”Sharaf” fortæller historien om en af de ca. 120.000 afrikanske migranter, der hvert år forsøger at krydse Middelhavet for at nå til Europa. Filmen blander dokumentar og fiktion – den er animeret, men bygger på autentiske problemstillinger og som sådan kunne være fakta. Denne blandingsgenre kaldes også ”dokumentarisme”.
Der kan med udgangspunkt i ”Sharaf” arbejdes med dokumentarfilmen som genre, for eksempel ud fra materialerne ”Fat om dokumentarfilm” eller ”Fokus på dokumentarfilm”, som findes på Filmcentralen med opgaver til både mellemtrin og udskoling. I forlængelse af dette er det interessant at stille skarpt på grænsen mellem dokumentar og fiktion. Er ”Sharaf” fakta eller fiktion? Hvorfor har instruktøren valgt at fremstille personerne animeret? Hvilke virkemidler gør, at filmen virker som en autentisk dokumentar? Hvorfor har man valgt at bruge dokumentarisme som genre i stedet for ren dokumentar?
Afrikansk migration er et stigende problem i Sydeuropa, og det skønnes at ca. 830.000 mennesker årligt forsøger at forlade det afrikanske kontinent, hvilket medfører døden for mindst 2000 af dem. Med udgangspunkt i hjemmesiden fjernenaboer.dk, kan eleverne fordybe sig i følgende spørgsmål: Hvilke årsager er der til migrationen (push & pull-faktorerne)? Hvad er menneskehandel og trafficking? Hvilke årsager er der til det? Hvordan foregår rejsen til Europa? Hvilke konsekvenser har den illegale indvandring?