Grantræet

2011, 27 min, DK/Kort fiktion, Børnefilm

Som kogle bliver grantræet bortført og må slå rødder og vokse sig stor langt væk fra sin familie. Det håbefulde træ har ellers store ambitioner om at vokse ind i himlen og gøre det godt. Vi ser verden passere forbi gennem træets øjne, mens det utålmodigt venter på at vokse sig endnu højere og mere fyldigt end de omkringstående træer og ihærdigt forsøger at modstå de genvordigheder, et træ bliver udsat for i skoven. Indtil den dag i december, hvor en lille dreng forelsker sig i træet.

Instruktør:

Lars Ostenfeld

Emneord: 

Egnet Til

Undervisningstrin: 

  • Mellemtrin

Fag: 

  • Dansk

Undervisningsvejledning

Filmen er en fri fortolkning af H. C. Andersens eventyr. Den foregår i et nutidigt, realistisk dansk miljø og er fortalt i et roligt tempo. Filmen antager grantræets synsvinkel, hvor en gennemgående fortællestemme på lydsiden fortæller om grantræets oplevelser og forhåbninger gennem hele grantræets liv. Filmens billedside understøtter grantræets synsvinkel. Kameraet bevæger sig aldrig væk fra grantræet og flere steder er der subjektiv synsvinkel, dvs. at vi ser gennem træets øjne. Det forstærker vores identifikation med træet som hovedperson.

Filmen er velegnet til undervisningsforløb i faget dansk på mellemtrinnet, fx i forbindelse med at klassen arbejder med et tema om H.C. Andersens eventyr. Et fokus kan være at sammenligne en skriftlig udgave af eventyret med filmen. Der er ligheder og forskelle hvad angår bl.a. 1) handlingsforløbet, 2) slutningen, 3) de enkelte karakterer og deres egenskaber, 4) karakterernes drivkræfter og 5) valget af tid, sted og miljø. Mens man arbejder med sammenligning, kan man lade eleverne reflektere over, hvad instruktøren har villet opnå med ændringerne.

Det er oplagt at inddrage filmen i et tema om eventyr. Her kan en opgave være at finde eventyrtrækkene i filmen og sammenholde dem med eventyrtræk i mere traditionelle folkeeventyr. Eleverne kan besvare spørgsmålet: ”Hvad gør filmen til et eventyr”? Man kan inddrage analyse af de filmiske virkemidler og fx drøfte hvordan virkemidler som lys, farver og billedbeskæring underbygger filmens stemning og grantræets oplevelser og følelser.

Credits

Alternative Title
Grantræet
Instruktør
Lars Ostenfeld
Manuskript
Bo hr. Hansen
Censur
Tilladt for alle
Produktion
Plus Pictures

Stills

Ikke underviser?

Hvis du ikke har UNI-Login, kan du se og finde kort- og dokumentarfilm på Filmcentralen For Alle