Fra Brandes til Rifbjerg

1993, 52 min, DK/Dokumentarfilm

De folk her gav os deres drømme, de gav vore drømme ord, de viste os verden, de fortolkede verden for os. De pustede nyt liv i sproget, og de støvede det af. De forærede os historier, historier om os selv, om vore naboer, om dem i de andre byer, i andre lande. De gav os sange, drama, drivende skyer, pegede på vores længselspunkter og satte fingeren på vores sorg. De gav os til os selv, de betød og betyder noget... Ja, det gjorde de, det gør de - de store danske forfattere som lever på film. Denne sjældne samling af levende billeder hvor dette århundredes afdøde og nulevende forfattere og digtere optræder, viser os Georg Brandes, Henrik Pontoppidan, Martin Andersen Nexø, Johannes V. Jensen, Thit Jensen, Karen Blixen, Otto Gelsted, Tom Kristensen, Jacob Paludan, Soya, Aksel Sandemose, H.C. Branner, Hans Scherfig, Halfdan Rasmussen, Tove Ditlevsen, Thorkild Bjørnvig, Poul Ørum, Ole Sarvig, Peter Seeberg, Frank Jæger, Benny Andersen, Jess Ørnsbo og Klaus Rifbjerg.

Instruktør:

Ole Henning Hansen

Emneord: 

Undervisningsvejledning

Filmen bygger på en tekstantologi af Mette Winge og er en skildring af dette århundredes afdøde og nulevende forfattere og digtere i dansk litteratur fra perioden 1922 - 1972. Filmen tegner et overordnet portræt af forfatterne og deres litterære hovedværker. Da flere af forfatterne indgår i dansk litteraturs kanon, vil filmen være velegnet at bruge som en præsentation af kanonforfattere i forbindelse med et litteraturforløb, hvor der læses tekster fra forskellige perioder i forbindelse med forfatterskabslæsning eller som udgangspunkt for tekstfaglige analyser af de enkelte forfatteres værker. Filmen kan også bruges i forbindelse med de afsluttende prøver i dansk, da den i kraft af sine ældre filmoptagelser giver et realistisk billede af de enkelte forfattere, deres værker og deres samtid. Et sådant forløb vil samtidig opfylde et af målene for de ældste klasser om at skulle forholde sig til litterær og kulturel tradition samt udvikling, som den kommer til udtryk gennem litteraturhistorisk læsning og i dansk litteraturs kanon. Filmen kan hjælpe eleverne til at få en fornemmelse af, hvem forfatterne er ud fra deres miljø og sprog. Dette kan være en motivationsfaktor i arbejdet med tekster, hvoraf en del kan være sprogligt og indholdsmæssigt meget anderledes end den litteratur, eleverne normalt læser og forholder sig til.

Af samme instruktør

 • Se Filmen
  Stof

  Stof

  Forskellige stofmisbrugere forklarer, hvorfor de tager stoffer. En pige er kommet ud af sit misbrug. Denne film kan desværre ikke indlejres på andre hjemmesider pga. rettigheder.

  Instruktør: Ole Henning Hansen

  1971, 26 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle