Filmleksikon

Hjem

Velkommen til filmleksikon

 

Filmleksikon er Det Danske Filminstituts online opslagsværk om filmsprog og filmgenrer.

Her er godt 100 opslag om filmiske virkemidler og dramaturgi. Opslagene begynder med en kort definition, som bliver uddybet i en længere tekst nedenunder. Opslagene er illustreret med billedeksempler. Nogle gange er det stillbilleder, andre gange korte filmklip eller lydklip. Billederne og klippene kommer fra film, der kan ses på Filmcentralen.

I genrekapitlet finder man 40 opslag om de klassiske filmgenrer og genretræk. Hver genre har en forside, der definerer genren og dens historie. Herunder beskrives genrens fællestræk, undergenrer og genrehybrider. Opslagene er illustreret med billeder fra kendte genrefilm, men også filmklip og -billeder fra film, der kan ses på Filmcentralen.

Filmleksikon er målrettet folkeskolens 7.-10. klasse, gymnasieskolen, lærere og andre, der interesserer sig for filmsprog og -genrer. Filmleksikon er gratis at bruge for alle. Filmleksikons fokus er filmanalyse. Målet er at give en kort og enkel forklaring på en række centrale filmfaglige begreber. Nogle af begreberne bruges med forskellig betydning i bl.a. filmbøger og af professionelle filmfolk, fx ”klip”. I de tilfælde forklarer teksten de forskellige betydninger – og hvilken der bruges i Filmleksikon.

Med Filmleksikon ønsker Filminstituttet at skabe en større indsigt i filmens sprog, virkemidler og genrer og give folkeskolens ældste klasser et fælles fagsprog omkring filmanalyse.

God fornøjelse – og god arbejdslyst.

 

Forfattere

Forfattere: Lise Brix Pape, Liselotte Michelsen og Lars Knudsen
Konsulenter: Martin Schmidt og Majken Tang Koch
Redaktion: Lisbeth Juhl Sibbesen, Jacob Breuning, Martin Schmidt og Martin Schantz Faurholt 
Udgiver: Det Danske Filminstitut, Gothersgade 55, 1123 København K.
Copyright ©2013, Det Danske Filminstitut