Tema

Erindringsbio – For mennesker med demens

Kan man bruge historiske film at skabe velvære og styrke samtaler hos mennesker med demens? ErindringsBio er et filmtilbud for mennesker med demens, plejepersonale og pårørende. Projektet er stadig i den helt tidlige startfase, hvor vi indsamler viden. I den sammenhæng inviterer vi nu på en Covid-19-sikker online testkørsel, der kan foretages på plejecentre eller hjemme i stuerne.

Af Sara Prahl Larsen, projektleder, Filminstituttet

Vi kender alle til, at film og fotografier kan vække minder til live. Det gamle klassebillede, filmen fra ferien for længe siden eller et klip fra en gammel nyhedsudsendelse kan sætte gang i hukommelsen, så vi kommer i tanker om glemte detaljer og genoplever følelser fra dengang. Film er et stærkt medie, når det drejer sig om at vække erindringer og skabe gode fælles oplevelser.

PRØV ERINDRINGSBIO

Dirch Passer iler ud i vandet

Vil du være med til at afprøve temapakkerne fra ErindringsBios pilot? Du kan finde dem her

Men betyder det også, at film kan bruges til at vække minder og lyst til samtale hos mennesker med demens?

Spørgsmålet står centralt i ErindringsBio – et pilotprojekt skabt i samarbejde mellem Det Danske Filminstitut, VIA University College og omsorgscenteret Pedershave.

PRØV ERINDRINGSBIO

I jagten på svar har vi udformet fire temapakker med nøje udvalgte film fra Danmark på film og tilhørende dialogmateriale. Temapakkerne er baseret på principper for reminiscensmetoden, som går ud på at styrke velvære, dialog og identitetsfølelse hos mennesker med demens gennem brug af kulturprodukter, der knytter an til deres egen livshistorie.

I løbet af efteråret vil vi teste temapakkerne på omsorgscentret Pedershave. Her vil vi undersøge, om de historiske film falder i god jord hos målgruppen, og om det er muligt at få en god snak med filmen som inspiration.

Samtidig inviterer vi alle interesserede med til et online smugkig. Det gør vi blandt andet, fordi vi under Covid-19 oplever efterspørgsel på online aktiviteter for mennesker med demens. Men årsagen er også, at vi har brug for jeres viden og inputs for at udvikle de bedst tænkelige filmtilbud til målgruppen.

Så dyk ned i de levende billeder, og giv os gerne feedback på jeres oplevelser. På den måde kan I hjælpe os med at blive klogere på, om og hvordan vi kan bruge historiske film til at skabe meningsfulde filmoplevelser for mennesker med demens.