Løgnefabrikken

- et undervisningsmateriale

Gyldendal Undervisning har udarbejdet et frit tilgængeligt forløb til filmen 'Løgnefabrikken – de falske nyheder fra Rusland' på Litteraturportalen. Materialet retter retter sig mod dansk i gymnasiet og er udarbejdet af Henrik Poulsen.

Jakob Gottschaus dokumentarfilm sætter fokus på løgnefabrikken i Skt. Petersborg. En russisk troldefabrik er blevet storproducent af politiske løgnehistorier. Rusland har taget et nyt våben i brug i landets informationskrig mod Vesten. Hundredvis af unge russere producerer falske nyheder fra såkaldte troldefabrikker. Fra falske profiler bliver løgnehistorierne spredt via de sociale medier for at skabe splittelse og mistillid i Vesten. 

Undervisningsforløbet er bygget op i fire moduler, der hver især sætter fokus på et af de temaer, som Løgnefabrikken trækker frem. Det drejer sig om:

  • Demokrati og sociale medier
  • Detektor
  • Trolde og sociale medier
  • Oplysning og tvetydighed

Se forløbet her: Løgnefabrikken – fake news på Litteraturportalen, Gyldendal

Desuden har Medierådet for Børn og Unge i samarbejde med Politiets Efterretningstjeneste og Nationalt Center for Forebyggelse af Ekstremisme, 2018 lavet inspirationsmaterialet Nettets vildveje. Det kan bruges som inspirationsmateriale til undervisning i en række forskellige fag, hvor man ønsker at arbejde med emner som radikalisering, ytringsfrihed, hate speech, fake news eller privatliv online. 

Find materialet her: Nettets vildveje – om løgn, manipulation og propaganda online.

Endelig har Københavns Professionshøjskole produceret to film om digital dømmekraft. Filmene giver en baggrundsviden om problematikkerne i begreber som digital overvågning og kritisk stillingtagen til sociale medier.

Find filmene her: To videoer om digital dømmekraft