BZ

2006, 72 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

BZ var 1980ernes ungdomsoprør og står stærkt i mange danskeres bevidsthed med spektakulære husbesættelser, aktioner og voldsomme konfrontationer med politiet. BZ satte gang på gang dagsorden, og det hele kulminerede med ni dages barrikadering af Ryesgade i København. Dokumentarfilmen BZ fortæller historien om de unges oprør, set på 20 års afstand. Det er blevet en historie om sejre og nederlag, om vrede og kærlighed, om magt og afmagt. Filmen fortæller om en periode i nyere Danmarks- og københavnerhistorie, der satte forholdet mellem borgere, politi, politikere og de unge på en hård prøve. Filmens omdrejningspunkt er de ni dage i Ryesgade, hvor hele nationen fulgte dramaet time for time.

Undervisningsmaterialer

 • BZ

  BZ

  Et undervisningsmateriale om dokumentarfilmen 'BZ' (Danmark, 2006), der fortæller om den københavnske bz-bevægelse i 1980'erne.

  • 8. klasse
  • 9. klasse
  • 10. klasse
  • Gymnasiet
 • 69

  69

  En gymnasiefaglig filmvejledning til dokumentarfilmen
  • Gymnasiet

Undervisningsvejledning

Filmen er oplagt at inddrage i en undervisning om de samfundsforhold, som skabte grundlaget for den københavnske BZ-bevægelse i 1980'erne, om ungdomsoprøret, om demokrati og om rammerne for indflydelse og magtanvendelse.
Filmen giver gennem interviews med en række involverede personer og arkivklip fra medier og politi et enestående indblik i noget af det, der foregik, og hvad der kom ud af BZ-bevægelsen. Politiske modstandere, kultur- og mediepersonligheder, politiet og BZ'ere kommer til orde med refleksioner over deres handlinger og følelser. På den måde er filmen velegnet til at give indsigt i, at nutidens livsvilkår og samfund er historieskabt. At udviklingen i det danske samfund bliver påvirket af borgernes, politikernes og politiets meninger, beslutninger og handlinger.
"BZ" er også en film om at være ung, rodløs og på jagt efter identitet. De unge finder sammen og finder styrke ved at formulere deres utilfredshed med det bestående samfund. Fællesmøder, demonstrationer og aktioner mod den fælles modstander skaber sammenhold og giver mening for BZ'erne. Hvordan ser det ud i dag? Eksisterer der et tilsvarende ungdomsoprør og en tilsvarende politisk bevidst ungdom?
Filmen fortæller også om, hvordan Ungdomshuset på Jagtvej realiseres gennem BZ'erens kamp - og bliver overdraget til brugerne i oktober 1982. Huset eksisterer ikke længere. I undervisningen kan det være relevant at undersøge, hvordan det kollektivt ledede hus fungerede, hvad der foregik i det gennem årene, og hvordan og hvorfor det blev revet ned i 2007.

Af samme instruktør

 • Se Filmen Ordet fanger

  Ordet fanger

  Hvornår ophører et menneske, der er født i Danmark, taler flydende dansk og har dansk pas og statsborgerskab, med at være vores medborger? Hvad sker der, hvis vi nægter at acceptere et andet...

  Instruktør: Helle Hansen

  2012, 35 min, DK/Dokumentarfilm

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle