Af Henrik Østergaard, filmhistoriker og Katrine Madsbjerg, historiker, Det Danske Filminstitut
Grønlandsk version:
KALAALLIT NUNAAT NUTAALIAASOQ FILMI ATORLUGU TAKUTILLUGU
Den allerførste film, der er optaget i Danmark i 1897, har titlen ’Kørsel med grønlandske Hunde’. Her ses den danske kolonibestyrer Johan Carl Joensen drive slædehunde frem over isen. Publikum skal dog selv gætte, at det ikke er optagelser fra Grønland, men et sneklædt Fælledparken midt i København. Siden er fulgt hundredevis af film fra Grønland, optaget på ekspeditioner og under officielle besøg, men også skildringer af hverdagslivet i Grønland.
Ivalo Katrine Birthe Foget Olsvig, født 1990, cand.mag. i Grønlandske og Arktiske Studier med specialisering i Museologi fra Københavns Universitet, konsulent og foredragsholder. Ivalo er museumsinspektør i Knud Rasmussens Hus på EU-projektet Identity on the Line, et forskningsprojekt om identitet og migration, projektet har fokus på grønlændere i Danmark.
Læs mere om Ivalo og de projekter, hun arbejder med, på hendes hjemmeside.
------------------------------------------------
Inuk Jørgensen, født 1981, prisvindende kortfilminstruktør og forstander på Nordiska Filmskolan nord for Göteborg. Cand. mag i Filmvidenskab fra Aarhus Universitet, konsulent og foredragsholder. Inuk sidder i bestyrelsen for film.gl, som arbejder for at udvikle filmmiljøet i Grønland.
Læs mere om Inuk og de projekter, han arbejder med, på hans hjemmeside.
Særligt i årene omkring Grønlands overgang fra koloni til amt i 1953 og umiddelbart efter indførelsen af Hjemmestyret i 1979 blev der lavet danske dokumentarfilm om Grønland – optaget og produceret af danske filmfolk, finansieret af den danske stat og distribueret af Statens Filmcentral til skoler og foreninger i både Danmark og Grønland.
En stor del af danskernes billede af Grønland og det grønlandske folk er farvet af disse årtiers danske dokumentarfilm. Filmene i dette tema skildrer et Grønland i overgangen fra traditionelt fangersamfund til moderne industriland og en selvstyrende nation – på godt og ondt. Samtidig skaber filmene et billede af det dansk-grønlandske forhold og måske først og fremmest et indtryk af, hvordan danskerne har set på Grønland i samtiden.
Vi har bedt to forskellige eksperter med rødder i Grønland om at se på fire udvalgte film fra perioden omkring Hjemmestyrets indførelse i Grønland i 1979: Ivalo Katrine Birthe Foget Olsvig er museumsinspektør, foredragsholder og konsulent, samt Inuk Jørgensen, som er filminstruktør og underviser i filmproduktion (Læs mere om dem i faktaboksen til højre). Hvordan forholder de sig til det billede af Grønland, filmene viser? Og hvordan fremstiller filmene forholdet mellem Grønland og Danmark?