Armadillo

2010, 59 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark, Danske tekster

I dette psykologiske drama følger vi en flok danske soldater i krig. Vi går helt tæt på de to unge soldater Mads og Daniel, som drager i krig for første gang. Daniel er den sarkastiske vovehals og Mads den følsomme idealist. I seks måneder står de ansigt til ansigt med fjenden. Angsten for den pludselige død og den stigende mistro til afghanerne gør dem mere og mere isolerede i det land og blandt de mennesker, de er sendt afsted for at hjælpe. Filmen går helt tæt på de menneskelige konsekvenser, når man som ungt meneske sendes i krig og idealerne møder virkeligheden.

NOTE: Der findes to versioner af Armadillo: en kort på 59 min. og en lang på 100 min. Det er den korte version, der kan ses her på Filmcentralen / Undervisning, da redaktionen har vurderet, at det er den mest undervisningsegnede.

Egnet Til

Undervisningstrin: 

 • Udskoling

Fag: 

 • Samfundsfag

Undervisningsvejledning

"Armadillo" er et oplagt valg, når der skal undervises i dansk udenrigspolitik i Afghanistan, Danmark i krig, FN og fredsskabende/fredsbevarende missioner, Nato samt krigens regler - Den humanitære folkeret.
Filmen følger de tre soldater Mads/Mini, Daniel/Ølby og Kim/Birkerød og resten af ISAF hold 7 i deres fritid i militærlejren, på patruljer i Helmand og i kamp med den dødsensfarlige og næsten usynlige fjende Taliban. Kamera og mikrofon følger skræmmende tæt i hælene på de tre soldater, også når kuglerne pludselig flyver om ørerne på dem, og de må træffe livsvigtige beslutninger for sig selv og hinanden på et splitsekund - og under maksimalt pres. Mini, Ølby og Birkerød er vidt forskellige personligheder og har forskellige grunde til at tage til Afghanistan. I klassen kan denne vinkel anvendes til at tale om personlig integritet, om venskab, om at gøre en forskel og om at arbejde som soldat - med ret til at slå ihjel!
Det viser sig i filmen, at der er grænser for, hvem og hvordan soldaterne må slå ihjel. Under en debriefing siger en soldat, at han likviderede et par fjender under den netop overståede træfning - og det medfører en klage med efterfølgende intern undersøgelse via auditørkorpset. I undervisningen kan denne sekvens bruges til at lade eleverne undersøge, hvorfor Danmark er i krig i Afghanistan, og hvordan Danmark og dermed de danske soldater er forpligtet af medlemskabet af FN og af Nato samt af de internationale konventioner og regler, som Danmark har tiltrådt - fx i Den humanitære folkeret.
"Armadillo" er en typisk observerende dokumentarfilm. Lad eleverne skrive en liste over, hvordan instruktøren bruger kamera og mikrofon som "fluen på væggen", tekstskilte til at informere tilskuerne om kronologi samt person- og stednavne og underlægningsmusik med strygere og klokkespil til at skabe stemning og følelser. Hvordan påvirker disse virkemidler opfattelsen af filmens budskab og troværdighed?

Credits

Alternative Title
Armadillo
Instruktør
Janus Metz
Censur
Tilladt for børn fra 15 år
Produktion
Fridthjof Film

Stills

Fridthjof Film 2010

Af samme instruktør

 • Se Filmen
  Hjertelandet

  Hjertelandet

  Sommai kom til Thy for 25 år siden og giftede sig med Niels. Hun er tidligere sexarbejder fra Pattaya i Thailand, og hun forstår de fattige kvinders svære situation i sit hjemland. Nu hjælper...

  Instruktør: Janus Metz, Sine Plambech

  2018, 90 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

 • Se Filmen Fanget i de fries land

  Fanget i de fries land

  Brian er lige blevet løsladt efter at have tilbragt hele sit voksne liv i fængsel. Nu er han tilbage i South Central, en rå og fattig bydel i Los Angeles, hvor han skal indhente den tabte tid i...

  Instruktør: Camilla Magid

  2017, 91 min, DK/Dokumentarfilm, Danmark

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle