Spireforsøget strækker sig over ca. en uge. Her skal børnene se, at almindelige solsikkefrø fra køkkenskabet er fulde af liv. Børnene laver selv spireglas. Efter ca. 5 dage kommer der små spirer til verden, og så er det tid til prøvesmagning. Hvis I gør det i senforåret, kan I skabe små solsikker, som kan plantes udenfor i maj. Aktiviteten strækker sig over flere dage.
I skal bruge:
- Økologiske solsikkekerner
- Syltetøjsglas med låg
- Underkopper
- Store søm og hammere
- Et underlag (fx arbejdsbænk, bræt, huggeblok eller tyktfoldet pap)
- Et stort vandglas
Sådan gør I:
- Dagen før aktiviteten: Beregn ca. 1-2 spiseskefulde solsikkekerner pr. spireglas, og hæld dem op i et vandglas. Hæld vand over, og lad dem stå på køkkenbordet i skygge. De skal trække min. 5 timer – gerne natten over.
- På dagen: Spis lidt solsikkekerner med børnene. Hør børnenes tanker om, hvor de tror, kernerne kommer fra. Spørg dem også, om de tror på, at der kan komme en solsikke ud. Hør deres tanker om, hvordan det vil se ud, når solsikken kommer ud af kernen. Skriv gerne børnenes tanker ned.
- Lav spireglas med børnene:
- Læg låget på underlaget med indersiden opad.
- Brug hammer og søm til at lave lufthuller i låget. Det må gerne være hullet som en si. Vær forsigtig bagefter. Ydersiden kommer til at være som et lille rivejern.
- Spireglasset er færdigt. Stil det på en underkop eller noget andet, hvor vandet kan få lov til at løbe af.
- Fyld jeres udblødte solsikkekerner i spireglasset. 1-2 spiseskefulde pr. glas. De kommer til at vokse meget. Hæld lidt vand i spireglasset, og skru låget på. Vend glasset på hovedet, og si vandet fra. Stil glasset med låget nedad på en underkop, sådan at det overskydende vand kan løbe fra.
- Spireglassene må ikke stå i vindueskarmen, det er for voldsomt for de små spirer. De vil gerne stå inderst i lokalet, hvor der er godt med skygge og lidt køligere.
- Pasning af spirer:
- 1-2 gange om dagen skylles spirene i frisk koldt vand, som hældes fra, og spireglasset stilles igen med låget nedad.
- Efter 4-5 dage kommer de små planter ud. De har små kimblade og en lille rodstængel. De små fine rodhår kan nemt forveksles med lidt skimmel/mug, men det er bare, fordi de er så nye.
- De små spirer kan spises, hvis de bliver skyllet først.
- De små spirer kan også forsigtigt plantes i små potter. Gerne et par stykker i hver potte, så kan I lade den stærkeste stå, når de er blevet lidt større.
- Der er mange spændende økologiske frø i køkkenskabet. Mange kan blive til fine planter, især hvis I planter dem ud om foråret.