Om undervisningsmaterialet

Materialets struktur

Undervisningsmaterialet henvender sig til elever i dansk og mediefag C og B.

De første tre afsnit 'Om undervisningsmaterialet', 'Om filmen og instruktøren' og 'Om Jakob Ejersbo og hans forfatterskab' er tænkt som baggrundsorientering til læreren.

Under elevsiden følger tre afsnit til eleverne i henholdsvis dansk og mediefag, som udgør en progression. Første afsnit handler i begge fag om portrætfilmen som dokumentarisk genre. De to følgende afsnit fordyber sig i fagenes kernefaglighed. 

Dansk:

  1. Filmen som portrætfilm,
  2. Film, forfatter og forfatterskab
  3. Filmen og post-kolonialistisk litteratur

Mediefag:

  1. Filmen som portrætfilm
  2. Fra idé til færdig film 
  3. Filmens markedsføring

Til slut i materialet ligger 'Alle interviews', 'Alle klip fra filmen' og 'Links og litteratur'. Desuden er der under menuen til venstre vedhæftet 'Citater', 'Novellen 'Uhuru Peak'' samt en række tekster fra bl.a produktionsproces og markedsføring, som indgår i elevopgaverne. Det drejer sig om:

Der er knyttet opgaver til det faglige arbejde, som kan løses i grupper. Hver gruppe opretter en spilleliste på 'Min side' på Filmcentralen, hvor de kan gemme klip til dokumentation og præsentation.

Alle filmiske termer i materialet er linket op til Filmcentralens online Filmleksikon.

Se nærmere om tilrettelæggelse og læringsmål for henholdsvis dansk og mediefag C/B nedenfor.

Jakob Ejersbo (Framegrab fra arkiv: Christian Muff)

Dansk

Præmis

Filmen 'Ejersbo' er en dokumentarisk fortolkning af en forfatter, hans liv og hans forfatterskab.

Jakob Ejersbos Afrika-trilogi er et post-kolonialistisk, selvoplevet blik på en verdensdel, der ellers er omfattet af traditionelle kolonialistiske synspunkter, fx i Karens Blixens forfatterskab.

Materialet fremlægger nogle analysefelter, der giver mulighed for at:

  • Analysere en dokumentarisk portrætfilm: genrer og fremstillingsformer.
  • Undersøge filmens forhold til sit emne: forfatteren Jakob Ejersbo og hans forfatterskab. I videre forstand: medieringen som kunstnerisk form.
  • Indkredse forfatterskabets karakteristika som udtryk for en samtid.
  • Læse en af Ejersbos Afrika-romaner eller filmen som værklæsning.

Omfang

Varierende længde afhængig af behov:

  • 2x2 timer: fokus på analyse af filmen som eksempel på en dokumentarisk tekst.
  • 4x2 timer: fokus på filmanalyse i relation til forfatterskabet (mediering).
  • 6x2 timer: fokus på film og forfatterskab som et bidrag til kolonialistisk/postkolonialistisk litteratur.
  • Værklæsning: et værk fra Ejersbos Afrika-trilogi eller filmen 'Ejersbo'.

Eleverne skal se filmen som en del af deres forberedelse til undervisningen.

Framegrab / Det Danske Filminstitut

Mediefag C & B

Præmis

Filmen 'Ejersbo' er en dokumentarisk fortolkning af en forfatter, hans liv og hans forfatterskab.

Filmen indkredser sit emne ved at følge to spor: 1) Vidner, der i interviewets form fortæller om den afdøde Jakob Ejersbo og 2) En bestigning af Kilimanjaro i Tanzania, som Jakobs to venner har lovet ham at gennemføre. Filmen rummer således sit eget originale bud på, hvordan en portrætfilm kan være.

Materialet fremlægger nogle analysefelter, der giver mulighed for at:

  • Analysere en dokumentarisk portrætfilm: genrer og fremstillingsformer, udtryksformer og dramaturgiske greb.
  • Undersøgelse af produktionsprocessen.
  • Undersøgelse af markedsføringen af filmen.

Omfang

Varierende længde afhængig af behov:

  • 2x2 timer: fokus på analyse af filmen som eksempel på en dokumentarisk tekst.
  • 4x2 timer: fokus på produktionsprocessen fra idé til færdig film.
  • 6x2 timer: fokus på markedsføringsprocessen.

Eleverne skal se filmen som en del af deres forberedelse til undervisningen.  

På toppen af Kilimanjaro (Framegrab / Det Danske Filminstitut)

Om filmen og instruktøren

Filmen 'Ejersbo' (2015) instrueret af Christian Holten Bonke er en dokumentarisk skildring af den afdøde forfatter Jakob Ejersbos liv og forfatterskab. To af hans nære venner beslutter sig for at trodse fornuften og realisere Jakobs sidste ønske: at få spredt sin aske fra toppen af bjerget Kilimanjaro. Da Jakob Ejersbo var barn, rejste han med sin familie til Tanzania, og årene i Afrika formede og forfulgte ham hele livet. Undervejs i filmen fortæller, venner, familie og kolleger om den gådefulde og ekstraordinære forfatters liv og bøger.

Se instruktør Christian Holten Bonke fortælle om idéen til filmen

Filmens Credits

Titel: Ejersbo
Produktionsland og -år: Danmark, 2015
Instruktion: Christian Holten Bonke
Længde: 67 minutter
Producent: Katrine Sahlstrøm        
Fotograf: Talib Rasmussen
Klip: Nanna Frank Møller
Komponist: Sorenious Bonk

Om instruktøren Christian Holten Bonke

Christian Holten Bonke (født 1973) er uddannet på Filmskolen i 2005 på Filmskolens Flerkamerainstruktør-linje og er en af de førende dokumentarfilmsinstruktører i Danmark. Han har instrueret musikvideoer, reklamefilm, dokumentarfilm og dokumentarserier til tv, senest 'Uffes Alternativ' (to afsnit, DR 2015). Det er som dokumentarist, han især gør sig gældende.

Med 'Ballroom dancer' (2011) har han vundet adskillelige priser rundt om i verden. Filmen er en dokumentarisk skildring af en aldrende danser, der forsøger at vende tilbage til verdenseliten; et forsøg med store omkostninger.

Det dokumentariske stof, Christian Holten Bonke vælger, har som regel dramatisk karakter. Der sker noget med personen, der bliver portrætteret. Vedkommende har en mission, der skal føres ud i livet. Det giver Bonke mulighed for at arbejde med en række dramaturgiske og visuelle kneb, som vi ellers kender fra spillefilmen. Det ser vi i 'Den første kærlighed' (2007), i 'Ballroom dancer' (2011) og i 'Ejersbo' (2015).

I tv-dokumentaren 'Uffes Alternativ'  følger hans nysgerrige kamera politikeren Uffe Elbæk i den hektiske periode fra partiet Alternativets dannelse i november 2013 og frem til folketingsvalget i juni 2015. Filmen tilslutter sig en dokumentarisk tradition om det observerende kamera, the Direct Camera, som ofte bliver benyttet i forbindelse med portrætteringen af politikere. Fx amerikanske D. A. Pennebakers 'The War Room' (1993) om Bill Clintons præsidentkampagne i 1992 og Christoffer Guldbrandsens 'Fogh bag facaden' (2003) om statsministerens forhandlinger i 2002 i forbindelse med EU's udvidelse.     

Et gennemgående træk ved Bonkes film, hvad enten de anvender den ene eller den anden fremstillingsform, er interessen for en person, der er lidenskabeligt optaget af en idé. Hans film er portrætfilm, og han interesserer sig altid for det menneskelige aspekt.

Instruktør Christian Holten Bonke (Foto: Morten Alsinger)

Filmografi (udvalg)

2015: 'Ejersbo'. En film om den danske forfatter Jakob Ejersbo. Christianbonke.com
2015: 'Uffes Alternativ'. Dokumentar om det nye danske parti Alternativet. Betty Wu Films.
2015: 'Mathias Reumert'. DVD. Christianbonke.com
2014: 'Upassende'. TV show med Frank Hvam. Til TV2. Kvabs.
2014: 'De 7 Bryllupper'. Dokumentar serie på TV2. Selskabet.tv.
2012: 'Nu som Mennesker' med Casper Christensen og Frank Hvam.
2011: 'Ballroom Dancer'. Danish Documentary Production. Vinder af Raindance, Nordic Panorama, specialpris som bedste New Director på Tribeca, Special Mention på Planete Doc.
2010: 'HBO Skins.' 1st AD. Stick Figure Productions.
2009: 'Home'. Video installation på Charlottenborg / Samsung.
2008: 'Real Estate'. 30 min. DR2 / Barok Film Nomineret som bedste dokumentar, Robert ´08.
2007: 'Den første kærlighed'. 40 min. Det Danske Filminstitut / TV2 / Koncern Film Odense Filmfestival ´08.
2007: 'Rasmus Nøhr'. DVD Barok Film.
2006: 'Piger fra Havdrup'. 6 afsnit af 22 min. TV2 / Koncern Film.
2006: 'Roskilde'. Co-instruktør. 90min Barok Film.
2005: 'Re:action'. 30 min. Dokumentar DDF.

Instruktør Christian Holten Bonke optræder som stand-in for Jakob Ejersbo i filmens rekonstruerede scener (Framegrab / Det Danske Filminstitut)

Om Jakob Ejersbo og hans forfatterskab

Om Jakob Ejersbo

Jakob Ejersbo (1968-2008) døde af strubekræft, netop da han havde afsluttet, men ikke færdigredigeret, sin planlagte Afrika-trilogi. Disse tre værker ('Eksil', 'Revolution' og 'Liberty', 2009) er skrevet på baggrund af stærke personlige oplevelser i Afrika, som han havde et stort behov for kom til udtryk.

Som seksårig rejste han med sin familie til Tanzania og blev optaget på Den internationale Skole i Moshi. Denne skole indgår i alle tre værker. Han opholdt sig i Afrika med en længere afbrydelse frem til slutningen af 1980’erne, hvorefter han gennemførte en HF-eksamen hjemme i Danmark. Han blev uddannet journalist fra Journalisthøjskolen i Aarhus i 1995.

Men det var forfatter, han ville være. I 1998 debuterede han med brevromanen 'Fuga', som han havde skrevet sammen med sin studiekammerat Morten Alsinger. Det var dog med romanen 'Nordkraft' om misbrugsmiljøet i Aalborg, der udkom i 2002, at han fik sit gennembrud. Allerede i 2005 blev 'Nordkraft' filmatiseret af Ole Christian Madsen. Romanen skildrer hudløst en række unge mennesker, der lever og dør i et barsk misbrugsmiljø. Prosaen er meget replikbåren og nøgternt iagttagende.

Men det var om Afrika, han ville skrive. Hans mange oplevelser som hvid europæer blandt lokalbefolkningen i en provins i Tanzania skulle finde en litterær form. I foråret 2007 havde han afleveret over 1000 manuskriptsider til Gyldendal. Sammen med redaktør Johannes Riis var han gået i gang med at redigere stoffet, da han i september 2007 fik stillet diagnosen ondartet kræft i struben.

Jakob Ejersbo og hans søster Ea blandt venner (Privatfoto: Hanne og Mogens Ejersbo)

Materialet var overvældende. Det var fyldt med krydshenvisninger, og der tegnede sig efterhånden tre udgivelser: en kortere roman, en samling fortællinger og en lang roman. Alle tre værker blev udgivet posthumt i løbet af 2009. Jakob døde kun 40 år gammel i 2008.

Værkerne er skrevet i 1:1 i forhold til Ejersbos oplevelser. Hans alter ego Christian optræder i alle tre bøger, ligesom flere af de andre personer og begivenheder. Det er dokumentarisk fiktion; troværdigt, fordi det er så detaljeret skildret, og gribende, fordi der er tale om barske skæbner, der lever deres mere eller mindre usle liv.

På sit dødsleje bad han sin ven Morten Alsinger om at sørge for, at hans aske blev spredt fra toppen af Kilimanjaro i Tanzania. Filmen 'Ejersbo' dokumenterer opfyldelsen af dette ønske.

Jakob Ejersbo blev hædret med De Gyldne Laurbær i 2003 for 'Nordkraft', Den nordjyske Kulturpris i 2005 og hans Afrika-trilogi vandt DR Romanprisen i 2010. Han modtog Statens Kunstfonds arbejdslegat fra 2001.

Jakob Ejersbo (Privatfoto: Charlotte Edelbo)

Værkfortegnelse

Ejersbo, Jakob og Alsinger, Morten: 'Fuga'. 1998. Brevroman.
Ejersbo, Jakob: 'Superego'. Gyldendal, 2000. Noveller .
Ejersbo, Jakob: 'Nordkraft'. Gyldendal, 2002. Roman.
Ejersbo, Jakob: 'Eksil'. Gyldendal, 2009. Roman.
Ejersbo, Jakob: 'Revolution'. Gyldendal, 2009. Fortællinger.
Ejersbo, Jakob: 'Liberty'. Gyldendal, 2009. Roman.

Om Afrika-trilogien

'Eksil' er en roman, der følger en gruppe unge mennesker på den internationale skole i byen Moshi ved foden af Kilimanjaro. De er børn af forældre, der arbejder i udviklingsprojekter eller som diplomater i Tanzania. Den engelske teenager Samantha er en gennemgående person. Hendes storesøster er flyttet hjemmefra, hendes mor er flyttet tilbage til England, og hendes far er involveret i lyssky politisk arbejde – og på vej i hundene. Hun bliver kæreste med en af hans samarbejdspartnere, der dog forlader hende. Hun møder også den danske Christian og venner fra Grækenland og Italien. Samantha gør oprør på skolen og bliver smidt ud. Til sidst vælger hun den eneste vej, hun synes er farbar.

Samantha (Framegrab / Det Danske Filminstitut)

'Revolution' består af en række kortere og længere fortællinger. Oprindelig var 'Eksil' medtænkt i denne udgivelse, men stoffet voksede og blev til en selvstændig roman. I flere fortællinger optræder personer, som vi har mødt i 'Eksil'.

I fortællingen 'Uhuru Peak' vil den græske dreng Panos bestige Kilimanjaro. I 'Eksil' måtte han flygte fra skolen i Moshi efter et voldsomt overfald på en klassekammerat, der havde voldtaget Samantha. På toppen tænker han på hende: ”Hun ved jeg er her. Samantha. Sam the Man. Hun er her, jeg er her; det er budskabet – simpelt.” 

'Værtinde' er en lang og nøgtern fortælling om, hvordan den unge afrikanske kvinde Rachel drives ud i prostitution. Hun møder Christian på et tidspunkt og håber inderligt, at han kan blive hendes vej ud af prostitutionen. Mødet tages op i 'Liberty'.

'Slangens vej' er en brutal skildring af livet som minearbejder i Zaire. Reglen er alle mod alle. Arbejdet er hinsides det menneskelige. Tunnelsekvensen i filmen 'Ejersbo' tager temaet fra denne fortælling op.

Framegrab fra minen (Det danske Filminstitut)

'Liberty' udgør trilogiens sidste bind. Det er en over 700 siders lang roman, der skildrer livet i Moshi fra to vinkler: Den danske dreng Christian og den afrikanske hushjælp (i en svensk familie) Marcus. De to lærer hinanden at kende og bliver både tiltrukket og frastødt. De ønsker at bytte hudfarve og falder ikke til ro i de roller, de har. Karakteren Marcus er inspireret af Jakob Ejersbos gode ven Ali, der bliver interviewet i filmen.

Christian vender hjem til Aalborg (hvor romanen 'Nordkraft' udspiller sig), men ønsker sig tilbage til Afrika. Her kan han dog heller ikke længere finde sig selv. Romanen er fyldt med scener fra de andre bøger, der bliver udfoldet og oplevet af Christian. Han samler de erfaringer, som Ejersbo selv indhøstede i sit liv mellem Danmark og Afrika, mellem frihed og bundethed, mellem det fascinerende fremmede og det begrænsende familieliv.

Jakob Ejersbos ven Ali (Framegrab / Det Danske Filminstitut)

Alle interviews

Her ligger ni interviews med filmens instruktør Christian Bonke samt to interviews med filmens komponist Sorenious Bonk.

Instruktør Christian Holten Bonke

1) Christian Holten Bonke om idéen til filmen


2) Christian Holten Bonke om sit syn på Jakob Ejersbos forfatterskab


3) Christian Holten Bonke om, hvordan man planlægger en dokumentarfilm


4) Christian Holten Bonke om filmens interviewpersoner og karakterer


5) Christian Holten Bonke om det autentiske og det dokumentariske
– bjerget som metafor i filmen


6) Christian Holten Bonke om brugen af optagelser med Jakob Ejersbo


7) Christian Holten Bonke om det smukke ved at lave dokumentarfilm med
Christian Muff og Morten Alsinger


8) Christian Holten Bonke om optagelserne på bjerget


9) Christian Holten Bonke om filmens markedsføring

Komponist Sorenious Bonk

1) Sorenious Bonk om at arbejde med Ejersbos egen musik


2) Sorenious Bonk om musikkens betydning
– musikken som Jakob Ejersbos stemme

Alle klip fra filmen

Klip 1


Interview med Jakobs mor, Hanne Ejersbo, der fortæller om Jakob. Interviewet er
gjort levende ved, at Hanne er beskæftiget med noget.

Klip 2


Point-of-no-return scene under bjergbestigningen. Christian Muff opgiver at fort-
sætte. ”Det er det, jeg har i mig,” siger han. Sandhedens øjeblik, hvor karaktererne
taler i punchlines.

Klip 3


Akontinuerlige klip fra filmens ene spor til det andet. De handler om Jakobs kæreste
i Afrika, Teri ’Hot’ Shott, som han dedikerede romanen 'Nordkraft' til. I Afrika-trilogien
svarer hun til karakteren Samantha. De akontinuerlige klip går fra et Samantha-citat
til et interview med faren og til bjergbestigningen, hvor Muff og Alsinger snakker om
hans kæreste.

Klip 4


Et andet eksempel på akontinuerlige klip. Redaktøren Johannes Riis fortæller om
Jakob Ejersbos arbejdsmetoder, bl.a. om ikke at kigge tilbage. Der klippes fra bjerg-
vandrerne, der møjsommeligt bevæger sig opad til Riis og tilbage igen. Riis’ stemme
er ført over som en såkaldt lydbro mellem de tre klip.

Klip 5


Filmens sidste scene: en autentisk optagelse af Jakob på vandring langs en bjerg-
væg. En lydbro forbinder den forrige scene med denne og knytter dermed for sidste
gang bjerget som en metafor sammen med Jakob.

Klip 6


"Jakob" set fra ryggen – på vej mod nye horisonter. Tidligt i filmen knyttes Jakob,
Afrika og bjerget sammen. Det er instruktøren selv, der lægger ryg til.

Links og litteratur

Et undervisningsmateriale til filmen 'Nordkraft' på Filmcentralen: 

Forfatterweb: Præsentation af Jakob Ejersbo og hans forfatterskab

Litteratursiden: Præsentation af Jakob Ejersbo og hans forfatterskab

Læs om dramaturgi og filmiske virkemidler i Filmcentralens online Filmleksikon

Hanne Ejersbo (Framegrab / Det Danske Filminstitut)