Tema

Kongehuset i Grønland

På en historisk rejse med de kongelige til det store og smukke land i nord.

Af Ulrik Ulriksen, hofreporter på Billed-Bladet

Grønland har en helt særlig betydning for Kongehuset. Det mærker man, når Dronning Margrethe besøger det enorme land, og når Kronprinsparret følger i Majestætens fodspor på rejser dertil.


Videointerview med Ulrik Ulriksen om Kongehuset i Grønland. Se filmen på YouTube.

Christian X var den første danske konge, der aflagde officielt besøg i Grønland og dermed for alvor fik øjnene op for et unikt folk og en fascinerende kultur. Filminstituttet har været i gemmerne og fundet nye historiske film af de kongeliges Grønlandsrejser.

Læs resten af artiklen under filmserien

Filmsamling om Kongehuset i Grønland

DET FØRSTE DANSKE REGENTBESØG I GRØNLAND I 1921

Første gang repræsentanter for Kongehuset officielt gik i land i Grønland var helt tilbage i 1921. Kong Christian X og Dronning Alexandrine samt deres to sønner besøgte flere bygder langs Grønlands vestkyst. Besøget var en vigtig del af et omfattende togt, der også førte Kongeparret til Færøerne og Island. Rejsens formål var at styrke båndene mellem Danmark og den nordatlantiske del af rigsfællesskabet. Året 1921 var valgt til rejsen af en helt særlig årsag. Ikke blot var det 200-året for Hans Egedes ankomst – det var også starten på Knud Rasmussens prestigefyldte femte Thule-ekspedition. Christian X’s besøg i 1921 var på alle måder en succes. Kongen fik skærpet sin og Danmarks opmærksomhed på Grønland, og så var den officielle visit stærkt medvirkende til at gøre Kongehuset til en levende institution i grønlændernes bevidsthed. Siden 1921-besøget har det derfor været prioriteret højt, at en ny regent foretog en officiel rejse til Grønland. Og helst meget hurtigt efter indsættelsen. Efter det royale togt i 1921 skulle der dog gå mange år, før et nyt kongepar besøgte Grønland. Christian X sad nemlig på tronen helt til sin død i 1947.

Kongeparrets Grønlandsrejse, 1921

 

MED KONG FREDERIK IX OG DRONNING INGRID PÅ GRØNLANDSTOGT I 1952  

I sommeren 1952 var det Kong Frederik IX og Dronning Ingrid, der rejste til Grønland. Mens Christian X og Dronning Alexandrine 31 år tidligere var rejst med DFDS-skibet Island, ankom Frederik og Ingrid ombord på Kongeskibet Dannebrog. Dette besøg var af flere årsager helt ekstraordinært og grundlagde det tætte forhold mellem Kongehuset og Grønland. For Kong Frederik IX og Dronning Ingrid var det under besøget smerteligt at opleve, at mange grønlændere blev ramt af tuberkulose. Dronning Ingrid tog derfor initiativ til en indsamling, og to år senere, i 1954, havde man samlet så mange penge ind, at det var muligt at lægge grundstenen til et tuberkulosesanatorium i Nuuk. Sanatoriet blev som en hyldest til Dronningen opkaldt efter hende, og i dag er sanatoriet blevet bygget om til et hospital, der hedder Dronning Ingrids Hospital. Netop den omsorg, Kongeparret allerede i 1952 viste grønlænderne, ramte befolkningen lige i hjertet.

Med Kongeparret i Grønland, 1952

 

PRINSESSE MARGRETHES FØRSTE ’MØDE’ MED GRØNLAND – I GRAASTEN

Ombord på Kongeskibet Dannebrog besøgte Frederik og Ingrid i 1952 Vestgrønland fra Qaqortoq i syd til Uummannaq nord for Diskobugten. Under besøget blev der udvekslet gaver, og Regentparret modtog blandt andet grønlandske nationaldragter, som Dronningen senere bar under besøget. Da Kongeparret vendte hjem, blev prinsesserne, under stor pressebevågenhed, iført de grønlandske nationaldragter, som deres forældre havde modtaget i Nuuk, og dette blev Margrethes første møde med grønlandsk kultur. Otte år senere, i 1960, gentog Kong Frederik IX og Dronning Ingrid besøget, og denne gang havde de tronfølgeren, Prinsesse Margrethe, med på togtet. Det var for de stolte forældre vigtigt at præsentere den kommende regent for den grønlandske befolkning. For Margrethe var det en kæmpe oplevelse at besøge Grønland for allerførste gang, og det store land satte fra da af sit tydelige aftryk i den kommende dronnings sjæl.

Kong Frederik og Dronning Ingrid aflagde deres sidste officielle besøg i Grønland i 1968. Knap fire år senere døde Kong Frederik. Danmarks nye regent var nu Dronning Margrethe, som allerede inden tronskiftet i 1972 var på en meget omfattende grønlandsrejse med Prins Henrik. Det var i 1970. Den varede en måned og førte tronfølgerparret til Øst- og Nordgrønland. Den lange rejse var Prins Henriks første møde med den storslåede grønlandske natur, og for Margrethe var det vidunderligt at vise sin Henrik det imponerende land med de helt ekstraordinære klimatiske og kulturelle forhold.

Tronfølgeren i Umanak, 1970

 

DRONNINGENS STORE PASSION FOR GRØNLAND GÅR I ARV

Som regentpar har Margrethe og Henrik ofte været i Grønland, og deres første officielle besøg fandt sted i 1975. Her blev de modtaget i Nuuk af de mange forventningsfulde fremmødte. Turen bød blandt andet på erhvervsbesøg hos Greenex i bjergværksbyen Marmorilik, hvor Dronningen og Prinsen i kedeldragter besøgte minen i 600 meters højde. Siden har medlemmerne af den kongelige familie anført af især Dronningen og Kronprins Frederik i forskellige anledninger besøgt Grønland (Se f.eks. filmen Nuuk 250 år (Roos, 1979). Der var noget helt specielt og stærkt symbolsk over Regentparrets besøg i 1979, da Dronning Margrethe i grønlandsk nationaldragt i Nuuk den 21. juni overrakte de dokumenter, som stadfæstede det nye hjemmestyre. Margrethes kærlighed til det store land har i høj grad smittet af på den nuværende tronfølger Kronprins Frederik. Kronprinsen har oplevet Grønland på en måde, ingen andre kongelige har. Han var menig deltager på Sirius-ekspeditionen gennem fire måneder i 2000. De mange besøg er et tydeligt tegn på, at der i stigende grad knyttes stadig tættere personlige bånd mellem den grønlandske befolkning og den kongelige familie, og det er altså bånd, som knyttedes første gang tilbage i 1921 i forbindelse med Christian X og Dronning Alexandrines besøg.


Ulrik Ulriksen | 7. oktober 2021

Vi bringer senere et tema om det moderne Grønland i årene omkring og efter indførelsen af Hjemmestyret.