Vi vinder folket

Ikke aldersvurderet.
1940, 39 min, DK/Dokumentarfilm, Propagandafilm, Danmark

Propagandafilm for DNSAP i fire kapitler med undertitlen: En Film om Kampen for Folkets Ret til Arbejde, Brød og Frihed. Filmen forherliger først dansk historie og traditioner og fortæller herefter om, hvordan ’Demokratiet’ udsulter og udnytter landbefolkningen. Fokus skifter til storbyens slumbeboelse og arbejdsløshed og fortæller, at det er denne elendighed, partifører Frits Clausen kæmper imod. 
Andet kapitel skildrer, hvorledes nationalsocialister er blevet forfulgt, men nu er partiet på fremmarch. Scener fra partiets landsstævne i Kolding i juni 1939. 
Tredje kapitel vender tilbage til storbyens arbejdsløshed, hvor et iscenesat selvmord vises som et resultat af ’demokratiets’ udsugning af befolkningen. Filmen følger dernæst de Tysklandsarbejdere, DNSAP står for hvervningen af til de store arbejdslejre i Hallendorf. Herefter følger scener fra DNSAP-optog i forskellige provinsbyer i Danmark, hvor kampen går videre: Ringsted og på Bornholm. Frits Clausen ved Christiansborg - nazisterne er blevet valgt ind. Det er dog ikke her kampen skal stå, men ude i landet. Der klippes til nazioptog i Lyngby, hvor det kommer til optøjer, videre til Hillerød og Mariager. Så følger klip fra NSU, ungdomsafdelingens sportstræning.  Fjerde kapitel vender tilbage til landsstævnet i Kolding, hvor nazister fra alle egne af landet strømmer til. Fra Norge er Vidkun Quisling inviteret gæst, fra Sverige Per Dahlberg. Scener fra march gennem byen, fakkeloptog, taler ved Koldinghus, folkedans i folkedragter, fane- og førered. 
Filmen slutter med en montage af landskabsbilleder fra det land, Frits Clausen håber at føre ind i fremtiden.

Undervisningsmaterialer

 • Propaganda

  Propaganda

  Propaganda - et undervisningsmateriale om demokratiets skæbne i 30’ernes Danmark 

  • Gymnasiet

Credits

Alternative Title
Vi vinder folket
Instruktør
A. Langgaard Nielsen
Medvirkende
Vidkun Quisling
Frits Clausen
Per Dahlberg
Manuskript
A. Langgaard Nielsen

Stills

Af samme instruktør

 • Se Filmen Der er et yndigt Land

  Der er et yndigt Land

  DNSAP-propagandafilm: Der er et yndigt land med et flittigt producerende og nøjsomt folk, der skaber uhyre rigdomme, og dygtige bønder, håndværkere og arbejdere, der frembringer mægtige værdier...

  Instruktør: A. Langgaard Nielsen

  1938, 29 min, DK/Dokumentarfilm, Propagandafilm, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle