Giv børnene forskellige oplevelser med isterninger og isblokke. Her er forslag til aktiviteter med is, der stimulerer børnenes sanser, nysgerrighed og begyndende erkendelser om is. I kan starte med at lade børnene hjælpe med at hælde vand i små beholdere og isterningbakker og stille dem i fryseren. 

Når de er frosset, er det tid til at lege med isen. I kan med fordel tage billeder og små videoer af de to aktiviteter og klippe dem sammen til en lille film. Når børnene bagefter ser aktiviteterne på filmen, har de lettere ved at sætte ord på, hvad de har oplevet. Del også filmen med børnenes forældre.

A. Is-arkæologi – udeaktivitet (fra 3 år)

Om aktiviteten:
Skattejagten handler om, at børnene skal smelte en isblok ved at hælde vand over den, indtil isblokken smelter så meget, at de kommer ind til "skatten" – et stykke legetøj. 
Med brug af vandkander bliver processen sanselig, langsom og rolig i stedet for at slå isblokken i stykker med en hård genstand.

I skal bruge:
1 kit pr. barn: en mindre plastbeholder, et lille stykke legetøj, der tåler vand og frost, en vandkande.

Sådan gør I:

  • For at holde legetøjet hemmeligt for børnene, er det den voksne, der i denne aktivitet hælder vand i mindre beholdere, kommer et lille stykke legetøj ned i hver beholder og sætter dem i fryseren.
  • Tag isblokken ud af beholderen, og giv hvert barn en isblok og en lille kande.
  • Børnene fylder vand i kanden og er nu klar til at hælde vand over deres isblok, indtil isblokken smelter, og de finder legetøjet.

B. Smelte isterninger – udenfor eller indenfor (fra 4 år)

Om aktiviteten:
Denne enkle leg går ud på, at børnene skal få en isterning til at smelte. Måske varmer de den i hånden eller på deres kind? Man kan også putte isterningen i munden. Men uden at tygge på den! Lad børnene mærke de forskellige temperaturer, de har rundt på kroppen. Eller mærke sin sidemakkers hænder – er de mon lige så kolde? Man kan også begrave isterningen i fx sand eller jord for at se, om den smelter. Hav gerne ekstra isterninger med, som børnene må spise bagefter. 

I skal bruge:
Isterninger – 1 til hvert deltagende barn.
Bare fødder, hvis I er indendørs, for strømperne kan let blive våde, når isterningen smelter.

Sådan gør I:

  • Lad børnene stå eller sidde i en cirkel indenfor eller udenfor. 
  • Giv dem en isterning hver, og fortæl dem, at legen går ud på, at børnene skal få isterningerne til at smelte. Hvad vil de gøre?
  • Børnene skal blive i cirklen. Det er nemlig sjovt at se hinanden under legen. Hvor hurtigt smelter isterningen?
Læs mere

Tid

Deltagere

Alder

Temaforløb