Klub Kranium Lærer

Hjem
  • Om filmen
  • Særfagligt
  • Tværfagligt
  • Links og litteratur

Om filmen

Dokumentarfilmen ‘Klub Kranium’ er en coming of age-fortælling om marginalisering, venskab, identitet og ensomhed. 

Dokumentarfilmen tegner et poetisk portræt af hovedkarakteren Josephine. Som teenager føler hun sig isoleret i hjembyen; en flække i Vendsyssel, hvor hun ikke deler klassekammeraternes lidenskab for håndbold og pølsemix. Hendes hobby er at indsamle og udstoppe trafikdræbte dyr, såkaldte road-kills. Josephine afsøger forskellige identiteter, eksperimenterer med SoMe-udtryk og dyrker det okkulte i goth-kulturen. Interesserne deles med vennerne Jay og Mareridt.

Jay er opvokset i en religiøs familie. Hans mørke lædertøj, plateaustøvler og en skyhøj hanekam danner en skarp kontrast til den stramt styrede indremissionske opvækst. Bag Jays sminkede facade møder vi imidlertid et empatisk og blødt indre.

Mareridt, hvis navn er selvvalgt, er indledningsvist Josephines festlige og kreative homoven. Han er et performativt legende menneske med en stringent sort makeup, som også udspringer fra et okkult interessefelt.

Foto: Josephine i 'Klub Kranium' / Made in Copenhagen
Foto: Mareridt i 'Klub Kranium' / Made in Copenhagen
Foto: Jay i 'Klub Kranium' / Made in Copenhagen

Da Josephine forelsker sig i den kønne, jordnære Jan, som ikke er del af goth-miljøet, oplever hun nye sider af Mareridt – ikke mindst en altødelæggende jalousi. 

Vi følger på ultranært hold Josephines forelskelse, og hvordan hun flytter fra vennerne i Vendsyssel til en boligblok i Høje Gladsaxe. Her er hun, trods samliv med sin nye kæreste, fortsat ensom. Mareridts jalousi kommer til udtryk i en brutal sms-korrespondance, som skaber den bærende konflikt i filmens sidste del.

Instruktøren Frigge Fri indfanger goth-miljøets skæve og æstetisk legende univers gennem sit observerende kamera og med inddragelse af hovedpersonernes egne SoMe-udtryk. Derudover skabes poetiske åndehuller via iscenesættelser af Josephine og de øvrige medvirkende. 

Klip: Præsentation af de tre hovedkarakterer i 'Klub Kranium'

Særfagligt

Dokumentaren kan læses som værk i dansk A med fokus på analyse og fortolkning af coming of age-fortællingens filmiske virkemidler. Relevante elementer i analysen kunne være den poetiske og den observerende dokumentar, autenticitetskoder samt Goffmanns begreber front- og backstage. Brugen af protagonisternes egne SoMe-sekvenser i dokumentaren er ligeledes et emne, der kunne belyses i dokumentarens leg med genrer.

Tværfagligt

’Klub Kranium’ er særligt velegnet til tværfagligt forløb mellem dansk A og samfundsfag A med fokus på udkant og marginalisering. Filmen er ligeledes velegnet til et forløb mellem dansk A og psykologi C/B om identitetsdannelse og SoMe.

Links og litteratur

BØGER

  • Granild, Dorte & Wolfhagen, Mette: ’DOX’. Lindhardt & Ringhof, 2016.

ARTIKLER

FILMISKE VIRKEMIDLER og SoMe

Foto: Made in Copenhagen