Lyrikporten

- et undervisningsmateriale

Lyrikporten

Lyrikporten består af 28 korte portrætfilm, hvor digtere fra tre generationer læser op af egne digte og besvarer spørgsmålene ’Hvorfor skriver jeg digte’ og ’Hvad kan få mig til at skrive digte?’ Filmene er gratis at se.

De 28 film er instrueret af Jørgen Leth og produceret i et samarbejde mellem Gyldendal og dk4 og støttet af Det Danske Filminstitut. Filmene er produceret med Jørgen Leths faste filmhold efter idé og tilrettelæggelse af Henrik Poulsen. Hver digtfilm varer fem-tolv minutter, og de kan enten ses som et helt værk eller i udpluk.

Klik her for at se filmene: Lyrikporten

Undervisningsforløb på Litteraturportalen

Litteraturportalen er en del af Gyldendal Uddannelse. Her har lærebogsforfatter Henrik Poulsen lavet et undervisningsforløb til dansk i gymnasiet med udgangspunkt i Lyrikporten. Materialet er gratis tilgængeligt for alle.

Undervisningsforløbet på Litteraturportalen har fokus på lyrikkens særtræk. Målet er, at eleverne får kendskab til lyrikken som et særsprog gennem arbejde med udvalgte digte på Lyrikporten.

Se undervisningsforløbet til Lyrikporten her: Litteraturportalen

Den lange lyrikfilm

Når man vil bruge Lyrikporten i undervisningen, anbefaler vi, at man ser filmene på Lyrikportens eget site https://lyrikporten.gyldendal.dk/. Der er filmene sat i en meningsfuld ramme og danner en helhed. På Filmcentralen har vi alle filmene fra Lyrikporten samlet i én lang film på 4 timer og 20 minutter. Den kan man fx afspille på skolens bibliotek, aula el. lign. i forbindelse med en emneuge eller et event med fokus på lyrik – eller hvis man bare ønsker at give elever og lærere en lyrikoplevelse, når de kommer forbi biblioteket. Den lange film finder du her nederst på siden.

De 28 digtere, der optræder i filmen, er: Naja Marie Aidt, Thomas Boberg, Christian Dorph, Caspar Eric, Niels Frank, Katrine Marie Guldager, Christina Hagen, Klaus Høeck, Lone Hørslev, Pia Juul, Marianne Larsen, Peter Laugesen, Jørgen Leth, Pablo Llambias, Niels Lyngsø, Lea Marie Løppenthin, Mette Moestrup, Henrik Nordbrandt, Asta Olivia Nordenhof, Ursula Andkjær Olsen, Olga Ravn, Lars Skinnebach, Nicolaj Stochholm, Morten Søndergaard, Pia Tafdrup, Søren Ulrik Thomsen, Christel Wiinblad og Theis Ørntoft.