Politisk ukorrekte film

- et undervisningsmateriale
Lærer og elev

Kort introduktion

Gang på gang spærrer vi øjnene op, når ældre analoge film får nyt digitalt liv og igen kan ses på Danmark på film. For sagde man virkelig sådan? Fremstillede man virkelig kvinder, grønlændere, overvægtige mennesker, folk fra andre lande og meget andet så stereotypt, så nedladende, så ualmindeligt politisk ukorrekt – altså set i en nutidig optik?

I dette materiale har vi samlet tre oplysningsfilm og én fiktionsfilm, der alle er kendetegnet ved et forældet og politisk ukorrekt syn på kvinder og/eller folk med en ikke-europæisk etnisk baggrund (se under 'De politisk ukorrekte film'). Filmen rammer lige ind i debatterne omhandlende #MeToo og #BlackLivesMatter.

Materialet ønsker at skærpe den enkelte elevs selvforståelse og forståelse af verden. Eleverne vil blive bedre til at forstå, at vi mennesker både er skabt af historien, men også er med til at skabe historien. Eleverne skal bl.a. arbejde med rette op på filmenes forældede speak ved at skrive en nutidig version. Denne proces vil "tvinge" dem til at reflektere og diskutere, hvordan vi egentlig omtaler og behandler hinanden. Det vil også få dem til at overveje, om filmens syn på kvinder og ikke-europæere stadig eksisterer i en eller anden grad. Er det bl.a. derfor, at kvinder må "acceptere" at blive gramset på, når de går i byen, og at unge indvandrere jævnligt bliver afvist i diskoteksdøren?

Se flere film indenfor samme emne på Danmark på film i temaet 'Vores politisk ukorrekte filmarv'.

Dette materiale er skrevet af Niels Vasland Eriksen, lektor i samfundsfag og historie og Uffe Christensen, lektor i religion og samfundsfag ved Det frie Gymnasium, august 2020

Foto: 'Peter må vente' / Filminstituttet
Materialetype: