktober 1941: SK afholder ridekonkurrence i Bredevad. 9. november 1941: SK's kransenedlæggelse i Tinglev og Aabenraa. 19. juli 1942: SK's skydebane indvies i Tandslet. 26. juli 1942: SK-ledertræf i Tinglev. 8. marts 1942: DJN (Deutsche Jungendschaft Nordschleswig) - samling i Tønder. DJN's pinselejre 1941: vandreture, forhindringsløb. DJN i Tinglev får ny leder. 21. juni 1942: Solhvervsfejring på Knivsbjerg. Maj 1941: DMN (Deutsche Mädchenschaft Nordschleswig) afholder syngestævne. Sommer 1941: DMN's besøgsdage på bondegårde, hvor pigerne går til hånde, bl.a. i Bollerslev. 
Julen 1941: 1500 unge kæmper i Waffen-SS - nogle få heldige har juleorlov. Hvervekampagne og mønstring til Waffen-SS. 22. april 1942:  Omkring 200 nye frivillige sendes afsted fra Nordslesvig. 
Deutsche Selbsthilfe Nordschleswig udfører hjælpearbejde. Feriebørn fra 'Das Reich' modtages af DSN og fordeles til familier i Nordslesvig. Også mødre med småbørn kommer til. Sommer: Der arrangeres markvandringer, hvor afgrøderne besigtiges. Sommeren 1942: Skolebørn og soldater hjælper til høsten. Der bygges tyske skoler, bl.a. i Bollerslev, Feldsted og Graasten. I forbindelse med indvielsen i Graasten marcherer SK- og DJN-optog gennem byen. Den nybyggede idrætshal i Sommersted. 
Kultur: Værnemagtens koncertopførelser i bl.a. Aabenraa og Bollerup. Filmvognen viser ugerevyer og film, bl.a. på Aarø. Der er teaterforestillinger og sportsbegivenheder, bl.a. skoleidræt i Aabenraa. I Haderslev er der atletikkonkurrencer, på kasernen serveres ærtesuppe og derfra SK- og DJN-optog gennem byen.

OBS! Optagelserne er af svingende kvalitet og hastighed.

Emneord: Sønderjylland, Slesvig, Mindretal, Nazisme, Anden Verdenskrig, 1940-1949

Instruktør: Rudolf Gimm

Manus: Rudolf Gimm

Fotograf: Rudolf Gimm

Produktion: Deutsche Filmstelle Nordschleswig

Filmtype: Dokumentariske optagelser

Se alle credits i Filmdatabasen

Sådan laver du et klip

  • Find det sted i filmen, hvor du ønsker at starte dit klip, og tryk ”Start klip”.
  • Når du ønsker at afslutte klippet, trykker du ”Slut klip”.
  • For at se klippet, tryk ”Se klip”. 
  • Hvis du er tilfreds med klippet, trykker du ”Opret klip”.

Når klippet er oprettet, har du mulighed for at placere klippet ved hjælp af danmarkskortet.

OBS: Du skal kun angive din e-mailadresse, hvis du ønsker, at websitets redaktion skal gøre dit klip til en bestandig del af danmarkskortet. Kun klip med korrekt stedsangivelse bliver lagt på sitet.

Du kan frit dele dit klip på din Facebookside, hjemmeside, blog eller andet.

God fornøjelse.

Vi har brug for din viden

Hvis du har viden om et sted, en person, eller andet i filmen, som ikke findes på kortet, så kan du selv lave et klip og skrive din egen historie. Dit klip kan blive en del af kortet her, og du kan dele det med andre.

Sådan gør du

  1. Lav et nyt klip ved at trykke her
  2. Tilføj mere information til klippet såsom dato, personer eller sted

Du er også velkommen til at tilføje en kommentar med din historie

Kommentarer

Der er ingen kommentarer. Vær den første til at kommentere

Tilføj kommentar

Din kommentar skal godkendes, før den kommer på sitet.
Har du tekniske problemer? Se Spørgsmål og svar.
Ønsker du at købe en kopi af filmen eller klippet kontakt filmarkivet@dfi.dk.

Tak for kommentaren

-----------------------------------------------