Løgnefabrikken-uvmateriale

Løgnefabrikken

- et undervisningsforløb til dansk på gymnasialt niveau

Gymnasiefag: 

  • Dansk

Materialetyper: 

  • Materialer til dokumentarfilm

Emneord: 

Gyldendal Undervisning har udarbejdet et frit tilgængeligt forløb til filmen Løgnefabrikken - de falske nyheder fra Rusland på Litteraturportalen. Materialet retter retter sig mod dansk i gymnasiet og er udarbejdet af Henrik Poulsen.

Jakob Gottschaus dokumentarfilm sætter fokus på løgnefabrikken i Skt. Petersborg.En russisk troldefabrik er blevet storproducent af politiske løgnehistorier. Rusland har taget et nyt våben i brug i landets informationskrig mod Vesten. Hundredvis af unge russere producerer falske nyheder fra såkaldte troldefabrikker. Fra falske profiler bliver løgnehistorierne spredt via de sociale medier for at skabe splittelse og mistillid i Vesten. 

Undervisningsforløbet er bygget op i fire moduler, der hver især sætter fokus på et af de temaer, som Løgnefabrikken trækker frem. Det drejer sig om:

  • Demokrati og sociale medier
  • Detektor
  • Trolde og sociale medier
  • Oplysning og tvetydighed

Se forløbet her: Løgnefabrikken - fake news på Litteraturportalen, Gyldendal

Desuden har Medierådet for Børn og Unge i samarbejde med Politiets Efterretningstjeneste og Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme, 2018 lavet inspirationsmaterialet Nettets vildveje. Det kan bruges som inspirationsmateriale til undervisning i en række forskellige fag, hvor man ønsker at arbejde med emner som radikalisering, ytringsfrihed, hate speech, fake news, eller privatliv online. 

Find materialet her: Nettets vildveje - om løgn, manipulation og propaganda online.

Endelig har Københavns Professionshøjskole produceret to film om digital dømmekraft. Filmene giver en baggrundsviden om problematikkerne i begreber som digital overvågning og kritisk stillingtagen til sociale medier.

Find filmene her: To videoer om digital dømmekraft

Kontakt

Martin Brandt-Pedersen, Lisbeth Juhl Sibbesen

Det Danske Filminstitut, Gothersgade 55, 1123 København K. Copyright ©2017.

Kontakt os for spørgsmål vedr. undervisningsmaterialer

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle