Tema

HIMMEL, HAV OG HERREGÅRDE – ET PORTRÆT AF LOLLAND-FALSTER

Lolland og Falster er kendt for det flade landskab, roemarkerne og de mange historiske herregårde. Men er det også sådan lollikkerne og falstringerne ser deres egn? I samarbejde med Nakskov lokalhistoriske Arkiv og Guldborgsund Stadsarkiv udgiver Filminstituttet 18 ny-digitaliserede film sammen med film fra egne samlinger. Forfatter Helle Helle, gastronomisk iværksætter Claus Meyer og politiker René Christensen m.fl. portrætterer her deres hjemstavn.

Af Christine Bøge Lejre, projektleder, Det Danske Filminstitut

”LOLLAND-FALSTER ER ET STED, SOM MANGE IKKE KENDER, OG SOM LÆNGE HAR HAFT ET UFORTJENT DÅRLIGT OMDØMME.”

Kirsten Sydendal, initiativtager til ’Lolland-Falster Lovestorm’

De to naturskønne sydhavsøer Lolland og Falster har i årevis haft et blakket ry. Fraflytninger, faldende boligpriser og ditto fødselstal har medvirket til negativ omtale. Ifølge Kirsten Sydendal, der er initiativtager til det sociale medie-fænomen ’Lolland-Falster Lovestorm’, så er det uberettiget: ”Lolland-Falster er et sted, som mange ikke kender, og som længe har haft et ufortjent dårligt omdømme.” Og netop derfor har hun sammen med borgerne bag ’Lolland-Falster Lovestorm’ taget ejerskab over en ny og mere positiv fortælling om egnen. Hun mener da også, ”at de fleste, der har besøgt Lolland-Falster, synes det er et dejligt sted. Mange ændrer holdning, og det er jo positivt.”

Besøg Lolland og Falster i disse fire portrætfilm af de to øer:

Du kan også lade forfatter og falstring Knud Romer male landskabsbilleder af Falster for dine øjne med denne kærlighedserklæring. Ifølge ham selv kunne det lige så godt have været en ode til både Lolland og Falster: 

Stynede piletræer og flade marker foran en uendelig horisont
– kig dig omkring, sådan ser der ud, når jeg lukker øjnene.
Det er ligegyldigt, hvor jeg befinder mig, og hvor i alverden
jeg rejser hen. Om jeg så stod på Månen. Jeg behøver bare
at blinke, og grøften sitrer af græshopper. Ude på overdrevet
lugter tangen. Det grønne sund flyder forbi.
Jeg bærer Falster i mig, fordi jeg på en måde er landskabet.
Det var det første, jeg så, og det skabte mig i sit billede – og
det kom til bevidsthed og vågnede i mig. Vi blev til samtidig.
Alting var nyt og som en forelskelse, og Gud spillede yoyo
med lærken, der hang højt oppe i sin snor og slog triller (…) De hvide
lammeskyer græssede i skyggerne på engen, og jeg stod midt
i det og kendte ikke til andet – det var hele min videns og
hele min verdens horisont: Falster.

(Fra bogen ’Kort over Paradis’, 2018, Lindhardt & Ringhof)

SMUK NATUR OG FRUGTBAR LANDBRUGSJORD

”POMLENAKKE VED HESNÆS ER EN AF DE SMUKKESTE SKOVSTRÆKNINGER, VI HAR I DANMARK.”

René Christensen, politiker (DF)

Mange lollikker og falstringer nævner det flade landskab, men også den smukke natur, som et kendetegn. En af dem er René Christensen, folketingsmedlem og byrådsmedlem i Guldborgsund Kommune for Dansk Folkeparti, der er født og bosat i Guldborgsund Kommune: ”Jeg har en stor kærlighed til Nordøstfalster. Pomlenakke ved Hesnæs er en af de smukkeste skovstrækninger, vi har i Danmark. Jeg elsker at tage min cykel fra sommerhuset på Marielyst mod syd til Hesnæs i nord.”

”Vi er også en landbrugskommune”, forsætter René Christensen, ”så landbrugsarealerne er meget visuelle. Det er smukt, når markerne er gule af raps, eller når kornet bølger i vinden”

”DET SÆRLIGE VED LOLLAND-FALSTER ER DE MANGE SLOTTE OG HERREGÅRDE, AT DER ER SÅ KORT VEJ TIL VANDET OVERALT OG DE FLADE, FEDE JORDER. DEN ENORME KONCENTRATION AF FRUGTTRÆER, ROERNE, ÆRTERNE, KIRSEBÆRRENE, DE FINE STRANDE, DE SMUKKE KØBSSTÆDER OG VILDTET"

Claus Meyer, gastronomisk iværksætter

Netop de to øers frugtbare landbrugsjord har skabt en lang tradition for at dyrke sukkerroer, men også store frugtplantager præger landskabet, ligesom nye afgrøder som quinoa er kommet til.

Generelt er det en egn, der er kendt for gode råvarer og madhåndværket. En af områdets gastronomiske iværksættere er Claus Meyer, der i dag blandt meget andet driver Hotel Sakskøbing på Lolland, frugtplantager på Lilleø og i øvrigt er investor i Nykøbing FC. Han er født i Nykøbing, men vendte egnen ryggen som ung, fortæller han. Tyve år senere genforelskede han sig dog blandt andet pga. ”… de mange slotte og herregårde, at der er så kort vej til vandet overalt og de flade, fede jorder. Den enorme koncentration af frugttræer, roerne, ærterne, kernefrugten, kirsebærrene, de fine strande, de smukke købsstæder og vildtet”.

Ifølge Claus Meyer er der masser at opleve på de to øer: ”De fine små øer i Smålandshavet; Lilleø, Fejø, Askø, Femø. Dodekalitten, Ålholm, Frederiksdal, Knuthenborg Park, Krokodille Zoo, Oreby Strand og Slot, Nakskov, Pomlenakke, en hjemmekamp i Nykøbing Falster Idrætspark, hvis man kan lide fodbold som jeg, og selvfølgelig Hotel Sakskøbing”.

TURISTATTRAKTIONER OG KILOMETER LANGE SANDSTRANDE  

At der er masser at opleve på Lolland og Falster har gjort øerne til yndede turistmål. Kirsten Sydendal fra ’Lolland-Falster Lovestorm’ fortæller, hvordan Lolland-Falster har ændret sig fra kun at være kendt for: ”Roer, sukker, flade marker, social ulighed og fattige kommuner. Nu er Lolland-Falster også ved at blive kendt som en attraktiv ferie- og fritidsdestination med gode strande og kyster, hyggelige havne, fine købstæder, gode turistattraktioner, dejlig natur og flere rigtig gode spisesteder. Det er et sted, som endnu ikke er alt for ’turistet’.”

”VI KØRER JÆVNLIGT TIL MARIELYST ELLER BØTØ OG GÅR EN TUR PÅ SANDSTRANDEN ELLER PÅ DIGERNE MED UDSIGT OVER ØSTERSØEN. DET FÅS IKKE SKØNNERE.”

Christian Frederiksen, stadsarkivar i Guldborgsund

Flemming Krøll, der i 30 år var direktør for Nykøbing Falsters Sommerrevy, fremhæver også de smukke og turistvenlige strande: ”Lolland-Falster er nok Danmarks fladeste landskab, men skønt pga. de mange strande. F.eks. Sildestrup Strand, hvor jeg bor og har haft sommerhus siden 1960. Fire forskellige familiemedlemmer havde sommerhus her, da jeg var barn, og der var fester hele sommeren.” En af egnens mange smukke strande er Marielyst Strand, som også stadsarkivar i Guldborgsund Kommune, Christian Frederiksen, der har indleveret film til projektet, holder meget af: ”Vi kører jævnligt til Marielyst eller Bøtø og går en tur på sandstranden eller på digerne med udsigt over Østersøen. Det fås ikke skønnere.”

Andre velbesøgte turistmål på de to sydhavsøer er de mange historiske herregårde – se nogle af dem her: Historiske herregårde på Lolland-Falster. Mange af dem kan spores tilbage til middelalderen. Lolland har intet mindre end 44 herregårde, mens der ligger 10 på Falster. Den store koncentration skyldes hovedsageligt den frugtbare jord. Lolland har historisk set været præget af herremændenes tilstedeværelse, mens Falster er formet af kongemagten med krongods.

Der findes også eksempler på krongods på Lolland, f.eks. Halsted Kloster, der kan besøges i levende billeder her:

Optagelse paa Halsted Kloster 1944

Også i nyere tid har de kongelige været at finde på Lolland-Falster. Se hvordan Kronprinsparret Frederik og Ingrid samt lille Prinsesse Margrethe holdt ferie på Corselitze Gods på Falster i 1943: Kongefamilien på sommerferie.

FUGLEFLUGTSLINJEN

”VI KOMMER FRA RØDBY. DET ER IKKE NOGET SÆRLIGT. DER ER MANGE, DER KOMMER FRA SMÅ BYER LANGT BORTE.”

Helle Helle, forfatter

Når man taler turisme på Lolland-Falster, kommer man ikke uden om fugleflugtslinjens enorme betydning. De gode vej- og jernbaneforbindelser mellem Tyskland, Lolland-Falster og København har haft stor betydning for området – se det allerførste spadestik til Fugleflugtslinjen i 1942. Rødbyhavn er et væsentligt knudepunkt i den forbindelse, selvom den lollandske forfatter Helle Helles karakterer i ’Love for Rødby-banden’ ikke anser Rødbyhavn for noget specielt:

Vi kommer fra Rødby. Det er ikke noget særligt. Der er mange, der kommer fra små byer langt borte. Dem fra Rødbyhavn for eksempel. De har ikke engang en slagter. De har ikke byfester. De har heller ikke noget ordentligt tøj at gå i, de skulle tage at invitere bukserne ned til skoene.

Vi hedder Bulder og Helle og Poul og Lene og Mette med flere. Vi er elleve år. Vi er holdt op med at gå i træskostøvler, for nu er det ikke længere moderne, og vi er med på moden. Vi går nu med skisokker. Vi går op og ned ad Østergade. Dér sidder Tina Isenkram og spiser franskbrød på trappen.

Vi er Rødby-banden. Det er ikke noget særligt. Der er mange bander rundt omkring, for eksempel i Errindlev. De kan bare ikke læse eller skrive. For ikke at snakke om, hvordan de snakker. Som om det hed maapak.

(Fra bogen ’Understrømmen’, 2006, Gyldendal)

I dag videreføres arbejdet med Fugleflugtslinjen i form af den nye Femern Bælt-tunnel, hvor Rødbyhavn på Lolland igen er knudepunktet, der forbindes med øen Fehmarn i Tyskland – en forbindelse, der uden tvivl vil blive væsentlig for området.

KØBSSTÆDERNE NAKSKOV OG NYKØBING F.

”NAKSKOV HAR ALTID LIGGET MIT HJERTE NÆR.”

Heidi Pfeffer, arkivar i Nakskov

På Lolland og Falster findes flere hyggelige købstæder. Besøg blandt andet Lollands største købstad Nakskov, som vi har digitaliseret en række film fra med stor hjælp fra arkivar ved Nakskov lokalhistoriske Arkiv Heidi Pfeffer. Hun glæder sig særligt over Nakskov 1938:

”Nakskov har altid ligget mit hjerte nær, og som arkivar er jeg vant til at se gamle fotos fra byen. Nakskov blev kaldt for den rødeste by i det rødeste amt. Derfor er det helt fantastisk at se det flotte filmklip i farver fra Socialdemokratiets fejring af sine 25 år i Nakskov byråd i 1938. Axeltorv var fyldt med røde faner, der blafrede i vinden og udgjorde et fantastisk skue, når det store optog, som samlede helt op mod 8000 deltagere, begav sig rundt om torvet, ned ad Søndergade og ud i lystskoven Svingelen. Her var selveste statsminister Thorvald Stauning på talerstolen sammen med Nakskovs tidligere borgmester Sophus Bresemann. At se alt dette på film har virkelig vist mig, hvor stor betydning arbejderbevægelsen har haft i Nakskov.”'

Film fra Nakskov

Falsters største købstad Nykøbing fejrede 400-års jubilæum i 1939 med henvisning til Christian III’s bekræftelse af byens købstadsrettigheder. Se flotte farveoptagelser nedenfor i 400 Aars Festen i Nykøbing F. (1939). I filmen ses blandt andet indvielsen af byens vartegn Bjørnebrønden, som ifølge stadsarkivar Christian Fredriksen havde en svær fødsel:

”Guldborgsund Stadsarkiv har fantastisk mange arkivalier om Bjørnebrøndens tilblivelse, som jeg har undersøgt og skrevet om. Jeg føler nærmest, at jeg kender de personer, der var involveret dengang. De taler direkte gennem den omfattende brevveksling mellem borgmester H.P. Jensen, billedhuggeren Mogens Bøggild og arkitekt Kaare Klint. Her stødte den gamle bykonge sammen med ungt og kunstnerisk kaos.”

400 Aars Festen i Nykøbing F. (1939)

Til slut et citat af Knud Romer:

”Hvorfor er der så fladt på Lolland-Falster? Det er faldet fra himlen.”

Besøg Danmarkskortet, hvor du kan se masser af stedsspecifikke filmklip fra Lolland og Falster.


Christine Bøge Lejre | 14. marts 2022

Film fra Lolland og Falster