Om filmen
Dokumentarfilmen ‘Ørken under vandet' undersøger, hvordan og hvorfor forholdene for planter og dyr i de indre danske farvande er blevet så ringe.
Med stilfærdig poesi giver dokumentarfilmen fiskere, dykkere og forskere mulighed for at fremlægge deres betragtninger om det vand, der betyder så meget for dem og for Danmark.
Erhvervsfiskeren Tom Neustrup beretter indledningsvis om, hvordan fiskene gennem årene er forsvundet fra Aalborg Bugt. Han mindes barndommens rige undervandsliv i en jolle nær kysten, hvor hans kutter i dag må sejle langt ud i bugten for at møde fisk.
To forskere i marin økologi fra henholdsvis Syddansk Universitet og Aarhus Universitet følger udviklingen tæt og kan blot iagttage, at Danmark ikke lever op til løftet om at sikre et godt havmiljø senest i 2027.
Professor Erik Kristensen studerer fra Syddansk Universitet netop Aalborg Bugt. Han dokumenterer landbrugets rolle i ødelæggelsen af det indre farvand. Gennem Gerø leder landbruget omkring 240 tons kvælstof direkte ud i bugten. Den tilførte næring skaber en algesuppe, som dræber ålegræs og alle bundplanter. Dermed forvandles havbunden til en ørken, hvor ingen dyr og småfisk kan leve.

I et forskningsprojekt fra Aarhus Universitet konstaterer professor Stiig Markager, at der trods miljøpolitiske handleplaner kun er sket en stigning i udledningerne over de seneste femten år. Hans beregninger viser, at en omgående reduktion af tilførslen af næringsstoffer kunne forbedre tilstanden i fjordene, men i så fald bliver det tidligst vores børnebørn, der kommer til at opleve et sundt havmiljø.
Professor Markager peger som sin kollega på landbruget som den primære kilde til det dårlige havmiljø. Han bemærker, at halvdelen af al jord i Danmark er afsat til produktion af grise og køer. Den eneste langsigtede løsning er for ham at braklægge omkring ti procent af landbrugsjorden og eventuelt forvandle det til skove og andre rekreative områder
På billedsiden indledes ‘Ørken under vand’ af betagende drone-skud af en lille kutter på det smukke danske farvand, mens undervandsoptagelser siden viser den grumsede virkelighed under overfladen. Disse er optaget omkring Isefjorden, hvor undervandsfotografen Jan Henningsen sammen med frivillige dokumenterer, hvordan fjorden langsomt tømmes for liv.
Ingen politikere eller embedsmænd fra Miljøministeriet har ønsket at medvirke i ‘Ørken under vandet’, som er produceret af miljøorganisationen Greenpeace.
KLIP: Neustrup fortæller om fraværet af fisk
Opgaver og øvelser
Under filmen
Tag noter til følgende spørgsmål:
- Hvorfor forsvinder fiskebestanden fra de danske farvande?
- Hvem udleder hovedsageligt næringsstoffer til vandmagasinerne?
- Hvordan bliver næringsstofferne transporteret fra markerne til havet?
- Hvorfor er det et problem, at der kommer flere næringsstoffer i den overjordiske afstrømning?

Efter filmen
OPGAVE 1: Undersøgelser af Vandområdeplanen 2021-2027
Det er muligt at få en større forståelse for nitratforurening ved at undersøge data for Vandområdeplanerne og nitratforurening med bl.a. CALYPSO (kræver login).
- Se på Vandområdeplanen for 2021-2027 her.
Vælg først kortlaget VP3 Tilstandsvurdering og dernæst kortlaget Kystvande. - Det er også muligt at undersøge data for nitratforurening:
Se på data om nitratforurening her.
Lav tidsserier og tværsnit.
Bemærk: Der ligger små videoer, der viser, hvordan man anvender CALYPSO tilgængeligt på hjemmesiden.
OPGAVE 2: Lukkede kredsløb - et eksperiment
I arbejdet med vandets kredsløb kan man lave et forsøg med opstilling af et lukket kredsløb. I den ene ende af et akvarium placerer man jord og karsefrø. I den anden ende tilfører man vand og en lampe, der ved at varme vandet op skaber fordampning og nedbør. Herefter tilføres jorden nitrat for at få karsen til at gro. Over tid måler man på næringsindholdet i det nedsivede vand.
Brug de eksperimentelle resultater som basis for en diskussion af nedsivning og over- og underjordisk afstrømning i forhold til transport af næringsstoffer til vandområder.
Begge opgaver egner sig til Naturgeografi på C- og B-niveau.

Links og litteratur
Podcast:
- Genstart: Døden i de danske farvande:
https://www.dr.dk/lyd/special-radio/genstart/genstart-2022/genstart-doeden-i-de-danske-farvande-11802200169
Artikel:
- Nielsen, Jørgen Steen: ‘De døde hav’. Information 7. oktober 2023.
https://www.information.dk/indland/2023/10/40-aar-iltsvind-haerget-danske-farvande-lige-saa-laenge-ministre-lovet-handling
Lærebøger:
- Kristiansen, Asger N et al: ‘Naturgeografi - vores verden’3. udgave. GO Forlag 2023.
- Naturgeografiportalen
https://naturgeografiportalen.systime.dk/