Internettet i samfundet

Internettet i samfundet

– et inspirationsmateriale

a) Big data samfund

Vi lever i dag i et big data samfund. Et big data samfund er karakteriseret ved, at det 1. genererer store mængder af data og 2. udnytter data som grundlag for samfundsprocesser og funktioner.

  1. Et big data samfund genererer store mængder af data: Hver dag når organisationer, virksomheder og personer bruger digitale medier, gør de det ved at udveksle informationer (data) gennem computersystemer. Data genereres gennem de internetforbundne computere og mobiler, som vi bruger i vores hverdag, men de indsamles i stigende grad også gennem andre internetforbundne ting placeret i vores bymiljø og hjem, også kaldet tingenes internet (”The Internet of Things”). Det kan være data om en persons helbred, deres købspræferencer og adfærd, og det kan være data om vejret, data fra fabriksmaskiner og bytrafikken. Big data er alle typer data.
  2. I et big data samfund er data blevet grundlæggende for en række samfundsfunktioner: Big data indsamles, opbevares, behandles, samkøres og analyses til forskellige formål, og de har transformeret politiske, sociale og økonomiske funktioner og relationer i samfundet. Data er blevet så vigtigt, at man også er begyndt at tale om data som kapital, og som en af de vigtigste forretningsmodeller på internettet.

Der er store potentialer forbundet med brug af big data. I politik bruges big data til for eksempel at forstå vælgernes behov og målrette budskaber efter disse. I sundhedsforskning bruges big data til at detaljere og forbedre forskningsresultater. Al den data vi generer gennem computersystemer i dag kan også bruges af de tjenester, vi gør brug af, til at forstå os bedre som individer og indrette tjenesterne efter vores behov som forbrugere. Men alle disse potentialer indebærer også en række risici og udfordringer for den enkelte borgers ret til privatliv (privacy) og i sidste ende vores demokratiske muligheder.

Oceaner af data

Google behandler 24 petabyte data pr. dag (én petabyte er det samme som ca. 20 millioner – fire skuffe-arkivskabe fyldt med dokumenter), vi uploader ti millioner billeder hver time på Facebook, Facebook-brugere »liker« eller kommenterer tre milliarder gange om dagen, og der bliver uploadet en time Youtube-film hvert sekund.

SPØRGSMÅL

Generelt:

  • Find konkrete eksempler på, hvordan big data kan gavne samfundet positivt og eksempler på, hvordan big data kan påvirke samfundet negativt.
  • Beskriv big data udviklingen som en periode. Hvad adskiller denne periode fra den moderne periode?

materiale til dette afsnit

LITTERATUR
Fagbøger:

  • Big Data: a revolution that will transform how we live work and think,  Viktor Mayer Schoenberger, John Murray, 2013

Artikler:

FILM
Online film:

what_big_data_says_about_you

Media Folder: 


"What Big Data Says About You": https://www.youtube.com/watch?v=fc1zBNC9wNY
 

what_will_a_future_without_secrets_look_like_alessandro_acquisti

Media Folder: 


"What Will a Future Without Secrets Look Like? | Alessandro Acquisti": https://www.youtube.com/watch?v=H_pqhMO3ZSY
 

the_dangers_of_big_data

Media Folder: 


"The Dangers of Big Data": https://www.youtube.com/watch?v=y8yMlMBCQiQ

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmstriben